Jump to content
Adonai21

Chmielenie Blonde lagera z brewkitu

Recommended Posts

Cześć wszystkim, 

 

Od wczoraj(6.12.)w moim fermentorze mam brewkit Mangrove Jacks- Blonde lager 1.5kg - (https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/brewkity/blonde-lager-mangrove-jacks)

Jako dodatek do fermentacji dolałem jasny ekstrakt niechmielony Bruntal- 1.7kg 

Całość początkowo przy 23l wystudziłem do temperatury 19 stopni i z pomiaru można było wyczytać 10.5 blg. Drożdże zadałem tak jak zalecał producent brewkita- zostały rozsypane na wierzchu brzeczki. Fermentacja burzliwa ruszyła dziś (07.12) i przebiega bez zastrzeżeń. Po około 12h od zadania drożdży z rurki zaczął wydobywać się dźwięk bulgotania i widoczna jest gęsta piana. Temperatura fermentacji jest zachowana według polecenia producenta (20-25 stopni)- aktualnie temperatura to 21stopni. Wiem, że to może trochę dużo jak na lagera ale stwierdziłem, że będę trzymał się instrukcji. 

 

Tu rodzi się moje pytanie bo chciałbym otrzymać przyjemny efekt końcowy i przyszło mi do głowy żeby może trochę "przychmielić" brewkit.

Myślę o dodaniu chmielu na zimno do fermentora ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i który chmiel wybrać żeby na końcu nie otrzymać czegoś niepijalnego. 

Jestem w posiadaniu 25g chmielu Marynka. Czy mogę dodać go w 7 dzień fermentacji lub przy zejściu blg do jakiegoś poziomu? Na stronie producenta wyczytałem żeby chmielić jego inne brewkity przy 1.025SG (6.3blg)  przy użyciu czystego ekstraktu słodowego jako dodatku. 

 

Czy zamówić inny chmiel, może dać więcej marynki a może w ogóle odpuścić chmielenie na zimno i zostawić tak jak jest? 

 

Pozdrawiam kolegów przy okazji pierwszego posta :)

Edited by Adonai21

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nawet trochę za dużo jak na Ale, a co dopiero na lagera :D

6 minut temu, Adonai21 napisał:

Na stronie producenta wyczytałem żeby chmielić jego inne brewkity przy 1.025SG (6.3blg) używając czystego ekstraktu słodowego. 

Że co? Chmielić używając ekstraktu słodowego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już poprawiłem, chodziło mi o zejscie do 1.025SG (6.3blg)  przy użyciu czystego ekstraktu słodowego jako dodatku do fermentacji.

W swoich innych brewkitach producent dodaje chmiel do zestawu i posiłkowałem się punktem 7 z instrukcji z linka. https://help.mangrovejacks.com/hc/en-us/articles/360005434578-Instructions-Craft-Series-Beer-Pouch-

Edited by Adonai21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw jak jest. Być może ten brewkit jest już nachmielony odpowiednio. Dodatkowo przy chmieleniu na zimno doszło by trochę roboty, chociażby filtracja przed butelkowaniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.