Jump to content
Sign in to follow this  
Kuba Furczyński

Koźlak, utrzymanie stałej niskiej temperatury

Recommended Posts

Dzień dobry , 

 

Moja 12 bodaj warka - Koźlak. Zasyp niżej

Mam jeden problem i liczę że część na pewno musiała przez niego przebrnąć chcąc uwarzyć coś dolnej fermentacji, mianowicie temperatura fermentacji - jak utrzymać stałą niską temperaturę , i jaka ma to być temperatura ? gdy raz przymrozek raz zrobi się cieplej a raz wiosenna temperatura - a fermentacji plus minus 3 tyg na burzliwą i cichą. Co robić ? Gdzie trzymać ? Temp piwnicy stałe -10 stopni, Temp strychu stałe 15 stopni , Temp garażu (niestety) zmienne w zależności od pogody 5-15 . Od razu mówię że nie posiadam niestety wielkiej lodówy z reguloaną temperaturą na cały fermentor ani drogiego specjalnego koca termicznego.

 

oto zasyp:

- Strzegom monachijski II - 4,0kg,
- Strzegom pilzneński - 1kg
- Strzegom wiedeński - 1kg
- Strzegom karmelowy 150 - 0,2kg
- Strzegom karmelowy 600 --0,2kg
- Weyermann melanoidynowy - 0,4kg,
- Chmiel magnum - 60g

Drożdże zakupiłem Saflager S-23 do dolnej 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, Kuba Furczyński napisał:

Mam jeden problem i liczę że część na pewno musiała przez niego przebrnąć chcąc uwarzyć coś dolnej fermentacji, mianowicie temperatura fermentacji - jak utrzymać stałą niską temperaturę , i jaka ma to być temperatura ? gdy raz przymrozek raz zrobi się cieplej a raz wiosenna temperatura - a fermentacji plus minus 3 tyg na burzliwą i cichą. Co robić ? Gdzie trzymać ? Temp piwnicy stałe -10 stopni, Temp strychu stałe 15 stopni , Temp garażu (niestety) zmienne w zależności od pogody 5-15 . Od razu mówię że nie posiadam niestety wielkiej lodówy z reguloaną temperaturą na cały fermentor ani drogiego specjalnego koca termicznego.

Sadząc sie na piwa dolnej fermentacji trzeba stworzyć warunki do poprawnej fermentacji w ok 10 stC i ewentualnie na koniec fermentacji podnieść do 14st C .

Jezeli pomieszczenie jest ciepłe to lodówka ( której nie masz ) lub box styropianowy i wkłady z PET z zamrozoną wodą dla obniżenia temperatury( trochę upierdliwe jak dla mnie )  

Jezeli pomieszczenie zimne to tez box styropianowy i regulacja temperatury poprzez kabel terariowy i sterownik 

np takie coś :

20201212_160328.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.12.2020 o 14:21, Kuba Furczyński napisał:

Od razu mówię że nie posiadam niestety wielkiej lodówy z reguloaną temperaturą na cały fermentor ani drogiego specjalnego koca termicznego.

Więc polecam dostosowanie Ci stylów piwa i wybór takich drożdży do których masz odpowiednie warunki, aby przeprowadzić prawidłową fermentację. Lepszy jest dobrze zrobiony  Bitter, niż źle zrobiony Koźlak. Drożdży nie oszukasz, zwłaszcza przy mocno ekstraktywnych piwach.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.