Jump to content
Szymon Zok

Skórka pomarańczy do IPY

Recommended Posts

Witam! 

Panowie, co sądzicie, czy mogę dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy (jakieś 400 g) do american ipy albo Red IPY? Jest to zestaw mangrove jacks, będę również chmielil na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz wszystko!

Pytanie co chcesz osiągnąć. Chcesz wrzucić do gotowania, czy na zimno?

 

Jak zdecydujesz się dodać na zimno to miej na uwadze, że kandyzowane rzeczy mają sporo cukru, który pobudzi fermentację. Trzeba będzie dać trochę się pomoczyć tej pomarańczy zanim wrzucisz chmiel.


Jak do gotowania to raczej na końcówkę, wydaje mi się, że ze skórki można wygotować coś nieprzyjemnego.

 

Czy 400g to nie jest trochę dużo?

Edited by AndrzejJanusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Imo kandyzowana do piwa się niezbyt nadaje.

2. Prawie pół kilo to absurdalna ilość. 40 g to co innego.

3. Zwykła suszona skórka jest dodatkiem do White IPA, poszukaj może przepisów na nią i zobacz jak, ile etc.jest używanej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daje skórki gorzkie i lub słodkie do wita czy wipy, ostatnio do fesa, max 40g na 20l, jak dasz kandyzowaną będziesz mieć dodatkowy cukier, który przefermentuje w cukrowy sposób, zawsze dawałem na koniec gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.