Jump to content
Sign in to follow this  
Eselchen

Klarstein obsługa

Recommended Posts

Cześć, posiadam kociołek klarstein 15l na którym zrobiłem dwie warki, jednak wydaje mi się, że źle go obsługuje. Stąd moje pytania:

1.posiadam hopstopper od kolegi z forum. Czy po schłodzeniu brzeczki można przepompować ją do fermentora (do tej pory zlewam grawitacyjnie wężykiem i kilku litrów na końcu nie zasysa)?
2. Pod hopstopperem mam przypalenia pomimo włączonego obiegu dolnego. Domyślam się, że dzieje się to w momencie gdy włożę chłodnice do gotowania i swoją masą dociska hopstopper do dna, ale to tylko przypuszczenie. Jak można temu zaradzić?

3. Jak na tym sterowniku ustawić opcje do gotowania? Do tej pory ustawiam step 1 na 98 stopni (wrzenie jest przy 97) i trzymam tak 60 min.

4. W związku z pytaniem 3 - da się skalibrować czujnik temperatury?

 

W ogóle przerabiał ktoś klarsteina/coobre/royal na inny sterownik (Craftbeerpi)?  O ile z podłączeniem samej grzałki nie będzie  problemu to w przypadku czujnika temperatury może być, ze względu, że nie wiem jaki to czujnik (

D18B20, pt100, termistor).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Eselchen napisał:

kilku litrów na końcu nie zasysa)?

Wywal hopstoper i zlewaj przez kranik

1 godzinę temu, Eselchen napisał:

Jak można temu zaradzić?

Wywal hopstoper

1 godzinę temu, Eselchen napisał:

3. Jak na tym sterowniku ustawić opcje do gotowania? Do tej pory ustawiam step 1 na 98 stopni (wrzenie jest przy 97) i trzymam tak 60 min.

Jak też ustawiam na 98, ale na 70 minut i w momencie osiągnięcia tej temperatury, jak zacznie działać timer przestawiam na 100, bo przy 98 chwilami wyłącza się grzałka i przestaje wrzeć. Takie dwuminutowe przerwy miewa we wrzeniu przy ustawieniu na 98, natomiast jakbym przestawił od razu na 100, to nigdy nie osiągnie tej temperatury i timer nie ruszy.

1 godzinę temu, Eselchen napisał:

W związku z pytaniem 3 - da się skalibrować czujnik temperatury?

Da się. W instrukcji jest napisane jak, ale ja nie kalibruję, bo przy zacieraniu mi się temperatury zgadzają z pomiarem z zewnętrznym termometrem. Rozjazd jest w temperaturze wrzenia, ale brzeczka nie musi wrzeć przy 100 stopniach. Zalerzy to od kilku czynników, typu wysokość nad poziomem morza, ciśnienie, gęstość brzeczki. Przy wrzeniu nie przejmowałbym się temperaturą.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy bez hopstoppera pompa nie będzie się „zabijać” podczas zacierania i warzenia?

Edited by Eselchen

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Eselchen napisał:

Cześć, posiadam kociołek klarstein 15l na którym zrobiłem dwie warki, jednak wydaje mi się, że źle go obsługuje. Stąd moje pytania:

1.posiadam hopstopper od kolegi z forum. Czy po schłodzeniu brzeczki można przepompować ją do fermentora (do tej pory zlewam grawitacyjnie wężykiem i kilku litrów na końcu nie zasysa)?
2. Pod hopstopperem mam przypalenia pomimo włączonego obiegu dolnego. Domyślam się, że dzieje się to w momencie gdy włożę chłodnice do gotowania i swoją masą dociska hopstopper do dna, ale to tylko przypuszczenie. Jak można temu zaradzić?

3. Jak na tym sterowniku ustawić opcje do gotowania? Do tej pory ustawiam step 1 na 98 stopni (wrzenie jest przy 97) i trzymam tak 60 min.

4. W związku z pytaniem 3 - da się skalibrować czujnik temperatury?

 

W ogóle przerabiał ktoś klarsteina/coobre/royal na inny sterownik (Craftbeerpi)?  O ile z podłączeniem samej grzałki nie będzie  problemu to w przypadku czujnika temperatury może być, ze względu, że nie wiem jaki to czujnik (

D18B20, pt100, termistor).

 

ad1 ja przelewam pompą ( chyba że dam wirflocka to jest problem)

ad2 podwieś chłodnice nad hopstoperem

ad3 a nie możesz na boiled?

ad4 da sie

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Eselchen napisał:

Czy bez hopstoppera pompa nie będzie się „zabijać” podczas zacierania i warzenia?

Przy zacieraniu raczej nie, choć zależy od zasypu i śrutowania, jeżeli jest dużo mąki to może być problem, wtedy też większa szansa na przypalenie.

(Tak na marginesie jeżeli już się przypali, to w żadnym wypadku nie szoruj tego ostrymi narzędziami, bo będzie się przypalało już zawsze, dopóki nie spolerujesz. Najlepiej czyścić chemią.)

Podczas warzenia nie musisz , a nawet nie powinieneś jej używać, natomiast podczas chłodzenia o ile nie dajesz chmielu luzem - nie powinna się zapchać.

 

Z kolei hopstopper należy używać z małym przepływem, wtedy ryzyko zapchania jest mniejsze. Prawdę mówiąc nie doszedłem tu do perfekcji i nie używam go jeżeli nie chmielę np szyszką luzem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.