Jump to content
Sign in to follow this  
wiktorwiktor

Browar Doktorski

Recommended Posts

Cześć wszystkim :)

Po kilku warkach i bałaganie w notatkach (rozproszone między telefon, papierowy dziennik i brewness) postanowiłem spisywać moje poczynania tutaj.

2020:

  • Warka #1 - Pale ale 10,5 °BLG
  • Warka #2 - Bitter 12,5 °BLG
  • Warka #3 - IPA 15 °BLG
  • Warka #4 - Coffee milk stout 13 °BLG
  • Warka #5 - WC IPA 14 °BLG
  • Warka #6 - Christmas ale 17,3 °BLG
  • Warka #7 - Light rye APA 6 °BLG 
  • Warka #8 - Saison 13 °BLG
  • Warka #9 - Bitter 11 °BLG
  • Warka #10 - Tripel 20 °BLG

2021:

  • Warka #11 - Czech Light Pale Lager 8,5 °BLG
  • Warka #12 - Porter Bałtycki 22 °BLG
  • Warka #13 - Brown Porter 10,5 °BLG 
  • Warka #14 - Session IPA 11,5 °BLG
  • Warka #15 - Bitter 14,5 °BLG
  • Warka #16 - Weissbier 12 °BLG
  • Warka #17 - American Wheat 11,5 °BLG
  • Warka #18 - Session IPA 11,5 °BLG

 

 

Edited by wiktorwiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1  Pale ale 10,5°BLG 

 

Brewkit Finlandia Lager 

 

Surowce:

  • Brewkit Finlandia Lager               1,7 kg
  • BA Brewkit PLUS                           1,0 kg
  • Woda Oaza

 

IBU: ? niskie

  • Drożdże no-name                                

Gotowanie: 

  • 100°C - 15'

Fermentacja:

  • Drożdże zadano w 24°C
  • burzliwa: 20 dni w temp. 19-21°C, 

Dodatki:

  • Cukier biały 85gr                 

                 OG:         10,5°

                 FG:          2°

                 ABV:       4,4%

                 VOL:       ?

Uwagi: gotowałem cały brewkit bez przygotowania na chłodzenie. Nie zdawałem sobie sprawy, jak długo trwa chłodzenie, kiedy po 2 godzinach dalej fermentor z brzeczką był gorący, zostawiłem go na noc i po nocy zadałem uwodnione w temperaturze pokojowej drożdże. Przed rozlewem dezynfekowałem wszystko wrzątkiem z OXI wraz z zaworkiem grawitacyjnym. Zaworek wygiął się w banana i używając krzywego zaworka musiałem mocniej dociskać, żeby piwo leciało. Dzięki temu do jednej butelki wpadła końcówka ze sprężynką :D Resztę piw rozlałem przez wąż z kranika (mogłem zdjąć wąż, no ale nie wpadłem na to wtedy). Połowa butelek z pustymi szyjkami.

Piwo próbowane po 2 tygodniach dawało mocno aldehydem octowym i estrami. W następnych tygodniach te aromaty lekko się ułożyły, ale bez rewelacji. Cukru dałem mało w strachu przed mitycznymi granatami. W efekcie wyszło nieodgazowane, jasne ale z aromatem zielonych i czerwonych jabłek. Gdyby dać do tego inne drożdże i pilnować temperatury fermentacji, uważam, że mogłoby być nawet dobre, a tak to wyszło co najwyżej znośne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2  Bitter 12,5°BLG 

 

Brewkit Coopers Bitter

18l

 

Surowce:

  • Brewkit Coopers English Bitter                                1,7 kg
  • Ekstrakt słodowy jasny niechmielony pilzneński  1,7 kg
  • Woda Oaza

 

IBU: ? średnio-wysokie

  • Drożdże Fermentis S-04 (rehydratacja w 32°C)                       

Gotowanie: 

  • 100°C - 15'
  • Hop tea East Kent Golding 15g - 20'

Fermentacja:

