Jump to content
TomaszC

Kwaśny cydr

Recommended Posts

Witam fachowców.

 

Trzeci już rok z rzędu produkuję cydr z soku z renet. Wychodzi wyjątkowo dobry, ale ma jedną wadę. Jest kwaśny - tak jak kwaśne są jabłka. Po otworzeniu butelki jak dodam trochę syropu ( woda z cukrem ) to jest rewelacja. 

Generalnie robię to tak - wyciskam sok z jabłek dodaję  pożywki i drożdży. Fermentuje tydzień / zlewam na dwa tyg. do butli  na cichą a później do butelek. Oczywiście dodaję ok łyżeczki cukru - dla bąbelków. 

Ktoś może podpowie co robię nie tak, że wychodzi mało słodki ( albo może nawet wcale nie słodki ) 

Gdzie i kiedy dodać cukier.

 

Liczą na Waszą pomoc i pozdrawiam

Tomek  - początkujący cydromaniak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz bardziej słodki to musisz dodać np. ksylitolu, a nie zwykłego cukru, bo cukier zawsze przefermentuje i zamiast słodyczy będziesz miał jeszcze więcej alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakich drożdży używasz? Kwaśność w cydrze pochodzi od kwasu jabłkowego, są drożdże, które potrafią go metabolizować, przez co odczuwalnie kwaśność jest niższa. Zobacz np te http://www.janlubera.pl/produkt/115,drozdze_lalvin_71b.html

Jeśli dalej będzie za kwaśny to dosładzanie jak wyżej kolega pisał ksylitolem, stevią czy innym słodzikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy rozlewaniu do butelek dodaje ksylitol. On ma zbliżoną słodkość do zwykłego cukru - więc łatwo odmierzyć, ile potrzeba. Zazwyczaj na 20 litrów cydru daję 0.25-0.5 kg ksylitolu. Ale wiem, że niektórzy słodzą np. stevią.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. A czy te słodziki nie dają posmaku czegoś sztucznego?  W Coli light czuć wyraźnie  sztuczność. 

Przy rozlewaniu cydru do kieliszków  🙂  dodawałem ok 4 łyżeczek cukru na litr, więc dość sporo. ( wcale nie dlatego, że ma być bardzo słodki ) CZy 0,5 kg na 20 litrów nie będzie za mao?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki. A czy te słodziki nie dają posmaku czegoś sztucznego?  W Coli light czuć wyraźnie  sztuczność. 
Przy rozlewaniu cydru do kieliszków    dodawałem ok 4 łyżeczek cukru na litr, więc dość sporo. ( wcale nie dlatego, że ma być bardzo słodki ) CZy 0,5 kg na 20 litrów nie będzie za mao?
Jak najbardziej, te pół kilo może być za mało, to zależy od Twojego gustu. Ja zostawiam cydr co najmniej na pół roku, wtedy on nieco łagodnieje w smaku. Najlepiej sam spróbuj posłodzić różnymi słodzikami i oceń, czy któryś Ci podszedł bardziej niż inne.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Muchor napisał:

Ja zostawiam cydr co najmniej na pół roku

 

Podziwiam siłę woli. Naprawdę  😉 

 

czy te słodziki ( cokolwiek bym nie wybrał )  to zmieszać w butli przed rozlaniem do butelek? Bo przy rozlewaniu dodajemy cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Podziwiam siłę woli. Naprawdę   
 
czy te słodziki ( cokolwiek bym nie wybrał )  to zmieszać w butli przed rozlaniem do butelek? Bo przy rozlewaniu dodajemy cukier.
Ad siła woli: wkładam skrzynki do hydroforni na działce i w miesiącach zimowych po prostu nie mam do niech dostępu

A co do mieszania: kiedy przygotowuję syrop cukrowy do nagazowania, po prostu dodaję też ksylitol.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję erytrytol w przeliczeniu jak na cukier. Podobnie jak ksylitol, nie fermentuje, a przy tym jest tańszy i nie przypisuje się mu powodowania u niektórych rozstroju żołądka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja kupiłem najzwyklejszy słodzik w tabletkach i robiłem wersję z 1, 2 lub 3 tabletkami, opisywałem to na kapslach i każdy mógł sobie wybrać jaki poziom słodkości chce pić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hary86 -> Też coś podobnego zrobiłem. Bodajże stevia. Na początku było fajnie, z czasem ... STRASZNIE się to spaskudziło przez to i więcej do niej nie wróciłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cydra już powoli popijam. Wpadłem na pomysł, ze leżakować musi w ciepłym, żeby jeszcze delikatnie fermentował i wyprodukował bąbelki. ( to pewnie ABC, ale poprzednie, które robiłem od razu lądowały w zimnym garażu i bąbelków nie wyprodukowały )
Po 4 tygodniach po odkręceniu gaz uchodzi, a po rozlaniu się pięknie pieni. bąbelków w kieliszku nie widać, więc wnioskuję, że jeszcze nie należy przenosić tego w chłodne miejsce. 

Poza tym zrobiłem część z dodatkiem sorbitolu, ale osobiście smak mi nie odpowiada ( czuć sztuczny smak ). Przed podaniem robię syrop cukrowy i dolewam cydra. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.