Jump to content

Kolor Piwa (NEIPA)


Dave20050
 Share

Recommended Posts

Witam, uwarzyłem już kilka, kilkanaście warek IPy.  Nurtuje mnie jedna kwestia. Nie udało mi się do tej pory uzyskać NEIPY o kolorze pomarańczowym. Próbowałem różnych sztuczek, jednak nie udało mi się uzyskać takiego koloru jak w piwie kraftowym, moje piwo jest nieco ciemniejsze. Bliskie ideału, ale jednak, jestem jaki jestem, lubię ideały. Pomocy?!?!  

Link to comment
Share on other sites

Przydałyby się jakieś szczegóły, przede wszystkim w kwestii zasypu, długości gotowania. Bez tego pozostaje szklana kula i fusy.

Jeśli wychodzi zbyt ciemne, prawdopodobnie używasz zbyt ciemnych słodów lub zbyt długo intensywnie gotujesz.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, punix napisał:

Przydałybyy się jakieś szczegóły, przede wszystkim w kwestii zasypu, długości gotowania. Bez tego pozostaje szklana kula i fusy.

Jeśli wychodzi zbyt ciemne, prawdopodobnie używasz zbyt ciemnych słodów lub zbyt długo intensywnie gotujesz.

Lub utleniasz

Link to comment
Share on other sites

W dniu 23.12.2020 o 17:56, punix napisał:

Przydałyby się jakieś szczegóły, przede wszystkim w kwestii zasypu, długości gotowania. Bez tego pozostaje szklana kula i fusy.

Jeśli wychodzi zbyt ciemne, prawdopodobnie używasz zbyt ciemnych słodów lub zbyt długo intensywnie gotujesz.

Zasyp:

Pale Ale 3kg 

Pilzneński 1kg 

Pszeniczny 0,5 kg 

Płatki owsiane 0,4 kg 

Płatki pszenne 0,5 kg

Płatki orkiszowe 0,4 kg 

Gotuję 60 minut 

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, Suchejroo napisał:

Ja dorzucę od siebie brak dostosowania pH. 

Dodaję najczęściej 10g gipsu piwowarskiego. Wodę mam miękką, ale  parametrów dokładnie nie podam bo takiej wiedzy nie posiadam  :)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 23.12.2020 o 17:59, anteks napisał:

Lub utleniasz

Utleniam? Mógłbyś mi przybliżyć temat? Jak utlenienie wpływa na kolor piwa ?  Byłbym bardzo wdzięczny, bo nigdzie wcześniej nie natknąłem się na to. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Dave20050 napisał:

Utleniam? Mógłbyś mi przybliżyć temat? Jak utlenienie wpływa na kolor piwa ?  Byłbym bardzo wdzięczny, bo nigdzie wcześniej nie natknąłem się na to. 

 

Część 1

 

http://www.beerfreak.pl/utlenianie-i-starzenie-piwa-czesc-1-wstep/

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Dave20050 napisał:

Dodaję najczęściej 10g gipsu piwowarskiego. Wodę mam miękką, ale  parametrów dokładnie nie podam bo takiej wiedzy nie posiadam  :)

Dodawanie soli bez znajomości składu wody moim zdaniem mija się z celem. Szczególnie aż tyle gipsu 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.