Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Kraftmagia]Załóż sad cydrowy i otwórz cydrownię restauracyjną

Recommended Posts

Zakończyła się II Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych. Jak przystało na rok 2020 – obyła się online.

Co słychać w cydrze rzemieślniczym

A słychać całkiem ciekawe rzeczy. W pierwszej rozmowie Maciej Nowicki (redaktor Winicjatywy i Fermentu. Pisma o winie) z pełnym przekonaniem twierdził, że rynek produktów jakościowych, rzemieślniczych rośnie. I to rośnie w szybkim tempie. Zarówno jeżeli chodzi o polskie wina, piwa rzemieślnicze, czy wszelkie inne produkty spożywcze. Trend jest wyraźnie zauważalny i dobrze wróży cydrom rzemieślniczym.

Kolejne tematy Konferencji dotyczyły tematów niezwykle istotnych z punktu widzenia producentów: marketingu, promocji i sprzedaży. Jurek Gibadło, dyrektor marketingu w Brokreacji, bloger Jerry Brewery zaprezentował, jak należy podejść do budowania marki i jej identyfikacji. Radosław Froń (Prawo Alkoholowe, Paragraf w Kieliszku) podjął temat legalności promocji cydru. Warto znać obowiązujące przepisy prawne, bo produkty alkoholowe podlegają specjalnym obostrzeniom w tej dziedzinie.

O sprzedaży, a właściwie zakupie alkoholi mówiła Kamila Dzierżawska, head sommelier w Baron The Family. Czym kieruje się osoba, która zamawia alkohole do restauracji z górnej półki? Można się tego dowiedzieć z rozmowy z Kamilą.

Zasadź sad cydrowy

Całość Konferencji została zarejestrowana. I można ją odtworzyć w dowolnym momencie, bo filmy są dostępne na YouTube. Warto tam zajrzeć, bo czają się tam prawdziwe perełki.

Takie jak rozmowa z Kamilą Jankowską, ekspertką sadownictwa w firmie Jankowski & Syn. Temat zakładania i pielęgnowania sadu cydrowego wzbudził największe zainteresowanie uczestników. Sad cydrowy, czyli taki z którego jabłka będą przeznaczone na produkcję jabłecznika. Kamila szczegółowo wyjaśniała różnice w prowadzeniu drzew, odmianach jabłek i opieki nad nimi. Co ciekawe, taki sad można również prowadzić w reżimie ekologicznym, przy mniejszym zaangażowaniu technologicznym, a większym naturalnych sił przyrody.

Przedostatnim punktem Konferencji było spotkanie z cydrownią Tabun. A właściwie cydrownią, restauracją i pensjonatem w jednym. Agata i Michał Ponikowscy, właściciele Tabuna na luzie opowiadali o swoim biznesie. Czy są zadowoleni z koncepcji? Zdecydowanie tak. W ich przypadku połączenie restauracji i cydrowni to był strzał w dziesiątkę. O czym świadczy np. kompletnie wyczyszczony magazyn – sprzedali już wszystkie cydry, które wyprodukowali w zeszłym roku.

Cydrowa osobistość: Bill Bradshaw

Wisienką na torcie Konferencji był wywiad z Billem Bradshawem. Brytyjski autor „World’s best cider” to nie tylko znana postać w świecie cydrów rzemieślniczych, ale i prawdziwy znawca tematu. Człowiek, który objechał świat dookoła w poszukiwaniu najlepszych cydrów opowiedział Maciejowi Świetlikowi (Winicjatywa) o tym, czym według niego jest doskonały cydr. Nie zabrakło w nim odniesień do Polski. Warto dodać, że wywiad był możliwy dzięki Tomaszowi Porowskiemu (Cydr Ignaców) i Ricie Krawczyk (Cider From Poland).

Więcej informacji o II Konferencji Producentów Cydrów Rzmieślniczych: na fanpagu strony Konferencji.

Wszystkie filmy zostały zarejestrowane i dostępne są na platformie YouTube.

The post Załóż sad cydrowy i otwórz cydrownię restauracyjną appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.