Jump to content
Sign in to follow this  
PanJaqb

PanJaqb - Domowe zmagania z warzeniem piwa

Recommended Posts

Witam,
jestem początkującym miłośnikiem warzenia piwa, nie będę się za długo rozwodził - dużo nauki przede mną. 

2020 r.:

Warka No. #1 25.04.20 - Finladnia Lager (brewkit) 10 blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

Warka No. #2 16.05.20 - Muntons Pilzner (brewkit) 11blg | Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

Warka No. #3 02.12.20 - BA Vermont IPA (pierwsze piwo od podstaw) 15 blg | Temat powiązany: Amerykański sen o NEIPA

Warka No. #4 06.01.21 - AP Blond Ale (drugie od podstaw) 15,5 blg | Temat powiązany: Blond Ale #4

Edited by PanJaqb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka No. #1 25.04.20 Finlandia Lager 10 blg - brewkit

Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

 

Skład:

Finlandia Lager 1,5kg
BA cukier 1kg
17L wody źródlanej 3L z filtra

 

Drożdże: 

Fermentis Safale S-04

 

Gotowanie gorącego kubka:

10 blg

 

Fermentacja:

1-6 dzień 17-18 st. C

7-9 dzień 16-17 st. C

10-17 dzień 22 st. C

 

Rozlew:

pomiar: 2blg

ok 4,1% alk. obj.

syrop z cukrem białym: 131,5 g
przyjęty stopień nagazowania: 2,5

 

Notatki:

Po 2 tyg. piwo smakuje dobrze jak na gorący kubek :P delikatne, lekko mętne schłodzone smakuje dobrze - satysfakcja jest pierwsze piwo własne :)

W butelkach na dnie osad drożdżowy

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka No. #2 16.05.20 Muntons Pilzner 1 blg - brewkit

Temat powiązany: Pierwsze warzenie: drożdże, woda, blg

 

Skład:

Muntons Pilzner ?1,8kg?
BA cukier 1kg
13L wody źródlanej 7L z filtra

 

Drożdże: 

Fermentis Safale S-04

 

Gotowanie gorącego kubka:

11 blg

 

Fermentacja:

1-6 dzień 18 st. C

7-9 dzień 17 st. C

10-17 dzień 21 st. C

 

Rozlew:

pomiar: 2blg

ok 4,64% alk. obj.

syrop z cukrem białym: 131 g
przyjęty stopień nagazowania: 2,5

 

Notatki:

Drugi gorący kubek - zdecydowanie lepszy od pierwszego. Delikatne, aczkolwiek wyczuwalna delikatna gorycz, lekko mętne. Satysfakcja mały progress.

W butelkach na dnie osad drożdżowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.