Jump to content
Sign in to follow this  
cyceron1

ile ekstakru slodowego?

Recommended Posts

witam

ile trzeba użyć płynnego ekstraktu słodowego żeby zastąpić ten nieszczęsny 1kg cukru?

Sprawdź maila - odpisałem :)

A dla innych szukających odpowiedzi na to pytanie, to sprawa nie jest możliwa tak do końca do obliczenia, bo na pewno między producentami są różnice w odfermentowaniu.

Czes kiedyś pisał, że należy mieć na uwadze (uogólniając) około 1.8kg. Puszka 1.7 będzie więc moim zdaniem wystarczająca.

Anteks podał Ci też linka do dobrej tabeli, gdzie możesz sobie, warząc z ekstraktów, odpowiednio "sterować" wielkością Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po jakimś czasie odświeżę wątek, by bez sensu nie zakładac nowego.

 

Mam dokłądnie takie samo pytanie jak w tytule - ile użyc ekstraktu słodowego do "puszki" Coopers'a. Chce zrobic sobie IPA i tym razem już nie używac cukru (najpierw zrobiłem brzeczkę, później znalazłem forum). Gdy patrzę na gotowe zestawy WES'a to czystego ekstraktu słodowego zalecają 1,2 kg, czyli trochę więcej niż 1 kg cukru. Niestety link który zapodał kolega anteks nie działa :( No i jakiego ekstraltu użyc? Jasny czy bursztynowy?

 

Dodam, że to będzie moja druga warka i druga z puszki. Planuję jeszcze jedną puszkowaną, a później już definitywnie przechodzę na warzenie na bazie ekstraktów niechmielonych a później na zacieranie. Chcę najpierw popróbowac bez wielkiego inwestowani w sprzęt i wyrobic sobie pewne nawyki:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3

 

Zdaje się, że ta tabela przedstawia całkowitą ilość "syropu" (brew-kit + surowiec do ferm. - lub/oraz warzenie z ekstraktów niechmielonych).

Rozumiem, że masz puszkę Coopers India Pale Ale i chcesz dodać do fermentacji ekstrakt w syropie.

Kup puszkę jasnego ekstraktu 1,5 kg lub 1,7kg. Może lepiej jednak 1,7kg :(

Powinno być ok.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, hej, ale szybka odp :( Naprawdę jesteście rewelacyjni :(

 

No i tak zrobię, bo WES ma 1,2kg albo 1,7kg, więc nie pozostaje nic innego jak tylko ta większa pucha. Najwyżej będzie mocniejszy i o wyraźniejszym smaku (mam rację?). Jakbyś tylko mógł mi jeszcze powiedziec, czy użyc jasnego czy bursztynowego ekstraktu?

 

Btw, zauważyłem czytając forum, że masz spore doświadczenie z puszkami. Pierwszą warkę po burzliwej fermentacji od razu zabutelkowałem. A Ty jak robisz? Dajesz na cichą i później butelkujesz? Bo czytając i forum i wiki doszedłem do wniosku, że pomaga to tylko w sklarowaniu i mniejszym osadzie w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodając więcej ekstraktu dostaniesz piwo mocniejsze,bardziej treściwe.

Daj ekstrakt jasny (jak pisałem wcześniej ;) ) - brew-kit już jest "barwiony" i nie trzeba dodatkowych kolorków.

Ja daję na cichą... ale możesz to pominąć. Ale fakt: cicha daje mniej osadu (podobno ważne dla dłuższego trzymania piwa w butelkach).

 

A jeśli chodzi o IPA oto mały "tuning" puszki Coopersa:

(gość akurat używa Brew Enhancer 2 do fermentacji -ale nie w tym rzecz. Chodzi o dodatkowe chmielenie :D )

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Damn, zakupiłem bursztynowy ekstrakt :/ Musiałem wczoraj byc nieprzytomny, bo dopiero teraz zauważyłem, że w pierwszej odp. mi o tym napisałeś. No nic, zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej będzie troszkę ciemniejsze :( A filmik jak znajdę chwilkę czasu (a znajdę dzisiaj) to obejrzę.

 

Ok, jestem po filmie i faktycznie to co zrobił jest bardzo ciekawe i banalnie proste. Czy próbowałeś tak jak on? No i jaki ew. chmiel i w jakiej ilości byście polecali?

Edited by Spotter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, nie robiłem tak... Nie robiłem tez IPA Coopersa.

Jaki chmiel ??

Poczytaj ten wątek: http://www.piwo.org/forum/t4349-Dochmielic-brewkita%2Bekstrakt-.html

Ja bym dał jakieś 25-30g / 10minut Fuggles , Centennial lub East Kent Goldings (bo takie znalazłem w recepturach na IPA)

W każdym razie aromatyczny.

Ale zadaj pytanie w w/w wątku lub napisz do kogoś kto podawał przepisy na IPA (http://www.piwo.org/forum/search.php ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytałem narazie tak z ciekawości. Póki co chcę zrobic bez dodatkowego chmielenia. Jak będzie gotowe, to sprawdzę jak smakuje a później zacznę eksperymentowac. Póki co nie chce innym zawracac głowy pierdołami dot. puszek. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam pytanie:czy jest możliwe aby brzeczka w skład której wchodzi 1.7 kg puszka brewkita coopersa + 1.7 kg puszka ekstraktu niechmielonego (biowin) oraz 20 L wody miała gęstość 8 blg?

