sly fox 0 Posted December 6, 2020 Co prawda pisałem to pytanie pod innym tematem, ale po namysle stwierdziłem że dodam to jako nowy temat, sprawa wygląda tak: mam piwko (brett saison ) lezące w fermentorze 5 miesięcy (2 tygodnie suchary be-134, a potem dzikusy) chciałbym je rozlać do butelek z 10 % dodatkiem soku NFC (czarna porzeczka) i teraz pytanie do braci piwowarskiej ;] : czy do refermentacji wystarczy fruktoza z soku?, czy nalezałoby dodać ździebko glukozy ? zakładam ze drożdze podołają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 126 Posted December 6, 2020 Zobacz na opakowaniu ile g cukru masz na 100ml i określ ile chcesz dać soku. Pomnóż ilość soku razy cukier/100ml, określ jak chcesz wysycic piwko CO2 i przelicz ile cukru trzeba dać na klasyczną refermentacje - od tego odejmij cukier z soku i viola masz odpowiedźWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
sly fox 0 Posted December 6, 2020 zasadnicze pytanie, czy 1 gram fruktozy nasyca w takim samym stopniu co 1 gram glukozy ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 126 Posted December 6, 2020 Sprawdź w jakim stopniu odfermentowuje fruktoza i porównaj z sacharozą. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
sly fox 0 Posted January 14 Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco Quote Share this post Link to post Share on other sites