Skocz do zawartości

PanJaqb - Domowe zmagania z warzeniem piwa


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
jestem początkującym miłośnikiem warzenia piwa, nie będę się za długo rozwodził - dużo nauki przede mną. 

 

Zdetonowane granaty w karierze :) : 2 szt.


2020 r.:

Warka 1 25.04.20 r. - Finladnia Lager (brewkit) 10 blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

Warka 2 16.05.20 r. - Muntons Pilzner (brewkit) 11 blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

Warka 3 02.12.20 r. - BA Vermont IPA (pierwsze piwo od podstaw) 15 blg | Temat powiązany: Amerykański sen o NEIPA

2021 r.:

Warka 4 06.01.21 r. - AP Blond Ale (drugie od podstaw) 15,5 blg | Temat powiązany: Blond Ale #4

Warka 5 16.02.21 r. - Black IPA 15,5 blg

Warka 6 13.03.21 r. - BA Vermont IPA 15,5 blg

Warka 7 17.04.21 r. - Piwoszarnia: Earl Grey IPA 14 blg

Warka 8 22.05.21 r. - Piwoszarnia: American Wheat 12 blg

Warka 9 27.05.21 r. - American Pale Ale 13 blg

Warka 10 11.07.21 r. - Vermont IPA 11,3 blg

Warka 11 14.08.21 r. - NEIPA 14 blg

Warka 12 19.08.21 r. - Black IPA 13 blg

Warka 13 21.08.21 r. - Earl Grey IPA 14 blg

Warka 14 30.11.21 r. - Schwarzbier 13 blg

Warka 15 01.12.21 r. - Vermont IPA 14 blg

Warka 16 28.12.21 r. - Porter Bałtycki 18 blg

2022 r.:

Warka 17 02.01.21 r. - Imperialna IPA (próba klonu komesa czerwonego) | Temat powiązany: Komes imperial ipa - receptura?

Warka 18 - Milkshake Mango & Porzeczka IPA

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 1 25.04.20 Finlandia Lager 10 blg - brewkit

Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

 

Skład:

Finlandia Lager 1,5kg
BA cukier 1kg
17L wody źródlanej 3L z filtra

 

Drożdże: 

Fermentis Safale S-04

 

Gotowanie gorącego kubka:

10 blg

 

Fermentacja:

1-6 dzień 17-18 st. C

7-9 dzień 16-17 st. C

10-17 dzień 22 st. C

 

Rozlew:

pomiar: 2blg

ok 4,1% alk. obj.

syrop z cukrem białym: 131,5 g
przyjęty stopień nagazowania: 2,5

 

Notatki:

Po 2 tyg. piwo smakuje dobrze jak na gorący kubek :P delikatne, lekko mętne schłodzone smakuje dobrze - satysfakcja jest pierwsze piwo własne :)

W butelkach na dnie osad drożdżowy

 

 

 

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 2 16.05.20 Muntons Pilzner 1 blg - brewkit

Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

 

Skład:

Muntons Pilzner ?1,8kg?
BA cukier 1kg
13L wody źródlanej 7L z filtra

 

Drożdże: 

Fermentis Safale S-04

 

Gotowanie gorącego kubka:

11 blg

 

Fermentacja:

1-6 dzień 18 st. C

7-9 dzień 17 st. C

10-17 dzień 21 st. C

 

Rozlew:

pomiar: 2blg

ok 4,64% alk. obj.

syrop z cukrem białym: 131 g
przyjęty stopień nagazowania: 2,5

 

Notatki:

Drugi gorący kubek - zdecydowanie lepszy od pierwszego. Delikatne, aczkolwiek wyczuwalna delikatna gorycz, lekko mętne. Satysfakcja mały progress.

W butelkach na dnie osad drożdżowy

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 3 02.12.2020 r.

