Jump to content
sly fox

Refermentacja sokiem NFC

Recommended Posts

Co prawda pisałem to pytanie pod innym tematem, ale po namysle stwierdziłem że dodam to jako nowy temat,

sprawa wygląda tak:

mam piwko (brett saison ) lezące w fermentorze 5 miesięcy (2 tygodnie suchary be-134, a potem dzikusy)

chciałbym je rozlać do butelek z  10 % dodatkiem soku NFC (czarna porzeczka)

i teraz pytanie do braci piwowarskiej ;] :

czy do refermentacji wystarczy fruktoza z soku?, czy nalezałoby dodać ździebko glukozy ?

zakładam ze drożdze podołają.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz na opakowaniu ile g cukru masz na 100ml i określ ile chcesz dać soku. Pomnóż ilość soku razy cukier/100ml, określ jak chcesz wysycic piwko CO2 i przelicz ile cukru trzeba dać na klasyczną refermentacje - od tego odejmij cukier z soku i viola masz odpowiedź

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC 

Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.