  • Drożdże zadano w 15°C
  • 2 dzień 17°C
  • 3-14 dzień 18,5°C 
  • Cicha z 15g EKG (3 dni)

Dodatki:

  • Cukier biały 96g                 

                 OG:         12,5°

                 FG:          2,5°

                 ABV:       5,2%

                 VOL:       2,0

 

Uwagi: tym razem szybkie schłodzenie wodą butelkowaną z zamrażarki, lepsza kontrola temperatury fermentacji. Niestety znowu były przygody przy rozlewie. Nie dokręciłem wystarczająco mocno kranika w fermentorze do rozlewu i zaczęło lecieć od dołu. Trochę spanikowałem widząc sporą plamę na dywanie i spryskałem rękę aż po łokieć płynem do dezynfekcji i włożyłem rękę w młode piwo, żeby dokręcić nakrętkę. Piwo po 2 tygodniach było świetne i stylowe, może nawet trochę zbyt goryczkowe, ale zbalansowane: solidna goryczka skontrowana słodowością i lekkim karmelem oraz ziemistość od chmielu. Po kolejnych 2 tygodniach wyszła infekcja dzikimi drożdżami: najpierw mocny banan, potem przeszło w goździk z przegazowaniem. Odgazowałem ręcznie wszystkie pozostałe butelki i wrzuciłem na zapomnienie do piwnicy, może jeszcze coś się ułoży za rok, dwa.

Edited by wiktorwiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka #3  IPA 15 °BLG 

 

Brewkit Coopers Australian Pale Ale

14,7l

 

Surowce:

  • Brewkit Coopers Australian Pale Al                         1,7 kg
  • Ekstrakt słodowy jasny niechmielony pilzneński  1,7 kg
  • Woda Oaza

 

IBU:? średnio-niskie

  • Drożdże Fermentis US-05 (rehydratacja w 32°C)                       

Gotowanie: 

  • Brak

Fermentacja:

  • Napowietrzanie blenderem
  • Drożdże zadano w 18°C
  • 2 dzień 14°C
  • 4 dzień 17°C 
  • 7 dzień 19°C 
  • 10-12 dzień 21°C 
  • Cicha w 2 fermentorach: w jednym 30g Galaxy, w drugim 30g Enigma
  • Cold crash 2 dni w 4°C 

Dodatki:

  • Cukier biały 5g/l
  • Witamina C 0,2g/l                

                 OG:         15°

                 FG:          3,5°

                 ABV:       5,9%

                 VOL:       2,1

 

Uwagi: Tym razem użyłem 1,5l wrzątku tylko po to, żeby wypłukać ekstrakt z puszek i poprawić jego rozpuszczalność. Były drobne problemy przy dekantacji po cold crash: włożyłem maleńki kawałek druciaka do silikonowego węża i utknął w środku z chmielinami. Przelewałem to łącznie na 2-3 razy, więc mogłem lekko napowietrzyć. Mimo to piwo wyszło naprawdę świetne: goryczka średnia, słodycz średnia, wysycenie średnie, ciało średnio-wysokie, ogólnie dobrze zbalansowane, buchało aromatem chmielowym: w Galaxy było czuć cytrusy i białe owoce, w Enigmie czerwone porzeczki i cytrusy w tle. Przez napowietrzenie przy dekantacji po około 6 tygodniach od rozlewu zaczęło się nieprzyjemnie utleniać, aromat chmielowy przykrywał lekki karmel, ale do tego czasu naprawdę było elegancko.

