Jump to content
wrzoniu1981

Fermentacja pilsa

Recommended Posts

Witam, potrzebuję pilnej porady bo jeszcze za doświadczony nie jestem. Otóż w piątek uwarzyłem Český Ležák 12blg, dodałem starter ok 2l z FM30, i tak teraz się powoli uświadamiam że może być za mały, dzisiaj kurier przywiózł mi kolejną fiolkę FM30 czy mogę ją dodać bezpośrednio do piwa? Starteru już nie zrobię bo nie mam z czego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś mamy wtorek więc rozumie, że drożdże już pracują normalnie? Jeśli tak nie ma sensu zadawać kolejnej porcji drożdży. Generalnie starter nie był aż tak strasznie mały aby drożdże nie ruszyły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lager w 7 dni nie przefermentuje. Za poprzednikami na koniec fermentacji. Nie pamiętam ile w moim pilsie to trwało (obstawiam że trochę ponad 2 tygodnie) ale na przerwę diacetylowa przeniosłem jak na powierzchni nie było piany i był spory osad drożdżowy na dnie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.