Xseviser 0 Posted December 3, 2020 (edited) Witam wszystkich. Miesiąc temu nastawiłem pierwszego w życiu risa. Na start miał 32 blg. Po 3 tygodniach zrobiłem pomiar i pokazało mi 16blg. Tydzień później powtórzyłem pomiar i wygląda na to że fermentacja zatrzymała się na tych 16. Zacierałem metodą double mash. 70min w temperaturze 68 stopni. Z tego wszystkiego wyszło mi 16l o gęstości 32blg. Drożdże to dwie paczki us-04. Czy istnieje szansa że jeszcze coś zejdzie? Pozdrawiam Edited December 3, 2020 by Xseviser Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted December 3, 2020 (edited) Mierzysz spławikiem, czy refraktometrem, jeśli druga opcja, to czy przeliczyłeś wynik? Drożdże S-04 czy US-05? Jakie temperatury zacierania i fermentacji? Jak napowietrzałeś brzeczkę? Edited December 3, 2020 by punix Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 151 Posted December 3, 2020 Drożdży dałeś za mało. Ze 4 paczki powinny pójść a najlepiej na gęstwie. Daj im teraz temp powyżej 20C. ale nie sądzę że to wiele pomoże. Nie wiem co w takiej sytuacji poradzić, może sypnąć trochę cukru prostego żeby je zachęcić do konsumpcji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted December 3, 2020 (edited) 6 minut temu, punix napisał: Mierzysz spławikiem, czy refraktometrem, jeśli druga opcja, to czy przeliczyłeś wynik? Drożdże S-04 czy US-05? Jakie temperatury zacierania i fermentacji? Jak napowietrzałeś brzeczkę? Używam spławika. Drożdże to US-04. Zacierane było w 68 stopniach. A fermentacja w 18. A co do napowietrzania to piwo być ok bo w wiadrze przed zadaniem drożdży było około 10l piany. Edited December 3, 2020 by Xseviser Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted December 3, 2020 8 minut temu, Xseviser napisał: Używam spławika. Drożdże to US-04. Zacierane było w 68 stopniach. A fermentacja w 18. A co do napowietrzania to piwo być ok bo w wiadrze przed zadaniem drożdży było około 10l piany. Nie ma takich Są S-04 albo US-05, dlatego dopytuję. Napowietrzanie jednokrotne? I temperatura to temperatura fermentacji, czy otoczenia? Ogólnie, na pewno było za mało drożdży. Z drugiej strony przeliczając brewnessem wychodzi ponad 11% alkoholu, więc możliwe, że są to już okolice wytrzymałości drożdży na alkohol. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted December 3, 2020 (edited) S-04 cały czas siedzi mi w głowie US. Jeśli chodzi o napowietrzanie to przelewam z wiadra do wiadra kilka razy. 18 stopni to temperatura fermentacji. Piwo samo w sobie jest genialne tylko mam wrażenie że brakuje mu alkoholu. Jeśli po prostu zostało na 15blg to pytanie czy jak dodam glukozy to uda się go nagazować? Edited December 3, 2020 by Xseviser Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted December 3, 2020 Ciężko mi powiedzieć na 100%. Wydaje mi się, że jeśli drożdże padły od nadmiaru alkoholu (a raczej nie sądzę, żeby wszystkie pozostałe cukry był niefermentowalne), to z nagazowaniem może być problem. Można by spróbować jeszcze dodać drożdży o większej tolerancji na alkohol, typu super high gravity albo ewentualnie jakieś winiarskie - nawet, jeśli nie dojedzą już nic z brzeczki, to przynajmniej nagazują piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted December 3, 2020 Właśnie myślałem nad tym ale boję się że jednak te drożdże zjedzą wszystko i jedynie siarką mógł bym je dobić. Choć o ile dobrze się orientuje to drożdże winiarskie nie powinny zjeść cukier który powstał podczas zacierania. A co myślicie na temat dodania drożdży Fermentis Safbrew F-2. ? Nie przegazują one piwa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted December 3, 