Edited by wiktorwiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka #4  Coffee milk stout 13 °BLG

 

Stout z laktozą i kawą Yellow Bourbon

10l

 

Surowce:

  • Ekstrakt słodowy jasny niechmielony pilzneński  1,65 kg
  • Jęczmień palony                                                          0,1 kg
  • Słód czekoladowy Strzegom 800-1200EBC            0,2 kg
  • Słód pale ale Strzegom                                               0,3 kg
  • Chmiel Magnum                                                           15 g
  • Laktoza                                                                        0,25 kg

 

IBU: ? średnio-wysokie

  • Gęstwa z S-04 z warki #2

 

Zacieranie:

  •  Partial mash 68°C - 25'

Gotowanie: 

  • 30' - 15 Magnum
  • 10' - 250g laktozy

Fermentacja:

  • Napowietrzanie blenderem
  • Drożdże zadano w 23°C
  • 1-3 dzień 13°C
  • 4-6 dzień 14°C 
  • 7-14 dzień 15°C 

Dodatki:

  • Cukier biały 5g/l ??
  • Witamina C 0,2g/l                
  • Kawa z dripa Yellow Bourbon jasno palona do przelewów (doza kawy 6g/100ml, kawa zaparzana wodą 89°C) 1l                

                 OG:         13°

                 FG:          3,5°

                 ABV:       4,9%

                 VOL:       2,1 ??

 

Uwagi: Pomyślałem sobie, że skoro nie znam się na warzeniu, ale znam się na kawie, to zrobię dobre piwo z kawą. Niestety moich braków nie udało mi się przykryć, ale po kolei ;)

Zamiast zaparzać same słody specjalne w obawie przed pozostałościami skrobii, dorzuciłem odrobinę słodu podstawowego, żeby ewentualna skrobia się zatarła. Zacierałem w woreczku muślinowym. Miałem gęstwę S-04. Zbierałem jakąkolwiek gęstwę po raz pierwszy w życiu, wlałem ją do 4 słoików o pojemności 500ml każdy. Okazało się, że 3 z nich śmierdziały ogórkami lub burakami. Zorientowałem się dzień przed warzeniem, więc zdesperowany z powodu małej ilości drożdży zrobiłem starter 0,6l około 6BLG i wlałem cały. To już był błąd, trzeba było odłożyć warzenie i kupić nowe drożdże, lub po prostu mieć zapasowe.

Kolejnym błędem było zadanie drożdży do zbyt wysokiej temperatury i zbyt duże obniżenie temperatury i dalsza fermentacja w odrobinę zbyt niskiej temperaturze. Jakby tego było mało, podczas odważania cukru do refermentacji coś poruszyło mi wagę i nie wiem, ile dokładnie wsypałem cukru, ale chyba za dużo. W efekcie piwo wyszło przegazowane (jak na styl) i aldehyd octowy psuł ogólne wrażenie. Wstawiłem butelki do piwnicy, zobaczymy za kilka miesięcy, czy coś się poprawiło.

 

Edited by wiktorwiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5  WC IPA 14 °BLG

 

West Coast IPA Citra i Amarillo, pierwsza warka z zacieraniem

 

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom                                                       4,2 kg
  • Pszeniczny Strzegom                                                 0,6 kg
  • Płatki ryżowe                                                                0,5 kg
  • Monachijski II                                                               0,3 kg
  • Cukier                                                                            0,1 kg
  • Chmiel Magnum                                                           15 g
  • Chmiel Warrior                                                              30 g
  • Chmiel Citra                                                                   70 g
  • Chmiel Amarillo                                                            60 g

 

IBU: 83

  • Ferments US-05 dehydratacja w 33°C

 

Zacieranie:

  • 65°C - 60'
  • 78°C - 1'

 

Gotowanie: 

  • 60' - 15g Magnum
  • 60' - 15g Warrior

 

Hop stand (77°C):

  • 20' - 20g Citra
  • 20' - 30g Amarillo

 

Fermentacja:

  • Napowietrzanie blenderem
  • Drożdże zadano w 23°C
  • 1-7 dzień 16°C
  • 7-12 dzień 19°C
  • Cicha 3 dni w 16°C: Citra 50g, Amarillo 30g
  • Cold crash 2 dni w 4°C 

 

 

Dodatki:

  • Cukier biały 5g/l

                 OG:         14°

                 FG:          2,5°

                 ABV:       6,3%

                 VOL:       2,3

 

Uwagi: Pierwsza warka z zacieraniem. Recepturę układałem sam, inspirując się innymi recepturami. Chciałem uzyskać coś w stylu lżejszego Modern Drinking z cytrusowym aromatem. Nie obiecałem sobie zbyt dużo po zacieraniu na wytrawnie i postanowiłem zwiększyć odfermentowanie odrobiną cukru. Efekt zamierzony osiągnięty, a dzięki odpowiedniej temperaturze fermentacji zero efektów ubocznych cukru.

