Jump to content
Sign in to follow this  
BROamator

sok w piwsku

Recommended Posts

mam wiadro piwa po cichej fermentacji i chciałem zlać do butelek, piwo lekko cytrusowe od chmielu i zastanawiam sie czy moge dolać soku pomarańczowego zamiast części cukru do refermentacji, czy to przerobi jak zwykły cukier ? czy ten cukier z soku jest niefermentowalny ? i czy wogole opłaca sie smakowo coś takiego robić bo pewnie ktoś próbował ? pewnie juz był podobny temat ale nie moge znaleść

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier z soku jest fermentowalny, w składzie na opakowaniu jest ilość cukru/węglowodanów. Kiedyś dodałem ok 15-20% soku 100% pomarańczy do kwasa, ale dodawałem na cichą fermentację i pozwalałem przefermentować ten cukier i dopiero butelkowałem. Wyszło nawet ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.