BROamator 0 Posted December 12, 2020 mam wiadro piwa po cichej fermentacji i chciałem zlać do butelek, piwo lekko cytrusowe od chmielu i zastanawiam sie czy moge dolać soku pomarańczowego zamiast części cukru do refermentacji, czy to przerobi jak zwykły cukier ? czy ten cukier z soku jest niefermentowalny ? i czy wogole opłaca sie smakowo coś takiego robić bo pewnie ktoś próbował ? pewnie juz był podobny temat ale nie moge znaleść Quote Share this post Link to post Share on other sites
Glowa 40 Posted December 12, 2020 Cukier z soku jest fermentowalny, w składzie na opakowaniu jest ilość cukru/węglowodanów. Kiedyś dodałem ok 15-20% soku 100% pomarańczy do kwasa, ale dodawałem na cichą fermentację i pozwalałem przefermentować ten cukier i dopiero butelkowałem. Wyszło nawet ok Quote Share this post Link to post Share on other sites