TomaszC 0 Posted December 7, 2020 Witam fachowców. Trzeci już rok z rzędu produkuję cydr z soku z renet. Wychodzi wyjątkowo dobry, ale ma jedną wadę. Jest kwaśny - tak jak kwaśne są jabłka. Po otworzeniu butelki jak dodam trochę syropu ( woda z cukrem ) to jest rewelacja. Generalnie robię to tak - wyciskam sok z jabłek dodaję pożywki i drożdży. Fermentuje tydzień / zlewam na dwa tyg. do butli na cichą a później do butelek. Oczywiście dodaję ok łyżeczki cukru - dla bąbelków. Ktoś może podpowie co robię nie tak, że wychodzi mało słodki ( albo może nawet wcale nie słodki ) Gdzie i kiedy dodać cukier. Liczą na Waszą pomoc i pozdrawiam Tomek - początkujący cydromaniak Quote Share this post Link to post Share on other sites
skazi 22 Posted December 7, 2020 Jak chcesz bardziej słodki to musisz dodać np. ksylitolu, a nie zwykłego cukru, bo cukier zawsze przefermentuje i zamiast słodyczy będziesz miał jeszcze więcej alkoholu. 1 ksiegarz5 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted December 7, 2020 Jakich drożdży używasz? Kwaśność w cydrze pochodzi od kwasu jabłkowego, są drożdże, które potrafią go metabolizować, przez co odczuwalnie kwaśność jest niższa. Zobacz np te http://www.janlubera.pl/produkt/115,drozdze_lalvin_71b.html Jeśli dalej będzie za kwaśny to dosładzanie jak wyżej kolega pisał ksylitolem, stevią czy innym słodzikiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted December 8, 2020 Ja przy rozlewaniu do butelek dodaje ksylitol. On ma zbliżoną słodkość do zwykłego cukru - więc łatwo odmierzyć, ile potrzeba. Zazwyczaj na 20 litrów cydru daję 0.25-0.5 kg ksylitolu. Ale wiem, że niektórzy słodzą np. stevią. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
TomaszC 0 Posted December 8, 2020 Dzięki. A czy te słodziki nie dają posmaku czegoś sztucznego? W Coli light czuć wyraźnie sztuczność. Przy rozlewaniu cydru do kieliszków 🙂 dodawałem ok 4 łyżeczek cukru na litr, więc dość sporo. ( wcale nie dlatego, że ma być bardzo słodki ) CZy 0,5 kg na 20 litrów nie będzie za mao? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted December 8, 2020 Dzięki. A czy te słodziki nie dają posmaku czegoś sztucznego? W Coli light czuć wyraźnie sztuczność. Przy rozlewaniu cydru do kieliszków dodawałem ok 4 łyżeczek cukru na litr, więc dość sporo. ( wcale nie dlatego, że ma być bardzo słodki ) CZy 0,5 kg na 20 litrów nie będzie za mao?Jak najbardziej, te pół kilo może być za mało, to zależy od Twojego gustu. Ja zostawiam cydr co najmniej na pół roku, wtedy on nieco łagodnieje w smaku. Najlepiej sam spróbuj posłodzić różnymi słodzikami i oceń, czy któryś Ci podszedł bardziej niż inne. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted December 8, 2020 Ksylitol w smaku jest raczej neutralny, tzn. zbliżony do zwykłego cukru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TomaszC 0 Posted December 8, 2020 3 godziny temu, Muchor napisał: Ja zostawiam cydr co najmniej na pół roku Podziwiam siłę woli. Naprawdę 😉 czy te słodziki ( cokolwiek bym nie wybrał ) to zmieszać w butli przed rozlaniem do butelek? Bo przy rozlewaniu dodajemy cukier. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted December 8, 2020 Podziwiam siłę woli. Naprawdę czy te słodziki ( cokolwiek bym nie wybrał ) to zmieszać w butli przed rozlaniem do butelek? Bo przy rozlewaniu dodajemy cukier.Ad siła woli: wkładam skrzynki do hydroforni na działce i w miesiącach zimowych po prostu nie mam do niech dostępu A co do mieszania: kiedy przygotowuję syrop cukrowy do nagazowania, po prostu dodaję też ksylitol. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiB 0 Posted December 8, 2020 Ja daję erytrytol w przeliczeniu jak na cukier. Podobnie jak ksylitol, nie fermentuje, a przy tym jest tańszy i nie przypisuje się mu powodowania u niektórych rozstroju żołądka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted December 8, 2020 A ja kupiłem najzwyklejszy słodzik w tabletkach i robiłem wersję z 1, 2 lub 3 tabletkami, opisywałem to na kapslach i każdy mógł sobie wybrać jaki poziom słodkości chce pić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ksiegarz5 8 Posted December 8, 2020 Hary86 -> Też coś podobnego zrobiłem. Bodajże stevia. Na początku było fajnie, z czasem ... STRASZNIE się to spaskudziło przez to i więcej do niej nie wróciłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TomaszC 0 Posted January 18 Cydra już powoli popijam. Wpadłem na pomysł, ze leżakować musi w ciepłym, żeby jeszcze delikatnie fermentował i wyprodukował bąbelki. ( to pewnie ABC, ale poprzednie, które robiłem od razu lądowały w zimnym garażu i bąbelków nie wyprodukowały ) Po 4 tygodniach po odkręceniu gaz uchodzi, a po rozlaniu się pięknie pieni. bąbelków w kieliszku nie widać, więc wnioskuję, że jeszcze nie należy przenosić tego w chłodne miejsce. Poza tym zrobiłem część z dodatkiem sorbitolu, ale osobiście smak mi nie odpowiada ( czuć sztuczny smak ). Przed podaniem robię syrop cukrowy i dolewam cydra. Quote Share this post Link to post Share on other sites