Czy może jakiś błąd przy pomiarach albo sprzetu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Mam pytanie:czy jest możliwe aby brzeczka w skład której wchodzi 1.7 kg puszka brewkita coopersa + 1.7 kg puszka ekstraktu niechmielonego (biowin) oraz 20 L wody miała gęstość 8 blg?

Czy może jakiś błąd przy pomiarach albo sprzetu?

Takie rzeczy to w Erze

http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3

edit:teraz w T-mobile :beer:

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Mam pytanie:czy jest możliwe aby brzeczka w skład której wchodzi 1.7 kg puszka brewkita coopersa + 1.7 kg puszka ekstraktu niechmielonego (biowin) oraz 20 L wody miała gęstość 8 blg?

Czy może jakiś błąd przy pomiarach albo sprzetu?

Takie rzeczy to w Erze

http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3

edit:teraz w T-mobile :beer:

Ojtam ojtam, kolega full-light użył ekstraktów biowinu i coopersa, a szanowny kolega podaje tabelkę przy zastosowaniu ekstraktów WESa, myślę, że należy sprawdzić ilość ekstraktu w ekstrakcie w w/w ekstraktach /coopers+biowin/ :)

Żarty oczywiście :) coś nie teges pewnie ze sprzętem pomiarowym, albo z samą metodą pomiaru. Opisz dokładniej jak mierzyłeś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, coś skopałem przy mierzeniu.Na drugi dzień(już po rozpoczęciu fermentacji) mierzyłem i było ~12blg.

Teraz mam takie pytanie-wczoraj było2.5 dzisiaj także 2.5( po odgazowaniu próbki) już nie bulka, a na powierzchni lekkie pozostałości piany, płyn jeszcze nie jest całkiem klarowny, czy można butelkować przy takim blg a jeśli tak to ile cukru dodać na refermentację?

Share this post


Link to post
Share on other sites

potrzymaj dzień dwa jak się nie zmieni °Blg to zlej na tydzień, albo lepiej 2 na fermentację cichą cukru daj 4g na 0.5l .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg utrzymuje sie ciągle na poziomie 2.5.Nie będę przelewał na cicha bo nie mam drugiego pojemnika. Planuje zabutelkować jutro.Ale piwo jeszcze wciąż jest nie klarowne. Czy mogę takie zabutelkować i czy z czasem w butelce się wyklaruje? A może jeszcze czekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie masz drugiego wiadra żeby się w nim piwo wyklarowało, to i tak pójdzie do butelek mętnawe. Spoko możesz lać, będzie tylko trochę więcej osadu w butelkach. Wyklaruje się.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czy większa ilość osadu w butelce wpłynie na smak piwa?

Tylko, jeżeli go przelejesz razem z piwem do szklanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo jest już zabutelkowane od 5 dni.Dodałem 4g cukru na butelkę 0,5L.Piwo miało 2,5blg przez kilka dni zanim zabutelkowałem.Stoi w temperaturze 22-26st. Dzisiaj sprawdziłem jedną butelkę, tak z ciekawości. Po otwarciu rozległo się charakterystyczne psssss, wcale nie jakieś głośne.Ale zaraz po otwarciu piwo zaczęło wyjeżdżać z butelki.Nie była to wielka fontanna ale jakieś 60-70 ml piwa wyjechało. Aby sprawdzić czy to nie był przypadek sprawdziłem losowo wybrane kolejne piwko, jednak wcześniej wstawiłem je do lodówki i schłodziłem.Efekt bardzo zbliżony do poprzedniego.Troche spanikowałem i w każdej butelce popuściłem kapsel aby uciekło troche gazu, po czym dociągnąłem kapsle kapslownicą.Wyniosłem butelki do piwnicy 16-18st.

Czy mogą powstać granaty, czy sie nie przejmować?Co mogę zrobić jeszcze?

Pozdrawiam.

 

Znalazłem już wątek o podobnych problemach. wątpliwości mam tylko czy upuszczać jeszcze gaz czy poczekać znów parę dni?

 

Jeśli moderator uzna że należy przenieść post do innego wątku to bardzo proszę.Ale odpowiedzcie mi na moje pytanie czy popuszczać jeszcze czy poczekać parę dni???

Edited by full-light

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem (o ile dobrze odmierzyłeś cukier i dobrze zmierzyłeś blg) to cukru za dużo nie dałeś, a jeżeli fermentacja tego piwa zakończyła się na poziomie 2,5°Blg to nawet jak coś tam jeszcze ruszyło, to już nie powinno zejść wiele. Może sytuacja poprawi się jak co2 dobrze rozpuści się w piwie. Otworzyłbym na Twoim miejscu kolejną butelkę i jeżeli sytuacja drastycznie się nie pogorszyła to nic bym nie robił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.