Temat powiązany: Amerykański sen o NEIPA

 

Gęstość początkowa: 15 blg

Gęstość końcowa: 7,5 blg

alk. obj.: 4,12 %

 

Skład:

Słód pilzneński 5,1 kg
Płatki owsiane 0,8 kg
Woda Oaza 

Chmiel Sterling 60 g

Chmiel Equinox / Ekuanot 30 g

Chmiel Centennnial 30 g

Chmiel Simcoe 60 g

Drożdże płynne FM 52 Amerykański Sen

Ekstrakt słodowy 100 g

 

Zacieranie:

21 L wody 67 st. C <-> wsypanie słodu 60 min -> negatywna próba jodowa

71 - 73 st. C 10 min

77 st. C palniki off

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

20 min na ułożenie

Woda 77 st zlewana na talerzyk

25 L przerwane wysładzanie pomiar 1 blg.

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 1 godz.:

50 min 10 g Equinox

55 min 20 g Equinox

60 min (palnik off) 30 g Simcoe

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa, drożdże zadane w 19 st. C

starter po 15 godz.:

20210109_085806.thumb.jpg.63b0df8b7c8707e68153e7d2bb80a35f.jpg

 

Fermentacja:

20,5 L w wiadrze

1815512444_3.thumb.JPG.f2e02e112a34ea5e88bc2ab915417e30.JPG

od 13 dnia blg 7,5 - piwo niżej nie zeszło.

Z uwagi na słabe odfermentowanie decyduję się nie zbierać drożdży, nie chmielić na zimno.

 

Rozlew (06.01.2021 r.):

Cold crash w lodówce - piwo mi zamarzło :D

pomiar: 7,5 blg

ok. 4,12% alk. obj.

syrop z cukrem białym: 108,5 g
przyjęty stopień nagazowania: b.d.

 

Notatki:

- Pierwsze piwo z zacieraniem. 
- Złe użycie termometru <-> źle przeprowadzony proces zacierania <-> słabe odfermentowanie => brak chmielenia na zimno

- Częściej sprawdzać blg pod koniec filtracji

 

Degustacja:

Pomimo nieudanego przeprowadzenia procesu zacierania piwo wyszło bardzo smaczne (może to urok pierwszego piwa od podstaw) :)
20210117_153607.thumb.jpg.6b69ef056e7b4671e12ea9d6e83f97e2.jpg20210117_153620.thumb.jpg.bd0e03bbbbe89f32dc854e8becea2189.jpg

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 4 09.01.2021 r.

Temat powiązany: Blond Ale #4

 

Gęstość początkowa: 15,5 blg

Gęstość końcowa: 10 blg

alk. obj.: 2,8 %

 

Skład:

Woda Jura

Słód Pale Ale 3,5 kg

Słód pszeniczny 1,0 kg

Chmiel Simcoe 50 g

 

Drożdże płynne FM 52 Amerykański Sen

Ekstrakt słodowy 100 g

Cały starter 1,1 L

 

Zacieranie:

16 L wody => 70 st. C <=> zasyp 

63-64 40 min próba jodowa ok

72 30 min

76-78 min 10 min

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

30 min na ułożenie

Woda 77 st zlewana na talerzyk

Przy 19 L przerwane wysładzanie pomiar 1 blg.

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 70 min.:

10 min 10 g Simcoe

50 min 10 g Simcoe

65 min 20 g Simcoe

70 min (palnik off) 10 g Simcoe

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa, drożdże zadane w 20 st. C

 

Fermentacja:

14,5 brzeczki w wiadrze

718107903_4.thumb.JPG.2f9ac300c3f37f921bc78a536ca6366f.JPG

 

od 13 dnia 10 blg - piwo niżej nie zeszło.

Nie zbieram drożdży.

 

Rozlew (07.02.2021 r.):

brak cold crash - skleroza

pomiar: 10 blg

ok. 2,8% alk. obj.

syrop z cukrem białym: 71 g
przyjęty stopień nagazowania: b.d.

 

Notatki:

- Drugie piwo z zacieraniem. 
- Złe użycie termometru <-> źle przeprowadzony proces zacierania <-> słabe odfermentowanie => brak zbierania drożdży

- Częściej sprawdzać blg pod koniec filtracji

- Gotowanie bez przykrywania gara => długi czas oczekiwania na wrzenie => duże odparowanie z 19 L do 14,5 L! 

