Bartol 1 Posted December 9, 2020 Cześć! Chciałbym zapytać czy długie przebywanie piwa przed refermentacją w szczelnym fermentorze może spowodować infekcje? Jest to piwo które raczej nadaje się do leżakowania (Christmas Ale). Nie jest to styl który szybko traci swoją świeżość. Kolejną rzeczą która się do tego ma jest gęstwa. Czy powiedzmy po takim staniu piwa przez 3 tygodnie do miesiąca, drożdże nadal będą zdatne do zebrania gęstwy? Pytam bo nie ma mnie długo poza domem i wracam dopiero na święta. Serdeczne dzięki za każdą odpowiedź. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted December 9, 2020 3 tygodnie czy miesiąc to nie jest długi czas piwa w fermentorze. Dla piwa ok 16 BLG 3 tygodnie są normalnym czasem fermentacji. Gęstwa, o ile jej nie zakazisz będzie zdatna do ponownego użytku. 1 Bartol reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 126 Posted December 9, 2020 Wczoraj zabutelkowalem RISa po półrocznej fermentacji tylko burzliwej, bez żadnych problemów infekcji itpWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka 1 Bartol reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartol 1 Posted December 9, 2020 4 minuty temu, Robert87 napisał: Wczoraj zabutelkowalem RISa po półrocznej fermentacji tylko burzliwej, bez żadnych problemów infekcji itp Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka 5 minut temu, Mibor napisał: 3 tygodnie czy miesiąc to nie jest długi czas piwa w fermentorze. Dla piwa ok 16 BLG 3 tygodnie są normalnym czasem fermentacji. Gęstwa, o ile jej nie zakazisz będzie zdatna do ponownego użytku. Kamień z wątroby, dzięki! 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites