Skocz do zawartości

Tradycyjne litewskie


Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić coś na wzór piw litewskich wytwarzanych tradycyjną metodą.

Nie wiem jak długo wypiekać w piekarniku i w jakiej temperaturze.

Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem metodę wytwarzania brzeczki.

65 stopni Celsjusza przez godzinę, później młóto(bez wysładzania) wypiekam w maksymalnej temperaturze piekarnika przez trzy godziny, albo do przypieczenia. Następnie wysładzam, dodaję herbatkę z chmielu i fermentuję. Czy może mi ktoś napisać czy dobrze zrozumiałem anglojęzyczne "mądrości" internetu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam artykuł Pawła Leszczyńskiego z Piwowara o piwach litewskich.

Ponadto M. Garshol też coś ma do powiedzenia : https://www.garshol.priv.no/blog/394.html?utm_source=rss

https://www.garshol.priv.no/blog/410.html

https://www.garshol.priv.no/blog/327.html

 

Edytowane przez Joosto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Dzięki za lekturę, poczytałem i jestem bardziej oświecony. Niżej ciekawostka.

https://www.youtube.com/watch?v=K4CdMlUpZUI

 

Ciekawe czy faktycznie dawniej  tak robili, to jest straszne marnotrawstwo ziarna ,przecież 1/4 do wywalenia, bo z tego co widać, to to spalone nie wrzucają do tej dzieży .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.