 

Degustacja:

Piwo wyszło tragiczne, przez brak cold crash do butelek dostała się zawiesina chmielowa gorycz czuć długo.... Ale walczę dzielnie z tym piwem w końcu jak się piwa nawarzy to trzeba je wypić :D

 

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 5 16.02.2021 r. Black IPA

 

Gęstość początkowa: 15 blg

Gęstość końcowa: 4 blg

Alk. obj.: 6,1 %

Hop rate: 6 g / L

 

Skład:

Woda Jura, Oaza

Słód Pale Ale 4,8 kg

Słód karmelowy jasny 0,5 kg

Słód czekoladowy 0,4 kg

Chmiel Zeus / Columbus 10 g

Chmiel Centennial 50 g

Chmiel Simcoe 75 g

 

Drożdże płynne FM 52 Amerykański Sen

Ekstrakt słodowy 100 g

 

Zacieranie:

18,5 L wody => 70 st. C <=> zasyp 

63-64 35 min próba jodowa ok

72 30 min

76-78 min 10 min

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

30 min na ułożenie

Woda 77 st zlewana na talerzyk

Przy 25 L przerwane wysładzanie pomiar 1,5 blg.

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 70 min.:

10 min 10 g Zeus

40 min 25 g Centennial

65 min 25 g Simcoe

70 min (palnik off)

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

20 L brzeczki w wiadrze

Napowietrzane blenderem 10 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

1008752804_5.JPG.15affff6fd88db60c3d3d4109ce7f7fd.JPG

 

Fermentacja ładnie przebiegła. 

Przelanie na cichą:

25 g Centennial

50 g Simcoe

20210307_155524.thumb.jpg.a57dc1da7f67c12568ffa7afccab095f.jpg

 

Drożdże pierwszy raz zebrane - w efekcie trochę mało zebrałem ale wystarczająco jak się okazało na kolejną warkę:

20210307_180216.thumb.jpg.cc6d96d1bea3f704666295e6dde1fe22.jpg

 

Rozlew (13.03.2021 r.):

Cold crash - 3 dni

pomiar: 4 blg

Syrop:

glukoza: 71 g

woda: 430 ml
przyjęty stopień nagazowania: 2.2

20210318_203729.thumb.jpg.dacf7264de37176076b908b3ebe6eb1b.jpg

 

Notatki:

- Trzecie piwo z zacieraniem. 

- Poprawiona technika używania termometru => prawidłowa fermentacja => cicha + zbieranie gęstwy

-  Po raz kolejny! Częściej sprawdzać blg pod koniec filtracji

- Nie pić za dużo podczas warzenia, przy przenoszeniu piwa trochę wylałem xD

- Gotowanie z przykryciem gara na 3/4 średnicy

 

Degustacja:

20210320_130804.thumb.jpg.f27a899db0af37d25b0373bec1b5f0b5.jpg

Piwko bez schłodzenia i wzburzone przy wlaniu do szklanki po tygodniu bardzo dobrze smakuje i ma piękny aromat - to zdecydowanie najlepsze piwo w mojej krótkiej karierze.
Na drugą degustacje czekam z uwagi na uziemienie mnie w miejscu zamieszkania przez Covid.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 6 13.03.2021 r. BA Vermont IPA 15.5

 

Gęstość początkowa: 15,5 blg

Gęstość końcowa: 3 blg

Alk. obj.: 6,5 %

Hop rate: 9,2 g / L

 

Skład:

Słód pilzneński 5,1 kg
Płatki owsiane 0,8 kg
Woda Primavera 

Chmiel Sterling 60 g

Chmiel Equinox / Ekuanot 30 g

Chmiel Centennnial 30 g

Chmiel Simcoe 60 g

Drożdże: gęstwa FM 52 po warce Nr 5 

 

 

Zacieranie:

22 L wody => 68 st. C <=> zasyp 

62-64 50 min próba jodowa ok

72 15 min

77 off

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

30 min na ułożenie

Woda 77 st zlewana na talerzyk

Przy 25 L przerwane wysładzanie

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 60 min.:

50 min 10 g Equinox

55 min 20 g Centennial

60 min 30 g Sterling, 30 g Simcoe (palnik off)

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

20 L brzeczki w wiadrze

Napowietrzane blenderem 10 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`1126016713_Beztytuu.jpg.15340c4c754da6de341c86ff2035b3d3.jpg

 

Fermentacja wydłużona przez kwarantanne.... 

Przelanie na cichą (11.04.21):

30 g Centennial

30 g Simcoe

30 g Sterling

 

Drożdże zebrane

 

Rozlew (17.04.2021 r.):

Cold crash - 2 dni

pomiar: 3 blg

Syrop:

glukoza: 114 g

woda: 400 ml
przyjęty stopień nagazowania: 2.2

1489137999_Beztytuu.thumb.jpg.5927c01461ecb7a2a90e51c6d46c364b.jpg

Notatki:

 

Degustacja:

Ciemniejsze i klarowniejsze niż się spodziewałem, wytrawne. Aromat ok, smak nie do końca mi odpowiada - no cóż trzeba wypić i odzyskać butelki :D

 

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 7 17.04.2021 r. Earl Grey IPA 14

 

Gęstość początkowa: 14 blg

Gęstość końcowa: 5,5 blg

Alk. obj.: 4,4%

Hop rate: 1,5 g / L

 

Skład:

Słód Pale Ale Viking Malt 5 kg
Słód karmelowy 30 Viking Malt 1 kg

Woda Oaza

Chmiel Marynka 25 g

Herbata czarna Earl Grey 100g

Drożdże: gęstwa FM 52 po warce Nr 6 

 

 

Zacieranie:

21 L wody => 54 st. C <=> zasyp

52 - 10 min

62-68 60 min próba jodowa ok

72 20 min

78 off

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

30 min na ułożenie

Woda 75-80 st zlewana na talerzyk

Przy 27 L przerwane wysładzanie

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 40 min.:

40 min 25 g Marynka

40 min 100 g Herbata Czarna Earl Grey

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

22 L brzeczki w wiadrze

Napowietrzane blenderem 10 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`1492779926_EAIPA.JPG.17f6c04998823e76519cea5a271d2ca2.JPG

 

Nie zbieram gęstwy (smak piwa #6), nie przelewam na cichą.

 

Rozlew (18.05.2021 r.):

Cold crash - 3 dni

pomiar: 5,5 blg

Syrop:

glukoza: 134 g

woda: 1 L
przyjęty stopień nagazowania: 2.2

 

20210518_152839.thumb.jpg.028fdd704a831ce969ade656f5e0714b.jpg

 

Notatki:

- Następnym razem dodać na cichą olejek z bergamotki?

 

Degustacja:

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 8 22.05.2021 r. American Wheat 12

 

Gęstość początkowa: 12 blg

Gęstość końcowa: 3,5

Alk. obj.: 4,6

Hop rate: 3 g/l

 

Skład:

Słód pszeniczny 3 kg
Słód Pilzneński 1 kg

Woda Oaza

Chmiel Sorachi Ace 25 g

Chmiel Centennial 25 g

Drożdże: Safale S-04

 

Zacieranie:

18 L wody => 68 st. C <=> zasyp

62-68 60 min próba jodowa ok

78 off

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

30 min na ułożenie

Woda 75-80 st zlewana na talerzyk

Przy 24 L przerwane wysładzanie

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 60 min.:

10 min 25 g Sorachi Ace

10 min 25 g Centennial

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

18 L brzeczki w wiadrze

Napowietrzane blenderem 5 min, drożdże uwodnione w 100 ml wody o temp 20-22 st.:

20210522_172812.thumb.jpg.d0797131ae9596a09c30cfeae97a2763.jpg

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`Przechwytywanie.JPG.ceddf15199e0ae02aa4435fec6810d4e.JPG

Rozlew ():

Cold crash - 3 dni

pomiar: 3,5

Syrop:

glukoza: 120

woda: 1 L
przyjęty stopień nagazowania: 2.2 

 

Notatki:

Korygować warki dolewając wodę

Degustacja:

Delikatne, mętne z delikatnym aromatem chmielowym

Edytowane przez PanJaqb
aktualizacja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 9 27.05.2021 r. American Pale Ale 13

 

Gęstość początkowa: 13 blg

Gęstość końcowa: 2 blg

Alk. obj.: 6%

Hop rate: 7 g / L

 

Skład:

Słód Pale Ale Viking Malt 5 kg
Słód karmelowy 30 Viking Malt 150 g

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg

Mosaic 11,9% 40 g

Cascade 6,4% 50 g

Amarillo 7,7% 50 g

Hazy Dazy 2

 

Zacieranie:

20 L wody -> 68 st. C -> zasyp

66-64 60 min

72 20 min

78 off

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

30 min na ułożenie

Woda 75-80 st zlewana na talerzyk

Przy 22 L przerwane wysładzanie

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 60 min.:

45 min 20 g Mosaic

10 min 20 g Cascade

0 min 20 g Amarillo

0 min 10 g Cascade

0 min 20 g Mosaic

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Mam 16 L 17 blg dolewam 5 L wody

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`Przechwytywanie.JPG.1e25f10923e69d9d00024f6af769e11e.JPG

 

 

Rozlew (5.07.2021 r.):

Cold crash - 2 dni

pomiar: 2 blg

Syrop:

glukoza: 131 g

woda: 1 L
przyjęty stopień nagazowania: 2.2

 

Notatki:

 

Degustacja:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 10 11.07.2021 r. American Pale Ale 13

 

Gęstość początkowa: 11,3 BLG

Gęstość końcowa: 1 BLG

Alk. obj.: 5,5%

Hop rate: 9,5 g / L

 

Skład:

Słód Pilzneński 5 kg

Płatki owsiane 1 kg

Woda kranowa

Saaz 4,5% (zamiast chmielu sterling) 60 g

Ekuanot 14% 30 g

Centennial 11,3% 30 g 

Simcoe 12,8% 60 g

gęstwa Hazy Dazy 2 z warki #9

 

Zacieranie:

20 L wody -> 67 st. C -> zasyp

62 - 66 60 min

72 10 min

80 off

 

Filtracja / wysładzanie:

W wiadrze z kranem i sracz wężykiem.

Przełożenie rondlem z gara do wiadra.

30 min na ułożenie

Woda 75-80 st zlewana na talerzyk

Przy 20 L przerwane wysładzanie

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 60 min.:

50 min 10 g Ekuanot

55 min 20 g Ekuanot

60 min 30 g Saaz, 30 g Simcoe

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Mam 15 L 15 blg dolewam 5 L wody = 20 L 11,3 blg

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`ssssssssssssssssss.JPG.26a3de0d8bfe8efeba3827f87aa955b1.JPG

 

Rozlew (5.07.2021 r.):

Cold crash - 2 dni

Syrop:

glukoza: 116 g

woda: 1 L
przyjęty stopień nagazowania: 2.2

 

Notatki:

 

Degustacja:

Edytowane przez PanJaqb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 11 14.08.2021 r. New England IPA HM 14 blg

 

Gęstość początkowa: 14 BLG

Gęstość końcowa: 4 BLG

Alk. obj.: 5,15%

Hop rate: 12,4 g / L

 

Skład:

Słód Pale Ale 3,5 kg

Słód pszeniczny 1 kg

Płatki pszenne 0,5 kg

Płatki owsiane 0,5 kg

Woda kranowa

Ekuanot 14% 80 g

Mosaic 60 g

Citra 12,5% 80 g

Amarillo 7,7%

gęstwa Hazy Dazy 2

 

Zacieranie:

b.d.

 

Filtracja / wysładzanie:

b.d.

