Jump to content
Sign in to follow this  
Szagi

Fermentacja "Cicha" + Chmielenie na zimno + Cold crush

Recommended Posts

Witam,

 

Wpierw tło fabularne:
Pierwsze zacieranie 5kg PA + płatki owsiane w 68 stopniach z różnymi perypetiami po drodze :D

Fermentacja - drożdże Verdant IPA - zadane w 20 stopniach i chyba tutaj zabalowały za bardzo i podniosły sobie same temperaturę.

 

W efekcie zapach owocowy nawet spoko ale smak taki alkoholowy.

 

Stwierdziłem że skoro nie ma zakażenia to przeleję na Cichą - odfermentowanie 2 z 12 więc nisko zeszły i nadal coś tam sobie bulkają.

Stoi to w 21 stopniach teraz i planuję tak do świąt potrzymać żeby mieć pewność że odfermentowało wszystko.

 

Jako że nie wiążę już z tym piwem super nadziei przeznaczam go sobie na test :D

 

Tzn planuję nachmielić go Sorachi Ace - 50g - naczytałem się że niespecjalny i nie szkoda mi go - a może jakoś to poprawi sytuacje.

Chciałbym przy okazji przeprowadzić cały ten proces poprawnie i tu rodzi się pytanie jak to zorganizować:

 

 

- chmiel wrzucić na 3 dni w woreczku przegotowanym następnie cold crush 2 dni - wliczone w te 3 dni które chmiel przebywa w wiadrze czy dodatkowe 2 dni?

A może worek z chmielem wyłowić po 3 dniach i wtedy wstawić na balkon do schłodzenia?

- kalkulatory pytają o temperaturę piwa podczas liczenia surowca do refermentacji podaje się temperature z cold crush - bliską zeru czy tą w jakiej będzie refermentowało??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym na jeden dzień w temperaturze pokojowej i 2 dni cold crash - powinno spokojnie wystarczyć, możesz zostawić aż do rozlewu.

Pomimo dodania chmielu w worku z dużym prawdopodobieństwem nieco pyłu dostanie się do piwa, także pamiętaj o dobrym odfiltrowaniu przed rozlewem.

Ilość surowca do refermentacji - podajesz, w lekkim przybliżeniu, najwyższą temperaturę, w której piwo fermentowało, bądź temperaturę, w której był dojadane jakieś resztki - w tym wypadku przyjąłbym obecne 21°C. Cold crash nie zmienia zbyt wiele w kwestii rozpuszczonego CO2, a temperatura refermentacji jest tu nieistotna (co najwyżej wpływa na czas, w którym się piwo nagazuje w butelkach).

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Szagi napisał:

- chmiel wrzucić na 3 dni w woreczku przegotowanym następnie cold crush 2 dni - wliczone w te 3 dni które chmiel przebywa w wiadrze czy dodatkowe 2 dni?

A może worek z chmielem wyłowić po 3 dniach i wtedy wstawić na balkon do schłodzenia?

Tak i tak będzie ok. Dochodzą jeszcze takie niuanse jak temperatura tego chmielenia przed cold crashem. Ale generalnie 1-3 dni w pokojowej lub trochę niższej i 2 dni cold crasha będzie w porządku. Worek możesz w sumie wyłowić jeśli nie spowoduje to niehigienicznego grzebania w fermentorze. Albo w ogóle chmielić luzem. 

9 godzin temu, Szagi napisał:

- kalkulatory pytają o temperaturę piwa podczas liczenia surowca do refermentacji podaje się temperature z cold crush - bliską zeru czy tą w jakiej będzie refermentowało??

Najwyższą temperaturę podczas fermentacji. 

 

A jeśli chodzi o sam Sorachi Ace, to nie powiedziałbym, że jest niespecjalny, ale to jest mega specyficzny chmiel z gatunku love or hate, mało ludzi jest pomiędzy :D Połączenie aromatu kokosa i kopru nie należy do typowych. 

 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze wpadł mi w ręce środek klarujacy mangrowe Jack.

Zastanawiam się czy nie wrzucić luzem tego chmielu na 2-3 dni i 24h przed butelkowaniem nie dodać tego środka.

 

On chyba działa jak żelatyna trochę - ma ktoś z tym doświadczenie czy pozwoli skupić chmiel na dnie ?

 

Raz już chmielilem na zimno luzem i wtedy chmiel mi nie chciał opaść 😜

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak czy inaczej masz konieczność filtrowania, więc woreczek jak chcesz to daj zatrzyma większe części. Ja bym go nie łowił, żeby nie grzebać w wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak też zrobiłem, wygotowałem worek razem z dwoma kieliszkami (pustymi! :P) wsypałem do jeszcze ciepłego granulat i wrzuciłem do wiadra.

Przed rozlewem zastosuję oczywiście skarpetę wygotowaną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.