Jump to content
kiriak

Hop spider pytania ponowne

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam kilka pytań co do używania hop spidera, a w innych tematach one były jakoś dla mnie niewystarczająco wyjaśnione. Jestem mało doświadczonym piwowarem. Używam chmielu w granulacie, garnek emaliowany 30 litrów.

 

1. Czy wrzucenie chmielu do hop spidera (300 mikronów siatka) podczas gotowania ma jakiś wpływa na goryczkę i aromat? Czy trzeba brzeczkę mieszać? Czy brzeczka "nasiąknie" chmielem? Jak będzie z jej klarownością przy jasnych piwach typu ale?

2. Czy zostawić hop spider z chmielem aż do wystudzenia czy też go usunąć (studzę na powietrzu)?

3. Czy można przelać na zadanie drożdży z gara poprzez hop spider czy lepiej dekantować wężykiem?

4. Czy są jakieś zagrożenia stosowania hop spidera?

 

Dziękuję za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mam taki garnek i też używałem hopspidera, po kilku razach go wywaliłem bo mnie irytował. Raz że goryczka wydaje mi się była niższa od zakładanej a dwa był upierdliwy do mycia i utrzymania w gotującej brzeczce.

Ad.3 możesz też zrezygnować z hopspidera i wężyka w taki sposób: chmielisz na luz brzeczkę i w czasie chłodzenia mieszasz łygą aby szybciej się schłodziło, w tym czasie chmiel opada na dół a Ty po chłodzeniu przelewasz prawie całość do wiadra, większość chmielin i osadu będzie na dnie i będziesz widział gołym okiem jak zacznie to lecieć i wtedy odstawisz gar, strat w wyniku takiego przelewania jest koło 1 litra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, kiriak napisał:

Dzień dobry,

mam kilka pytań co do używania hop spidera, a w innych tematach one były jakoś dla mnie niewystarczająco wyjaśnione. Jestem mało doświadczonym piwowarem. Używam chmielu w granulacie, garnek emaliowany 30 litrów.

 

1. Czy wrzucenie chmielu do hop spidera (300 mikronów siatka) podczas gotowania ma jakiś wpływa na goryczkę i aromat? Czy trzeba brzeczkę mieszać? Czy brzeczka "nasiąknie" chmielem? Jak będzie z jej klarownością przy jasnych piwach typu ale?

2. Czy zostawić hop spider z chmielem aż do wystudzenia czy też go usunąć (studzę na powietrzu)?

3. Czy można przelać na zadanie drożdży z gara poprzez hop spider czy lepiej dekantować wężykiem?

4. Czy są jakieś zagrożenia stosowania hop spidera?

 

Dziękuję za odpowiedzi

1. Może mieć, zwłaszcza gdy chmielu jest dużo.

2. Przy długim chłodzeniu lepiej wyciągnąć, i skoro tak chłodzisz, to lepiej właśnie go stosować

3. Możesz i jedno i drugie, razem lub osobno :), ja stosuję czasem zlewanie przez hopspider, zwłaszcza resztek z kotła, ale tylko kiedy był on wcześniej w tej warce gotowany.

4. Przy /po gotowaniu - raczej nie, w innych sytuacjach można zakazić piwo z racji trudności z dokładnym wyczyszczeniem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.