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 60 min.:

0 min 60 g Mosaic

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`Przechwytywanie.JPG.623a3f0c0e4fbbcde1d24125d904eda7.JPG

 

Rozlew (08.09.2021 r.):

Syrop:

glukoza: 111 g

woda: 1 L
nagazowanie: 2.2

 

Notatki:

Degustacja:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 12 19.08.2021 r. Black IPA 13 blg

 

Gęstość początkowa: 13 BLG

Gęstość końcowa: 4 BLG

Alk. obj.: 4,65%

Hop rate: 6,75 g / L

 

Skład:

Słód Pale Ale 5 kg

Słód karmelowy Carapilis 3-5 EBC 0,5 kg

Słód czekoladowy 1200 EBC 0,3 kg

Woda kranowa

Zeus/Columbus 15,7% 10 g

Centennial 11,3% 50 g

Simcoe 12,8% 75 g

US-05

 

Zacieranie:

70 st, C -> zasyp

63-64 st. C 30 min.

72 st. C 30 min.

76-78 st. C 10 min.

80 st. C off

 

Filtracja / wysładzanie:

30 min na ułożenie się złoża

23,5 L

 

Gotowanie (chmielenie / inne przyprawy):

Czas gotowania 70 min.:

60' 10 g Zeus / Columbus

30' 25 g Centennial

5' 25 g Simcoe

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`Przechwytywanie.JPG.6a7c66af7135032fd5355461620dc33f.JPG

Chmielenie na zimno:

25 g Centennial

50 g Simcoe

 

Rozlew (16.09.2021 r.):

Syrop:

glukoza: 107 g

woda: 1 L
nagazowanie: 2.2

18 L

Notatki:

Degustacja:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 13 21.08.2021 r. Earl Grey APA 14 blg

 

Gęstość początkowa: 14 BLG

Gęstość końcowa: 4 BLG

Alk. obj.: 5,16%

Hop rate: 1,25 g / L

 

Skład:

Słód Pale Ale 5 kg

Słód karmelowy 30 EBC 1 kg

Woda kranowa

Marynka 10% 25 g

Herbata Earl Grey Ahmad Tea 100 g

US-05

 

Zacieranie:

52 st. C 10 min.

62 - 68 st. C 60 min.

72 st. C 20 min.

78 st. C off

 

Filtracja / wysładzanie:

30 min na ułożenie się złoża

22 L

 

Warzenie:

Czas gotowania 45 min.:

30' 25 g Marynka, 100 g Herbata Earl Grey

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`Przechwytywanie.JPG.e8ad34fc716ca9bff729027b5314fc40.JPG

 

Rozlew (20.09.2021 r.):

Syrop:

glukoza: 83 g

cukier: 30 g

woda: 1 L
nagazowanie: 2.2

20 L

 

Notatki:

Korekta gęstości przed zadaniem drożdży 2,5 L wody.

 

Degustacja:

Piwo mniej aromatyczne niż w warce nr 7. Niestety nie wiem jaka herbata w zestawie była tam użyta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 14 30.11.2021 r. Schwarzbier 13 blg

 

Gęstość początkowa: 13 BLG

Gęstość końcowa: 3,6 BLG

Alk. obj.: 4,85%

Hop rate: 4,35 g / L

 

Skład:

Słód Pilzneński 3,8 kg

Słód Monachijski Typ I 1 kg

Słód Pale Chocolate 1200 EBC VM 0,2 kg

Słód Chocolate Fawcett 0,15 kg

Woda kranowa

Iunga 10 g

Marynka 22 g

Saaz 50 g

W34/70

 

Zacieranie:

15 L wody 69 st. C -> zasyp

62 - 65 st. C 60 min.

71 - 72 st. C 10 min.

76 st. C off

 

Filtracja / wysładzanie:

30 min na ułożenie się złoża

23 L

 

Warzenie:

Czas gotowania 70 min.:

60' Iunga 10 g, Marynka 22 g

15' Saaz 20 g

5' Saaz 30 g

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`Przechwytywanie.JPG.2e43428064fcdd9a96418f6d73304536.JPG

 

Rozlew (22.12.2021 r.):

Syrop:

glukoza: 78 g

woda: 1 L
nagazowanie: 2.0

19 L

 

Notatki:

Korekta gęstości przed zadaniem drożdży 1,5 L wody.

