Skocz do zawartości

Refermentacja sokiem NFC


sly fox

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda pisałem to pytanie pod innym tematem, ale po namysle stwierdziłem że dodam to jako nowy temat,

sprawa wygląda tak:

mam piwko (brett saison ) lezące w fermentorze 5 miesięcy (2 tygodnie suchary be-134, a potem dzikusy)

chciałbym je rozlać do butelek z  10 % dodatkiem soku NFC (czarna porzeczka)

i teraz pytanie do braci piwowarskiej ;] :

czy do refermentacji wystarczy fruktoza z soku?, czy nalezałoby dodać ździebko glukozy ?

zakładam ze drożdze podołają.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobacz na opakowaniu ile g cukru masz na 100ml i określ ile chcesz dać soku. Pomnóż ilość soku razy cukier/100ml, określ jak chcesz wysycic piwko CO2 i przelicz ile cukru trzeba dać na klasyczną refermentacje - od tego odejmij cukier z soku i viola masz odpowiedź

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
W dniu 14.01.2021 o 21:46, sly fox napisał:

Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC 

Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco

 

 i jak z nagazowaniem ? trzymałeś się początkowych proporcji (10%) ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.