Jump to content
Sign in to follow this  
Leon11

Imperial IPA proszę o weryfikację przepisu

Recommended Posts

Witam!

Mam zamiar popełnić Imperial IPA i takie coś sobie stworzyłem:

 

Warka na 20 l

Pale Ale - 6 kg

Wiedeński - 1 kg

Melanoidowy - 1kg

Carapils - 0,4 kg

Carabohemian - 0,3 kg

Płatki pszeniczne błyskawiczne - 0,2 kg

Płatki jęczmienne - 0,4 kg 

 

Zacieranie   67 - 60 min

                      72 - 15 min

                      77 - 5 min

 

Warzę w kotle royal catering i wydajność zakładam na 65%

 

Chmielenie (i tu troszkę czyszczenie magazynu)

Warrior.              30 g - 60m 

Chinook.            15 g - 60 m

Chinook.            15g - 20 m

Zythos                30g - 20m

Sorchi Ace         60g - 20m

 

Whirpool

Citra                    60g

Amarillo              30g

Cashmere.          30g

 

Na zimno Cashmere 60g 4 dni

Drożdże US - 05 gęstwa tygodniowa

Proszę o rady i pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie blg i IBU zakładasz?

Przede wszystkim pozbyłbym się tego melanoidynowego - i tak masz 8% karmeli (które osobiście też bym wyrzucił) - z pewnie 20°blg i tak będzie sporo cukrów resztkowych, przy takiej ilości tego słodu wyjdzie ulepek ze sporą goryczką. Zmniejszyłbym też temperaturę pierwszej przerwy przy zacieraniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

18 Blg, 90 IBU,

czyli i tak bez karmeli będzie miało słodową podstawę? nie warzyłem jeszcze takich mocarzy i boje się że jak wyjdzie wytrawne bardzo to będzie sam alkohol czuć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie nawet sam pale ale wystarczy, a dodając kilogram wiedeńskiego nie kombinowałbym już z kolejnymi słodami. Wg opisu stylu:

Cytat

Ogólne wrażenia: Intensywnie chmielowe, dość mocne Pale Ale bez dużej, bogatej i złożonej słodowości, słodkości i ciała amerykańskiego barleywine. Mocno chmielone, ale o czystym, wytrawnym  profilu, pozbawionym szorstkości. Pijalność jest tu bardzo ważną cechą, nie powinno być to ciężkie piwo do sączenia.

 

Nie jest to mój ulubiony styl, także ze słyszenia/czytania - częściej dodawany jest cukier, żeby zwiększyć odfermentowanie niż słody karmelowe na zwiększenie ciała.

Kwestia odczucia alkoholu w znaczącej mierze zależy od prawidłowo przeprowadzonej fermentacji - czyli właściwej ilości gęstwy w dobrej kondycji i kontrola temperatury fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po uwzględnieni uwag mam coś takiego:

 

Warka na 20 l

Pale Ale - 7,3 kg

Wiedeński - 1 kg

Carapils - 0,4 kg

Płatki pszeniczne błyskawiczne - 0,2 kg

Płatki jęczmienne - 0,4 kg 

 

Zacieranie   65 - 60 min

                      72 - 15 min

                      77 - 5 min

 

Warzę w kotle royal catering i wydajność zakładam na 65%

 

Chmielenie (i tu troszkę czyszczenie magazynu)

Warrior.              30 g - 60m 

Chinook.            15 g - 60 m

Chinook.            15g - 20 m

Zythos                30g - 20m

Sorchi Ace         60g - 20m

 

Whirpool

Citra                    60g

Amarillo              30g

Cashmere.          30g

 

Na zimno Cashmere 60g 4 dni

Drożdże US - 05 gęstwa tygodniowa

Proszę o rady i pozdrawiam

 

Teraz pewnie bardziej w stylu wyjdzie 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Leon11 napisał:

Drożdże US - 05 gęstwa tygodniowa

Proszę o rady i pozdrawiam

 

Teraz pewnie bardziej w stylu wyjdzie 😁

A fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, majlosz napisał:

A fermentacja?

Raczej mogę dobrze kontrolować, mam lodówkę ze sterownikiem Rt - 4C, także start 12 - 13 stopni (temp otoczenia) a potem obserwacja i podnoszenie co 2 - 3 dni o 1 st do 18  - 19. Brzeczkę wychłodzę do  ok 17 st przed zadaniem drożdży.

Jest ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.