 

Degustacja:

Piwo wyszło mocno palone / kawowe / czekoladowe. Aromat bardzo przyjemny. Wytrawne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 15 01.12.2021 r. Vermont IPA 14 blg

 

Gęstość początkowa: 14 blg

Gęstość końcowa: 2,5 blg

Alk. obj.: 5,9%

Hop rate: 8 g / L

 

Skład:

Słód Pilzneński 5,2 kg

Płatki owsiane  1 kg

Woda kranowa

Saaz 5,2% 60 g

Ekuanot 14% 30 g

Centennial 30 g

Simcoe 12,8% 60 g

Starter drożdżowy 0,8 L FM52

 

Zacieranie:

20 L wody 67 st. C -> zasyp

62 - 65 st. C 60 min.

70 - 73 st. C 10 min.

78 st. C off

 

Filtracja / wysładzanie:

b.d.

 

Warzenie:

Czas gotowania 60 min.:

10' Ekuanot 10 g

5' Ekuanot 20 g

0' Saaz 30 g, Simcoe 30 g

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`Przechwytywanie.JPG.1bb0ef205f0688c81dc919ba44047861.JPG

 

Rozlew (28.12.2021 r.):

Syrop:

glukoza: 110 g

woda: 1 L
nagazowanie: 2.0

22,5 L

 

Notatki:

Degustacja:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 16 28.12.2021 r. Porter Bałtycki 18 blg

 

Gęstość początkowa: 18 blg

Gęstość końcowa: 

Alk. obj.: 

Hop rate: 

 

Skład:

Woda kranowa

Słód Wiedeński 4 kg

Słód Monachijski typ I 3 kg

Słód Monachijski typ II 1 kg

Słód Caraaroma 0,3 kg

Słód Chocolate 1200 EBC 0,3 kg

Chmiel Magnat 12,4 % 30 g

Chmiel Oktawia 8,3 % 30 g

Gęstwa po #14 W34/70 480 ml

 

Zacieranie:

30 L wody 58 st. C -> zasyp

55 st. C 10 min.

65 st. C 70 min.

72 st. C 15 min.

80 st. C off

 

Filtracja / wysładzanie:

Cały zacier nie zmieścił mi się w wiadrze, więc zacząłem filtrować od razu do momentu aż cały zacier udało się przenieść do wiadra.

30 min. na ułożenie.

30 L

 

Warzenie:

Czas gotowania 80 min.:

60' Magnat 30 g

2' Oktawia 30 g

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`

 

Rozlew :

Syrop:

 

Notatki:

- 30 L wody + 8,6 kg zasypu na styk w garze -> za dużo na wiadro do wysładzania.

 

Degustacja:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr 17 02.01.2022 r. Imperialna IPA (próba klonu Komesa) 16 blg

temat powiązany: Komes imperial ipa - receptura?

 

Gęstość początkowa: 16 blg

Gęstość końcowa: 

Alk. obj.: 

Hop rate: 

 

Skład:

Woda kranowa

Słód Pale Ale 4 kg

Słód Pilzneński 1 kg

Słód Pszeniczny 0,8 kg

Płatki Owsiane 0,5 kg

Płatki Pszenne 0,3 kg

Płatki Jęczmienne 0,3 kg

Chmiel Summit 14,3% 15 g

Chmiel Marynka 10% 15 g

Chmiel Sorachi Ace 12,3% 80 g

Chmiel Ekuanot 14% 30 g

Gęstwa po #15 FM52 250 ml

 

Zacieranie:

Na lenia 70' 70 st. C
miałem duże wahania temperatury 62-80.

 

Filtracja / wysładzanie:

30 min. na ułożenie.

23 L

 

Warzenie:

Czas gotowania 60 min.:

20' Summit 15 g, Marynka 15 g

Whirlpool Sorachi Ace 30 g, Ekuanot 30 g

 

Chłodzenie:

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Fermentacja:

Napowietrzane blenderem 5 min

(lodówka + grzałka 80 W + STC-1000)

`

 

Rozlew :

Syrop:

 

Notatki:

Lekko zmieniona receptura względem receptury z podpiętego tematu oraz przeskalowana na 20 L.
Duże wahania temperatury podczas zacierania.

 

Degustacja:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.