Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Chcę zrobić coś na wzór piw litewskich wytwarzanych tradycyjną metodą. Nie wiem jak długo wypiekać w piekarniku i w jakiej temperaturze. Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem metodę wytwarzania brzeczki. 65 stopni Celsjusza przez godzinę, później młóto(bez wysładzania) wypiekam w maksymalnej temperaturze piekarnika przez trzy godziny, albo do przypieczenia. Następnie wysładzam, dodaję herbatkę z chmielu i fermentuję. Czy może mi ktoś napisać czy dobrze zrozumiałem anglojęzyczne "mądrości" internetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Polecam artykuł Pawła Leszczyńskiego z Piwowara o piwach litewskich. Ponadto M. Garshol też coś ma do powiedzenia : https://www.garshol.priv.no/blog/394.html?utm_source=rss https://www.garshol.priv.no/blog/410.html https://www.garshol.priv.no/blog/327.html Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) O zapiekaniu trochę też tu, choć metoda jest inna: Kolega @Joostow swoich zapiskach też ma kilka warek z zapiekaniem, którymi zresztą ostatnio pozwoliłem sobie się zainspirować. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Dzięki za lekturę, poczytałem i jestem bardziej oświecony. Niżej ciekawostka. https://www.youtube.com/watch?v=K4CdMlUpZUI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 58 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Dzięki za lekturę, poczytałem i jestem bardziej oświecony. Niżej ciekawostka. https://www.youtube.com/watch?v=K4CdMlUpZUI Ciekawe czy faktycznie dawniej tak robili, to jest straszne marnotrawstwo ziarna ,przecież 1/4 do wywalenia, bo z tego co widać, to to spalone nie wrzucają do tej dzieży . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się