Jump to content
Nazwa użytkownika

Tradycyjne litewskie

Recommended Posts

Chcę zrobić coś na wzór piw litewskich wytwarzanych tradycyjną metodą.

Nie wiem jak długo wypiekać w piekarniku i w jakiej temperaturze.

Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem metodę wytwarzania brzeczki.

65 stopni Celsjusza przez godzinę, później młóto(bez wysładzania) wypiekam w maksymalnej temperaturze piekarnika przez trzy godziny, albo do przypieczenia. Następnie wysładzam, dodaję herbatkę z chmielu i fermentuję. Czy może mi ktoś napisać czy dobrze zrozumiałem anglojęzyczne "mądrości" internetu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam artykuł Pawła Leszczyńskiego z Piwowara o piwach litewskich.

Ponadto M. Garshol też coś ma do powiedzenia : https://www.garshol.priv.no/blog/394.html?utm_source=rss

https://www.garshol.priv.no/blog/410.html

https://www.garshol.priv.no/blog/327.html

 

Edited by Joosto

Share this post


Link to post
Share on other sites

O zapiekaniu trochę też tu, choć metoda jest inna:

Kolega @Joostow swoich zapiskach też ma kilka warek z zapiekaniem, którymi zresztą ostatnio pozwoliłem sobie się zainspirować.

Edited by x1d

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Dzięki za lekturę, poczytałem i jestem bardziej oświecony. Niżej ciekawostka.

https://www.youtube.com/watch?v=K4CdMlUpZUI

 

Ciekawe czy faktycznie dawniej  tak robili, to jest straszne marnotrawstwo ziarna ,przecież 1/4 do wywalenia, bo z tego co widać, to to spalone nie wrzucają do tej dzieży .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.