Jump to content
Piotr Ba

Witbier wybór lepszych kroków zacierania

Recommended Posts

Uwarzyłem 2 x Witbiera z zasypu - 2,5 kg Pilzneński, 2 kg pszenica niesłodowana, 0,5 owies który był zacierany infuzyjnie w 66 st C do ujemnej próby jodowej i zrobiony wygrzew.

Będę robić znów to samo 2 razy tylko pytanie jak uzyskać lepszą pianę ? tzn bardziej trwałą ?

Wyczytałem na wiki receptury za zawsze wykonywano przerwę dekstrynującą, więc teraz pytanie jak ją ustawić i kiedy na surowcach niesłodowanych.

Na podstawie wych receptur na wiki mam taki zamysł - 30 minut - kleikowanie zbóż w 66 st C, potem wyspanie pilzneńskiego i dalej 66 st C na 45 minut i potem 72 st C na czas 45 minut ?

czy to poprawi trochę jakość piany ? nagazowanie jest optymalne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co jest złego w tych medalowych recepturach? W żadnej nie przekraczają 30' przerwy dekstrynującej. 45' w 72C po wstępnym zacieraniu 45' w 66C dla mnie mija się z celem.

I co dla Ciebie znaczy "optymalne nagazowanie"? Bo w dużej mierze piana zależy od odpowiedniego wysycenia piwa. Na ile gazowałeś ostatnią warkę, że nie miałeś piany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie piwo jest nawet przesycone CO2 - szczypie w język ( tzn gaz a nie kolendra) około 2,7 g cukru na butelkę. Piana jest normalna ale znika po 5 sekundach do zerowej. Obwiniam za to brak przerwy dekstrynującej ale może to nie jest ta przyczyna. Tzn złego nie ma nic w tych recepturach tylko że tam ta przerwa jest a tu było zacierane infuzyjnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jeśli nic złego w tych recepturach nie ma, to weź jedną z nich, skopiuj 1:1 i uwarz takie piwo.

Ja zwykle stosuje przerwę dekstrynujacą 15' max 30' i nie narzekam na brak piany.

Chciaż nie tylko zacieranie ma wpływ na pianę, poczyyaj wiki, posłuchaj Alchemii.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.