Skocz do zawartości

Polski Pils - Pierwsza warka


rzepetto

Rekomendowane odpowiedzi

Latem w ogóle więcej piwa wchodzi, więc jakby to miało mieć 10% alc, to... :)

 

Na zimę zapewniam piwniczkę PB, czy RISem optymalnie butelkach 0,33l

Swoją drogą bourbona, czy brandy też sączę tylko zimą

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warto mieć jednocześnie swoje piwa jasne i ciemnie nieważne jaki styl - wtedy jest dobra równowaga. Dlatego najpopularniejszy szczep to us05 bo zostawia duże pole wyboru. Latem dobre jest każde piwo - nawet Żywiec jak ktoś postawi. Osobiście Witbier robi robotę w upały, albo do pizzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby nie mieć nierównomiernego nagazowania butelek do każdej butelki odmierzam 7-9 ml 30 % roztworu cukru strzykawką. W końcu też zaczniesz tak robić.

Piwo wygląda dobrze.

Edytowane przez Piotr Ba
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 hour ago, punix said:

W jaki sposób dodałeś cukier na refermentację i w jakiej ilości?

84 gramy glukozy w postraci syropu(woda + glukoza) na 14l piwa. Syrop wlałem do fermentora i przelałem do niego piwo przed butelkowaniem.

 

37 minutes ago, Piotr Ba said:

Aby nie mieć nierównomiernego nagazowania butelek do każdej butelki odmierzam 7-9 ml 30 % roztworu cukru strzykawką. W końcu też zaczniesz tak robić.

Piwo wygląda dobrze.

Ciekawy pomysł z tą strzykawką...chyba zacznę tak robić. Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jaka ilość wody? Na 80g przydałoby się z 600-800 ml, wtedy bez problemu się rozmiesza.

Musisz kontrolować nagazowanie, skoro w niektórych butelkach nie ma gazu, to pozostałe mogą być przekazywane bądź nawet potencjalnymi granatami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.02.2021 o 20:55, rzepetto napisał:

według przepisu 200ml...czyli źle rozmieszane. 

Gdzieś kiedyś czytałem, że najlepiej do syropu zastosować tyle wody, żeby jego BLG było takie, jak początkowe brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.