Jump to content
Bartol

Długi czas przebywania piwa w fermentorze.

Recommended Posts

Cześć!
Chciałbym zapytać czy długie przebywanie piwa przed refermentacją w szczelnym fermentorze może spowodować infekcje? Jest to piwo które raczej nadaje się do leżakowania (Christmas Ale). Nie jest to styl który szybko traci swoją świeżość.
Kolejną rzeczą która się do tego ma jest gęstwa. Czy powiedzmy po takim staniu piwa przez 3 tygodnie do miesiąca, drożdże nadal będą zdatne do zebrania gęstwy?
Pytam bo nie ma mnie długo poza domem i wracam dopiero na święta.

Serdeczne dzięki za każdą odpowiedź. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 tygodnie czy miesiąc to nie jest długi czas piwa w fermentorze. Dla piwa ok 16 BLG 3 tygodnie są normalnym czasem fermentacji. Gęstwa, o ile jej nie zakazisz będzie zdatna do ponownego  użytku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Robert87 napisał:

Wczoraj zabutelkowalem RISa po półrocznej fermentacji tylko burzliwej, bez żadnych problemów infekcji itp

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

5 minut temu, Mibor napisał:

3 tygodnie czy miesiąc to nie jest długi czas piwa w fermentorze. Dla piwa ok 16 BLG 3 tygodnie są normalnym czasem fermentacji. Gęstwa, o ile jej nie zakazisz będzie zdatna do ponownego  użytku.

 

Kamień z wątroby, dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.