Jump to content
Zenek97

Porada do gęstwy

Recommended Posts

Cześć,

jestem nowy na forum, mam za sobą kilka warek, na razie całkiem udanych.

Ostatnio po IPA 14 BLG (Safale S-04) zebrałem po fermentacji burzliwej z dna gęstwę do wyparzonego słoika z przegotowaną wodą i odstawiłem do lodówki.

Chcę przepłukać, ale informacje na filmikach nie są do końca oczywiste - która warstwa jest 'zła', a która 'dobra'.

gstwa.jpg.60aca94b897aa552ef6bb0f1ce095361.jpg

Taki kreuje mi się obraz po sedymentacji. Czuć lekki zapach piwa. Z tego co rozumiem z trzech widocznych warstw:

1. Wąska górna, lekko ciemniejsza - to piwo

2. Jaśniejsza środkowa - żywe drożdże

3. Osady stałe na dole - śmieci

Powinienem pozbyć się górnej, środkową zlać do nowego wyparzonego słoika z wodą, a dolnej też się pozbyć.

Czy dobrze to rozumiem? Dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Zenek97 napisał:

To jeśli zamierzam jutro warzyć, użyć wtedy całej 'góry'?

Zlej nadmiar płynu i użyj reszty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra czyli jednak ta właściwa warstwa jest ta dolna, jasna, gęsta? Sorki że tak truje ale pierwszy raz to robię i nie chcę spartaczyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Zenek97 napisał:

do wyparzonego słoika z przegotowaną wodą

Następnym razem zlewaj po prostu samą gęstwę z piwem. Mniejszy szok drożdżom zafundujesz (ciśnienie osmotyczne, zmiana ph itp. itd)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.