Poza tym kiepska wydajność. Pożyczyłem od kolegi kadź warzelną (w sumie taki zabudowany garnek z kranikiem). Nie przyłożyłem się do whirlpoola, poleciała masa chmielu do fermentora. Po 12 godzinach postanowiłem jednak przelać przelać warkę do drugiego fermentora, żeby ten chmiel nie leżał razem z piwem. Chłodzenie brzeczki chłodnicą zanurzeniową szło dobrze na początku, później już bardzo powoli, co było dosyć frustrujące. Mógłbym bardziej mieszać, jednak wtedy nie przykładałem do tego zbyt dużej wagi.

Ogólnie byłem bardzo zadowolony. Zapomniałem tylko witaminy C przy rozlewie. Piwo po 2 tygodniach od zabutelkowania było najlepsze, miesiącu było wciąż wyśmienite, po 1,5 miesiąca już gorzej, ale wciąż nieźle. Ostatnią butelkę wypiłem 2 miesiące po rozlewie i wciąż ze smakiem. Gdybym miał powtórzyć to samo piwo, pewnie dałbym mniej na whirlpool, więcej na cichą i dodał witaminę C. Może spróbowałbym zrobić je mocniejsze, ale taki wtedy był zamysł, miało być takie prawie-że-session WC IPA :)

Edited by wiktorwiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6  Christmas Ale 17,3 °BLG

 

Christmas Ale z cynamonem, goździkiem, imbirem, gałką muszkatołową i kardamonem

15l

 

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom                                                       4,0 kg
  • Karmelowy 150 EBC                                                    0,7 kg
  • Monachijski II                                                               0,7 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne                                     0,4 kg
  • Prażona pszenica 800-1200 EBC                              0,1 kg
  • Palony jęczmień                                                          0,1 kg
  • Cukier                                                                            0,3 kg
  • Chmiel Warrior                                                               15 g
  • Chmiel Saaz                                                                    15 g
  • Chmiel Styrian Golding                                                 30 g

 

IBU: 83

  • Gęstwa S-04 z warki #4

 

Zacieranie:

  • 67°C - 50'
  • 78°C - 1'

 

Gotowanie: 

  • 60' - 15g Magnum
  • 60' - 15g Warrior
  • 30' - 30g Styrian Golding
  • 20g lasek cynamonu, 50g świeżego, startego imbiru, 25 szt. goździka, 1 szt. anyżu, 20g skórki pomarańczy, 1 szt. kardamonu

 

Fermentacja:

  • Napowietrzanie blenderem
  • Drożdże zadano w 23°C
  • 1-5 dzień 16°C
  • 6-20 dzień 20-22°C

 

Dodatki:

  • Cukier biały 4,5g/l

                 OG:         17,3°

                 FG:          4,0°

                 ABV:       7,0%

                 VOL:       1,8

 

Uwagi: Początkowo dobra wydajność zachęciła mnie do tego, żeby wysłodziny przeznaczyć na osobne piwo, więc zaimprowizowałem ok. 6l brown porteru z 15g Styrian Golding na bodajże 20 minut, w każdym razie miało wyjść jakieś 10,5 BLG i 30 IBU. Jak otworzyłem wiadro po 3 dniach fermentacji, czułem sam cynamon. W smaku sam cynamon, załamka. Postanowiłem wtedy wlać tamten brown porter do christmas ale, żeby rozcieńczyć cynamon. Z racji obniżonego BLG dosypałem 300g cukru białego, żeby utrzymać 17,3 BLG. Temperatura wywaliła o 2 stopnie w górę na 2 dni, przefermentowało cały cukier i zrobił się smak spirytusu. Nie pamiętam, ile dokładnie dałem cukru do refermenutacji, starałem się otrzymać umiarkowane nagazowanie. Próbując je otrzymałem zerowe nagazowanie i smak spirytusu, jakbym nalewkę 20% zrobił. Wrzuciłem wszystko do piwnicy, może na następne święta da się wypić :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7  Light Rye Apa 6 °BLG

