Skocz do zawartości

Porada do gęstwy


Zenek97

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem nowy na forum, mam za sobą kilka warek, na razie całkiem udanych.

Ostatnio po IPA 14 BLG (Safale S-04) zebrałem po fermentacji burzliwej z dna gęstwę do wyparzonego słoika z przegotowaną wodą i odstawiłem do lodówki.

Chcę przepłukać, ale informacje na filmikach nie są do końca oczywiste - która warstwa jest 'zła', a która 'dobra'.

gstwa.jpg.60aca94b897aa552ef6bb0f1ce095361.jpg

Taki kreuje mi się obraz po sedymentacji. Czuć lekki zapach piwa. Z tego co rozumiem z trzech widocznych warstw:

1. Wąska górna, lekko ciemniejsza - to piwo

2. Jaśniejsza środkowa - żywe drożdże

3. Osady stałe na dole - śmieci

Powinienem pozbyć się górnej, środkową zlać do nowego wyparzonego słoika z wodą, a dolnej też się pozbyć.

Czy dobrze to rozumiem? Dzięki za odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.