PanJaqb 4 Posted December 12, 2020 (edited) Witam, jestem początkującym miłośnikiem warzenia piwa, nie będę się za długo rozwodził - dużo nauki przede mną. 2020 r.: Warka No. #1 25.04.20 - Finladnia Lager (brewkit) 10 blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Warka No. #2 16.05.20 - Muntons Pilzner (brewkit) 11blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Warka No. #3 02.12.20 - BA Vermont IPA (pierwsze piwo od podstaw) 15 blg | Temat powiązany: Amerykański sen o NEIPA Warka No. #4 06.01.21 - AP Blond Ale (drugie od podstaw) 15,5 blg | Temat powiązany: Blond Ale #4 Edited January 10 by PanJaqb Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted December 12, 2020 Warka No. #1 25.04.20 Finlandia Lager 10 blg - brewkit Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Skład: Finlandia Lager 1,5kg BA cukier 1kg 17L wody źródlanej 3L z filtra Drożdże: Fermentis Safale S-04 Gotowanie gorącego kubka: 10 blg Fermentacja: 1-6 dzień 17-18 st. C 7-9 dzień 16-17 st. C 10-17 dzień 22 st. C Rozlew: pomiar: 2blg ok 4,1% alk. obj. syrop z cukrem białym: 131,5 g przyjęty stopień nagazowania: 2,5 Notatki: Po 2 tyg. piwo smakuje dobrze jak na gorący kubek delikatne, lekko mętne schłodzone smakuje dobrze - satysfakcja jest pierwsze piwo własne W butelkach na dnie osad drożdżowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
PanJaqb 4 Posted December 12, 2020 Warka No. #2 16.05.20 Muntons Pilzner 1 blg - brewkit Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg Skład: Muntons Pilzner ?1,8kg? BA cukier 1kg 13L wody źródlanej 7L z filtra Drożdże: Fermentis Safale S-04 Gotowanie gorącego kubka: 11 blg Fermentacja: 1-6 dzień 18 st. C 7-9 dzień 17 st. C 10-17 dzień 21 st. C Rozlew: pomiar: 2blg ok 4,64% alk. obj. syrop z cukrem białym: 131 g przyjęty stopień nagazowania: 2,5 Notatki: Drugi gorący kubek - zdecydowanie lepszy od pierwszego. Delikatne, aczkolwiek wyczuwalna delikatna gorycz, lekko mętne. Satysfakcja mały progress. W butelkach na dnie osad drożdżowy Quote Share this post Link to post Share on other sites