 

Light rye Apa

18l

 

Surowce:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 2.7 kg
Ziarno Viking Pale Ale malt 1.35 kg 50% 80 % 5
Ziarno Żytni 0.54 kg 20% 85 % 8
Ziarno Płatki owsiane 0.27 kg 10% 85 % 3
Ziarno Pszeniczny 0.27 kg 10% 85 % 4
Ziarno Strzegom Karmel 150 0.27 kg 10% 75 % 150

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Aromat (koniec gotowania) Citra 15 g 10 min 12 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 10 min 10 %
Na zimno Citra 50 g 2 dni 12 %
Na zimno Mosaic 100 g 2 dni 10 %

 

IBU: 18

 

Drożdże:

  • Połowa warki na gęstwie z warki #5 US-05
  • Połowa warki na gęstwie z brown porter z warki #6 S-04

 

Zacieranie:

  • 73°C - 60'
  • 78°C - 1'

 

Fermentacja:

  • Napowietrzanie blenderem
  • Drożdże zadano w 20°C
  • 1-5 dzień 16°C
  • 6-12 dzień 19°C
  • Cold crash 2 dni w 4°C 

 

 

Dodatki:

  • Cukier biały 6g/l

                 OG:         6°

                 FG:          1,4°

                 ABV:       2,3%

                 VOL:       2,5

 

Uwagi: Receptura własna inspirowana 1na100 oraz piwami Bartka Filipiuka. Piwo wyszło takie, jak chciałem - pomimo bardzo niskiego ekstraktu miało dosyć dużo smaku i aromatu, nie było bardzo wodniste, bardzo chmielowe, umiarkowana, ale zaznaczona goryczka. Za drugim razem dałbym więcej żyta. Pomimo dużej ilości chmielu na cichą, piwo mniej aromatyczne niż poprzednie ipy. Jednak alkohol i cukier to nośniki aromatów i smaków, nie da się ukryć Piwo na US-05 wyszło świetnie, na S-04 kompletnie zero gazu, nie wiem dlaczego. Coś musiało te drożdże ubić, albo znowu waga kuchenna zrobiła mi psikusa.

Po jakimś czasie wlałem piwa na S-04 z butelek do kega, nagazowałem sztucznie i smakuje nieźle. Po tygodniu powoli pojawia się utlenienie, więc trzeba szybko wypić. Nie pieściłem się za bardzo podczas przelewania. Wiadomo, keg przedmuchany najpierw, nic więcej.

Edited by wiktorwiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8  Saison 13 °BLG

 

Warka łączona z #9

10l

 

Surowce:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 2.834 kg
Ziarno Viking Pale Ale malt 1.56 kg 55% 80 % 5
Ziarno Strzegom Monachijski typ II 0.754 kg26.6% 79 % 22
Ziarno Strzegom Karmel 150 0.26 kg9.2% 75 % 150
Cukier Cukier biały 0.26 kg9.2% --- % ---

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Warrior 10 g 30 min 15.5 %
Whirlpool Styrian Golding 10 g 20 min 3.6 %
Whirlpool Saaz (USA) 10 g 20 min 3.75 %

 

IBU: 31

 

Drożdże:

  • T-58

 

Zacieranie:

  • 66°C - 60'
  • 78°C - 1'

 

Fermentacja:

  • Napowietrzanie blenderem
  • Drożdże zadano w 20°C
  • 1-5 dzień 19-23°C
  • 5-14 dzień 13°C

 

Dodatki:

