Jump to content

Porter chyba Bałtycki proszę o weryfikację.


lowek83
 Share

Recommended Posts

Nie wiem, czy to kwestia mojego telefonu, ale ta receptura jest w jakości nie do odczytania.

10 stopni to dobra temperatura dla wielu szczepów lagerowych. Fermentacja potrwa tyle, ile sobie drożdże wymyślą ;)

Pewnie koło 2-4 tygodni plus lagerowanie.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem, czy to kwestia mojego telefonu, ale ta receptura jest w jakości nie do odczytania.
10 stopni to dobra temperatura dla wielu szczepów lagerowych. Fermentacja potrwa tyle, ile sobie drożdże wymyślą 
Pewnie koło 2-4 tygodni plus lagerowanie.
Tapatalk skompresował obraz, już poprawiłem dzięki.
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Odświeżę kotleta. Pierwszy raz robię Portera Bałtyckiego i jest on w lodówce przez 2 miesiące w temperaturze 11°C, później zlanie na cichą i następne 2 miesiące w temperaturze 5°C. I teraz pytanie, czy po 4 miesiącach będzie tam jeszcze coś żyło, żeby zrobić refermentację? Jeżeli nie to w jakiej formie dodać drożdże?

Link to comment
Share on other sites

Powinno się nagazować. Jeśli masz aktywną fermentację tym samym szczepem, możesz dać odrobinę gęstwy, najlepiej zebranej z wysokich krążków. Lepiej nie inny szczep,  bo jeśli odfermentowuje głębiej, może się zrobić problem z przegazowaniem, a nawet granaty. Po tych 4 miesiącach i tak powinny być drożdże w wystarczającej (czyli nawet bardzo niewielkiej) ilości,  żeby przeprowadzić refermentację.

Edited by Łachim
Redakcyjny
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Łachim napisał:

Powinno się nagazować.

 

Gęstwy raczej nie będę miał, bo i skąd, a z kolei zebrać ją przy przelewaniu na cichą, czyli po 2 miesiącach i wstawienie jej do lodówki na kolejne 2 miesiące, to wychodzi na to samo jakby zostały w wiadrze. Czyli Ty byś raczej nie dodawał i robił refermentację jak przy innych piwach?

Ten czas mnie trochę przeraża, ponoć gęstwy nie powinno się dłużej trzymać w lodówce niż 2 miesiące (to już trochę za długo), a tutaj biedne grzybki całe 4 miechy w wiadrze. Mam nadzieję, że jakieś żywe tam się uchowają.

 

Dziękuję!!!

Edited by kiwitom
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj akurat słuchałem któregoś odcinka Brew Strong sprzed jakichś 10 lat i było podobne pytanie (też chodziło o piwo leżakowane 2 miesiące).  Odpowiedź była mniej więcej taka,  że teoretycznie powinno się nagazować (zdaje się zwłaszcza w przypadku cukrów prostych i wyższej temperatury), ale jednak dobrze dodać trochę drożdży (była nawet mowa o sucharach).

Z drugiej strony na forum jest sporo przypadków,  że piwo normalnie refermentowało i po dłuższym okresie. Z tego co słyszałem (chyba nawet w tym samym podcaście) do refermentacji typowo jest potrzebne ok. 1 mln komórek na ml, więc bardzo mało. 

 

Ja bym nie dodawał drożdży, ale na pewno ktoś bardziej doświadczony to potwierdzi lub podwaźy.

Edited by Łachim
Poprawka po refleksji
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.