smola 26 Posted December 12, 2020 Używa ktoś może takiego aeratora w przepływie link ? Jest tam kamień z nierdzewki 2 mikrony, do którego mógłbym podłączyć butlę z tlenem i brzeczkę natlenić po chłodzeniu, w trakcie tankowania fermentora. Zda to egzamin, czy odpuścić natlenianie w domowych warunkach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 12, 2020 Tlenem lepiej nie natleniac, bo to niebezpieczne. Ale patent fajny - pod np nebulizator podpiąć. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted December 12, 2020 Jeszcze nie zrealizowany pomysł 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 12, 2020 Gdzie taki zestaw można kupić?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted December 12, 2020 @smola podał linka Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 26 Posted December 12, 2020 4 minuty temu, Robert87 napisał: Tlenem lepiej nie natleniac, bo to niebezpieczne. Rozwiń myśl? Przy przepływie 1 - 2 litrów na minutę i objętości około 50l brzeczki, nie wiem czemu ludzie tak się boją, zachować wszystkie zasady bhp i nic groźnego się nie wydaży. @anteks o takim patencie właśnie myślę 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 12, 2020 Tlen może wybuchnąć, wiesz o tym? Spotka po drodze trochę tłuszczu i samozapłon masz gotowyWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted December 12, 2020 3 minuty temu, Robert87 napisał: Tlen może wybuchnąć, wiesz o tym? Spotka po drodze trochę tłuszczu i samozapłon masz gotowy Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Browary rzemieślnicze w ten sposób natleniają 1 WojtekGaaD reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 26 Posted December 12, 2020 Z tlenem mam często do czynienia, pracuję w straży pożarnej, sam nie wybuchnie, i nie z każdym tłuszczem wchodzi w reakcję - tu bardziej o smary chodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 12, 2020 Czyli rzeczywiście nie ma co panikować ?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 26 Posted December 12, 2020 (edited) Nie ma, przecież wiele razy podajemy tlen 100% podczas tlenoterapii biernej poszkodowanym w czasie prowadzonych działań. Odłączamy tlen tylko w momencie użycia AED do defibrylacji. A te działania prowadzimy w warunkach zastanych. Z ciekawości zamówię i porównam przebieg fermentacji po takim natlenieniu. Obecnie napowietrzam mikserem około 10 minut. Edited December 12, 2020 by smola 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted December 12, 2020 Luknij na zapiski piwowarskie Browar Escarabajo. Jak najbardziej taki sposób napowietrzenia jest do zrobienia i to działa. Można napowietrzyć zwykłym nebulizatorem, nie trzeba do tego butli z tlenem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 26 Posted December 12, 2020 (edited) Dzięki za podpowiedź, ale taki nebulizator nie da 100% tlenu, a chcę sprawdzić jak będą pracowały drożdże po natlenieniu brzeczki. edit: koszt tego aeratora niewielki, a dostęp do tlenu mam. Edited December 12, 2020 by smola Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted December 12, 2020 Policz sobie dobrze czas natlenienia. Jeśli czysty tlen to łatwo przesadzić a to zabije drożdże. 2 1 Robert87, smola and Gawron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
tymonisko 10 Posted December 14, 2020 Od kilkunastu warek (20-25) natleniam warkę, co prawda nie w przepływie tylko wkładając wąż z kamieniem na końcu od góry wiadra. Używam butli jak w załączeniu plus do tego reduktor, i wspomniany kamień i przepływomierz od chinoli. Na początku, zgodnie z tym co mówił Jamil oraz Palmer, ustawiałem przepływ 1l/1min i natleniałem ok 60s-90s, max 2 minuty w przypadku mocniejszych piw/dolnej fermentacji. Jakiś czas temu kumpel który też tak natlenia wyczaił, bodajże na forum LODO (lowoxygenbrewing) że do natleniania wystarczy "barely breaking sufrace" - co w naszym przypadku sprowadziło się do przepływu na poziomie 0,2l/1min i też jakieś 60-90s dla standardowych 12* lub nawet do 4min w przypadku mocniejszych lagerow). Mocniejszych lagerow ostatnio nie robiłem jeszcze, ale 12* przy powyższym ustawieniu drozdze startują w przedziale 12-24h. A co do przepływu - z tego co kojarze to chyba @PiwoLab kiedyś wrzucił do swoich plików albo Excela albo zrzut z ekranu w którym pokazywał, że w przypadku natleniania w przepływie powinno stosować się jeszcze mniejsze ilości tlenu - musiałbyś rzucić okiem czy w jego galerii nie znajdziesz czegoś na ten temat. 1 Browar Prezbiterium reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 26 Posted December 14, 2020 @tymonisko, dzięki - mam ten arkusz. Jest tam podany czas w zależności od przepływu i ilości brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek_M 1 Posted December 28, 2020 Gdzie można dostać reduktor do takiej butli tlenowej ? Chwilę poszukałem i wyszukuje mi zestawy do lutowania twardego a chciałbym sam reduktor. Pozdrawiam. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
tymonisko 10 Posted December 28, 2020 6 godzin temu, Marek_M napisał: Gdzie można dostać reduktor do takiej butli tlenowej ? Chwilę poszukałem i wyszukuje mi zestawy do lutowania twardego a chciałbym sam reduktor. Hej, wysyłałem Ci link do oferty z której kiedyś też kupowałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek_M 1 Posted December 28, 2020 Wielkie dzięki. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 28, 2020 Może wklejcie link tutaj, dla potomnychWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek_M 1 Posted December 29, 2020 https://allegro.pl/oferta/reduktor-tlenowy-do-tlenu-butla-cfh-germany-52510-7536659611?utm_medium=app_share&utm_source=facebookWysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Atebo 11 1 Items Posted December 29, 2020 U mnie kiedyś tak to wyglądało: W obwodzie przed fermentorem włączyłem pompkę inhalatora. Długość węża 4m. Startowało wszystko już po 5 minutach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 80 Posted December 29, 2020 Ostatnio czytałem o napowietrzaniu w książce Palmera. Podając tlen z butli łatwo brzeczkę przetlenić o czym wspominał wyżej @WiHuRa. Wg zapisu w w/w książce wystarczy 10-15 min napowietrzania powietrzem atmosferycznym żeby osiągnąć natlenienie na wystarczającym poziomie. Wg książki natlenienie powinno wynosić 8-12 ppm, a natleniając powietrzem nie przetlenisz powyżej 10 ppm. Nebulizator akurat posiadam więc mógłbym go użyć. Muszę dokupić kamień i filtr strzykawkowy HEPA. Ktoś może używał takiego filtra? Niby są one jedno razowe ale może można je jakoś zdezynfekować i użyć ponownie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
szaitis 0 Posted January 7 W dniu 29.12.2020 o 10:01, Atebo napisał: U mnie kiedyś tak to wyglądało: W obwodzie przed fermentorem włączyłem pompkę inhalatora. Długość węża 4m. Startowało wszystko już po 5 minutach. Mogę spytać co to za filtr przed wymiennikiem? Sam robiłeś czy kupiłeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Atebo 11 1 Items Posted January 11 Nie pamiętam dokładnie jaki model. Na pewno miał działać w podwyższonej temperaturze. Dużo nie zbierał bo po whirpoolu nie dużo trafiało dalej. Quote Share this post Link to post Share on other sites