  • Cukier biały 7,75g/l

                 OG:         13°

                 FG:          2,0°

                 ABV:       6,0%

                 VOL:       2,8

 

Uwagi: Spodobał mi się pomysł warzenia 2 gatunków piw z jednej brzeczki. Zasyp zrobiony głównie pod bitter z dodatkiem cukru. Czytając opisy saisona (że historycznie różne rodzaje słodu, że mógł być ciemniejszy itd.) ubzdurałem sobie, że słód pale ale i karmel podejdzie, a monachijski ciemny jeszcze był pod ręką. Okazał się to kompletny nonsens. Chciałem też wykorzystać potencjał sucharów to warzenia piw opartych o drożdże. Okazało się, że potencjału nie ma. Mimo wytrawności wyszło w smaku zbyt słodkie, mało estrowe, głównie fenolowe. Ostatnio go nie smakowałem, jeszcze będę próbował, czy czas mu przysłuży. Nigdy więcej belgijskich piw na sucharach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Warka #8  Bitter 11 °BLG

 

Warka łączona z #8

10l

 

Surowce:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 2.6 kg
Ziarno Viking Pale Ale malt 1.56 kg 60% 80 % 5
Ziarno Strzegom Karmel 150 0.26 kg 10% 75 % 150
Ziarno Strzegom Monachijski typ II 0.754 kg 29% 79 % 22
Ziarno Jęczmień palony 0.026 kg 1% 55 % 985
Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Warrior 10 g 30 min 15.5 %
Whirlpool Saaz (USA) 10 g 20 min 3.75 %
Whirlpool Styrian Golding 10 g 20 min 3.6 %
Na zimno Saaz (USA) 20 g 2 dni 3.75 %
Na zimno Styrian Golding 10 g 2 dni 3.6 %
 
 

 

IBU: 33

 

Drożdże:

  • Suche S-04

 

Zacieranie:

  • 66°C - 60'
  • 78°C - 1'

 

Fermentacja:

  • Napowietrzanie blenderem
  • Drożdże zadano w 18°C
  • 1-12 dzień 16-18°C
  • 13-14 dzień chmiel na zimno i od razu CC 4°C 

 

Dodatki:

  • Cukier biały 5g/l
  • Żelatyna

                 OG:         11°

                 FG:          2°

                 ABV:       4,6%

                 VOL:       2,0

 

Uwagi: Uznałem, że skoro Saaz to chmiel kontynentalny, to się nada. Być może by się nadał, do gotowania. Jednak poniosła mnie fantazja i dodałem go na zimną, a do tego sypnęło mi się trochę więcej. W trakcie przelewania na cichą piwo smakowało świetnie: wyraźnie słodowe z kontrą chmielową, pijalne, trochę przez kolor, smak i pijaność kojarzyło się z herbatą. Mogłem dać odrobinę mniej palonego jęczmienia na kolor, ale na smak to nie wpływało, więc to szczegół. Po chmieleniu na zimno Saaz przykrył wszystko, jest taka kwiatowość,  że aż język skręca. Skoro piwa chmielone na zimno z czasem tracą aromat chmielu, to liczę na to, że piwno jeszcze się poprawi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9  Tripel 20,0 °BLG

 

                 OG:         20°

                 FG:          4,5°

                 ABV:       8,5%

                 VOL:       2,8

 

Uwagi: Część dalsza z nieszczęsnymi T-58. Pierwsza warka na Grainfather, pozytywnie zaskoczyła mnie wydajność i postanowiłem dodać mniej cukru niż w planach, żeby zmieścić się w 20BLG. To był błąd, bo piwo straciło na wytrawności, a jednak smak przecież ważniejszy niż cyferki w BLG, zwłaszcza, że to nie piwo na konkurs. Próbowałem 3 tygodnie po zabutelkowaniu, gazu było mało, może syrop źle się rozmieszał. Czuć trochę alkohol, aldehyd octowy i estry, ale to akurat powinno jeszcze prawdopodobnie poleżeć. Zobaczymy.

Podtrójne.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.