lowek83 Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 (edited) Mam zamiar popełnić swoje pierwsze mocne piwko i proszę o weryfikację przepisu. Fermentacja w lodówce ~10°C Ile czasu fermentować portera? Edited December 11, 2020 by lowek83 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 (edited) Nie wiem, czy to kwestia mojego telefonu, ale ta receptura jest w jakości nie do odczytania. 10 stopni to dobra temperatura dla wielu szczepów lagerowych. Fermentacja potrwa tyle, ile sobie drożdże wymyślą Pewnie koło 2-4 tygodni plus lagerowanie. Edited December 11, 2020 by punix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lowek83 Posted December 11, 2020 Author Share Posted December 11, 2020 Nie wiem, czy to kwestia mojego telefonu, ale ta receptura jest w jakości nie do odczytania. 10 stopni to dobra temperatura dla wielu szczepów lagerowych. Fermentacja potrwa tyle, ile sobie drożdże wymyślą Pewnie koło 2-4 tygodni plus lagerowanie.Tapatalk skompresował obraz, już poprawiłem dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 Odświeżę kotleta. Pierwszy raz robię Portera Bałtyckiego i jest on w lodówce przez 2 miesiące w temperaturze 11°C, później zlanie na cichą i następne 2 miesiące w temperaturze 5°C. I teraz pytanie, czy po 4 miesiącach będzie tam jeszcze coś żyło, żeby zrobić refermentację? Jeżeli nie to w jakiej formie dodać drożdże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 Nikt nic nie podpowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 (edited) Powinno się nagazować. Jeśli masz aktywną fermentację tym samym szczepem, możesz dać odrobinę gęstwy, najlepiej zebranej z wysokich krążków. Lepiej nie inny szczep, bo jeśli odfermentowuje głębiej, może się zrobić problem z przegazowaniem, a nawet granaty. Po tych 4 miesiącach i tak powinny być drożdże w wystarczającej (czyli nawet bardzo niewielkiej) ilości, żeby przeprowadzić refermentację. Edited June 10, 2021 by Łachim Redakcyjny kiwitom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 (edited) 3 godziny temu, Łachim napisał: Powinno się nagazować. Gęstwy raczej nie będę miał, bo i skąd, a z kolei zebrać ją przy przelewaniu na cichą, czyli po 2 miesiącach i wstawienie jej do lodówki na kolejne 2 miesiące, to wychodzi na to samo jakby zostały w wiadrze. Czyli Ty byś raczej nie dodawał i robił refermentację jak przy innych piwach? Ten czas mnie trochę przeraża, ponoć gęstwy nie powinno się dłużej trzymać w lodówce niż 2 miesiące (to już trochę za długo), a tutaj biedne grzybki całe 4 miechy w wiadrze. Mam nadzieję, że jakieś żywe tam się uchowają. Dziękuję!!! Edited June 10, 2021 by kiwitom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 (edited) Dzisiaj akurat słuchałem któregoś odcinka Brew Strong sprzed jakichś 10 lat i było podobne pytanie (też chodziło o piwo leżakowane 2 miesiące). Odpowiedź była mniej więcej taka, że teoretycznie powinno się nagazować (zdaje się zwłaszcza w przypadku cukrów prostych i wyższej temperatury), ale jednak dobrze dodać trochę drożdży (była nawet mowa o sucharach). Z drugiej strony na forum jest sporo przypadków, że piwo normalnie refermentowało i po dłuższym okresie. Z tego co słyszałem (chyba nawet w tym samym podcaście) do refermentacji typowo jest potrzebne ok. 1 mln komórek na ml, więc bardzo mało. Ja bym nie dodawał drożdży, ale na pewno ktoś bardziej doświadczony to potwierdzi lub podwaźy. Edited June 10, 2021 by Łachim Poprawka po refleksji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 Ja mało i rzadko robię mocne piwa, ale te kilka warek mi się nagazowało samoistnie. Są też specjalne drożdże do nagazowania, np https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-f-2/ Z tego co widzę na rynku dostępne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.