Jump to content

Chmielenie na Zimno bez przelewania na cichą


mmmPiwerko
 Share

Recommended Posts

Hej jestem początkujący będę robić 3 warkę i mam pytanko, chce zrobić cichą w tym samym fermentorze co burzliwą, nie chce zbierać drożdży. Jakby ktoś miał jakiś pomysł jak zredukować  ilość chmielin do minimalnego poziomu to byłbym wdzięczny. Chciałbym aby piwo które leciałoby do butelek było już przefiltrowane. Myslalem o tym aby zrobić jakiś filtr z siatki 0,2mm oczko nakręcany do kranika od środka ale nigdzie w mieście nie mogłem zakupić tej siatki. Torebki na herbatę? Siateczka muślinowa odpada bo ma za duże oczka.  Dodam że będę warzył Black IPA wiec chmielu będzie 200g. Chętnie wysłucham wszystkich rad :) 

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze: cold crash (schłodź brzeczkę na 2-3 dni przed rozlewem)

Po drugie: skarpeta (filtracja tuż przed butelkowaniem)

Po trzecie: ostrożnie, nie zaciągając osiadłego na dnie mułu, zdekantuj (używając "damskiej", wspomnianej już,  skarpety) do fermentora, z którego będziesz dokonywał rozlewu / butelkowania. 

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.