Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Wynalazki

Recommended Posts

Rzekomo do warzenia piwa. Proszę.

 

http://www.banzaj.pl/Maszyna-Piwosza-zestaw-do-samodzielnego-warzenia-piwa-w-domu-3410.html

 

Cytat który mnie rozłożył:

Do Maszyny Piwosza dodajesz Mieszankę Piwną, wodę i drożdże. Czekasz 7-10 dni, a po tym czasie delektujesz się wyjątkowym smakiem własnego piwka.

I jeszcze "przepis", od którego zrobiło mi się słabo.

 

http://www.tipy.pl/artykul_1939,jak-zrobic-piwo-domowe.html

 

Krok 9:

Do każdej butelki wsyp 2 łyżeczki cukru.

To jest przepis na domowe granaty.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do każdej butelki wsyp 2 łyżeczki cukru.

To jest przepis na domowe granaty.

:lol:

 

Nie. Skrzynka granatów z zawleczkami nie jest groźna (chyba że na nogę upadnie).

To raczej jest przepis na miny pułapki z niestabilnym zapalnikiem. W sam raz dla piwnego terrorysty samobójcy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba najgorszym cud-przepisem jest ten

 

Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. itd itd itd

Niestety z 3-4 maile w miesiącu dostaję, dlaczego to nie wyszło etc :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilkanaście (może ze 20?) lat temu sam znalazłem ten przepis w jakiejś papierowej książce. Moja mama wtedy kategorycznie zabroniła mi robić takie piwo, rzekomo ze względu na smród podczas słodowania jęczmienia. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba najgorszym cud-przepisem jest ten

 

Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. itd itd itd

Niestety z 3-4 maile w miesiącu dostaję, dlaczego to nie wyszło etc :lol:

spotkałem się z takim przepisem w starej książce wg mnie jest to w miarę poprawny przepis na wyprodukowanie czegoś na wzór piwa. Bo tu jest opisane w kilku krokach słodowanie i zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.