Jump to content
Sign in to follow this  
Hary86

Mango IPA VS Mango IPA

Recommended Posts

Nie będę ukrywał że nigdy nie bawiłem się w układanie własnych receptur i w głównej mierze bazuję na gotowych zestawach ze sklepów piwowarskich. Niemniej jednak od jakiegoś czasu męczy mnie kwestia tego, jakiej wydajności wymagają poszczególne sklepy, aby osiągnąć zakładane przez nich BLG. Poniżej screeny z dwóch popularnych sklepów, pokazujące zasyp tego samego piwa, w wydaniu 15,6 oraz 17 BLG.

 

image.png.95e13867f2d5602cd5db414ce0300064.pngimage.png.45f25f6ba73e25314f08772acf3893f5.png     

Na pierwszym obrazku mamy łącznie 5,6kg zasypu a na drugim 4,75kg. Różnica w ilości laktozy na poziomie 125g, może przełożyć się na różnicę 0,35 BLG na korzyść zestawu z mniejszym zasypem. Jak więc wyjaśnić kwestię tego, że z mniejszego zasypu ma wyjść 17 BLG a z większego 15,6 BLG? Jak to jest, że z prawie 1kg mniejszego zasypu, ktoś oczekuje że wyciągniemy 1 BLG więcej niż u konkurencji? Jak dla mnie to jest robienie klienta w ch*ja, zwłaszcza że oba zestawy kosztują tyle samo. 

Edited by Hary86

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zacznij się bawić w końcu we własne receptury, bo to najlepsza część piwowarstwa domowego! :)  Znając wydajność swojej warzelni, w ch*uja sam się nie zrobisz :)  

A te receptury nie są przypadkiem skalkulowane pod inną objętość warki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpewniej jeden sklep zakłada wydajność warzelni na niższym poziomie, drugi może np. nie brać pod uwagę strat przy warzeniu  fermentacji... Najprościej wrzucić recepturę w jakiś program czy kalkulator, ustawić swoją wydajność warzelni i wszystko będzie wiadome.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Wuuu napisał:

To zacznij się bawić w końcu we własne receptury, bo to najlepsza część piwowarstwa domowego! :)  Znając wydajność swojej warzelni, w ch*uja sam się nie zrobisz :)  

A te receptury nie są przypadkiem skalkulowane pod inną objętość warki?

Nie, oba zasypy są pod warkę 20l. Z tym bawieniem się we własne receptury to jest problem tego typu, że trzeba mieć gdzie składować słody i chmiele. W warunkach blokowych jest to nie lada wyzwanie, a w przypadku gotowego zestawu ten problem nie występuje ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

E tam. Nie musisz od razu kupować 4 worków po 25kg. Ale jakiś jeden bazowy słód i kilka specjalnych w ilości po 1 kg mieszkania Ci od razu nie zagraci. Zaplanuj sobie 2-3 warki w przód, kup konkretne surowce i masz jeszcze oszczędność na wysyłce :)  

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już nie patrząc kto kogo robi w uja to który z tych zestawów wydaje się lepszy ? Bo akurat waham się nad tymi dwoma 😆 i jakie drożdże płynne polecacie do tego zestawu ? 

 

FM zielone wzgórza będą okej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście zdecydowałem się na zestaw z większym zasypem i wydajność wyszła mi lepsza niż założona w recepturze (może to zasługa wymuszonego powrotu z automatu na normalny gar) ;) Co do smaku samego piwa to jak na razie się nie wypowiem, bo jeszcze za wcześnie na próbowanie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Hary86 napisał:

Osobiście zdecydowałem się na zestaw z większym zasypem i wydajność wyszła mi lepsza niż założona w recepturze (może to zasługa wymuszonego powrotu z automatu na normalny gar) ;) Co do smaku samego piwa to jak na razie się nie wypowiem, bo jeszcze za wcześnie na próbowanie. 

A drożdże jakie ? Ile zjadły ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Piwo było robione na gęstwie US-05 i zeszły z 16,3 do 4,3 BLG, z czego 1,4 BLG to laktoza. 

Edited by Hary86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.