2020 F-2 nie używałem, może ktoś inny się wypowie. Winiarskie nie zejdą dużo niżej, na wszelki wypadek można dodać i po kilku dniach zmierzyć blg, jeśli nie spada, to cukrów prostych już nie było, a powinny pozwolić na nagazowanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted December 3, 2020 Czyli rozumiem że w takiej sytuacji dalej dodaje cukier do refermentacji tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted December 3, 2020 Wg mnie to już kwestia dyskusyjna. Jeśli drożdże padły, to cukier da tylko dodatkową, niepotrzebną słodycz, a piwo się nie nagazuje. Natomiast jeśli dodasz jakichś "mocniejszych" drożdży, to, upewniając się, że nie dofermentowują, dodawałbym wyliczoną dawkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 4, 2020 6 godzin temu, Xseviser napisał: A co myślicie na temat dodania drożdży Fermentis Safbrew F-2. ? Nie przegazują one piwa? Dodawanie innego szczepu niż ten którym fermentowałeś to proszenie się o kłopoty. 16 blg z 32 przy ponad 40% ciemnych i niesłodowanych to niezły wynik. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sly fox 0 Posted January 14 W przyszłym tygodniu robię RIS-a, podobne parametry jak kolega Xseviser 30 blg, 2 zacierania, drożdze s 04, na początku wysokich krążków planowałem drugie natlenianie, liczyłem że to pomoże drożdzakom niestety martwi mnie tak słabe odfermentowanie, myślicie że można cos z tym zrobic ? myślałem o obniżeniu procentowej ilości ciemnych słodów poniżej 10 % jak myślicie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted January 14 Masz już gęstwę? Jeśli nie, to rozważ inne drożdże. Nawet US-05 powinny mieć wyższą tolerancję na alkohol. Drugie napowietrzanie może pomóc, ale raczej w przeciągu 12h od zadania drożdży, a nie w momencie, gdy skończą już podział i zaczną fermentować. Jeśli zmniejszysz ilość palonych słodów do poziomu poniżej 10%, będzie to zupełnie inne piwo - tu masz ponad 20%. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted January 14 43 minuty temu, sly fox napisał: W przyszłym tygodniu robię RIS-a, podobne parametry jak kolega Xseviser 30 blg, 2 zacierania, drożdze s 04, na początku wysokich krążków planowałem drugie natlenianie, liczyłem że to pomoże drożdzakom niestety martwi mnie tak słabe odfermentowanie, myślicie że można cos z tym zrobic ? myślałem o obniżeniu procentowej ilości ciemnych słodów poniżej 10 % jak myślicie ? Po miesiącu zszedł mi do 14blg. Jeśli chodzi o drożdże s 04 to nie miały żadnego problemu ze startem i fermentacją. Dałem 2 paczki bez żadnego startera. Jeśli chodzi o słody palone to w moim przypadku zero popielniczki. Za to smak gorzkiej czekolady niesamowity. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 151 Posted January 15 W dniu 3.12.2020 o 19:38, Xseviser napisał: Miesiąc temu nastawiłem pierwszego w życiu risa. Na start miał 32 blg. Po 3 tygodniach zrobiłem pomiar i pokazało mi 16blg. Tydzień później powtórzyłem pomiar i wygląda na to że fermentacja zatrzymała się na tych 16. Drożdże to dwie paczki us-04. 14 godzin temu, Xseviser napisał: Jeśli chodzi o drożdże s 04 to nie miały żadnego problemu ze startem i fermentacją. Dałem 2 paczki bez żadnego startera. Ze startem może nie miały ale z fermentacją już na pewno. Nie zalecałbym nikomu wsypanie dwóch paczek sucharów do brzeczki 32 plato. 15 godzin temu, sly fox napisał: niestety martwi mnie tak słabe odfermentowanie, myślicie że można cos z tym zrobic ? myślałem o obniżeniu procentowej ilości ciemnych słodów poniżej 10 % jak myślicie ? Dobrać drożdże które przeżyją w środowisku takiego stężenia alkoholu. Od tego bym zaczął. Obniżenie ilości słodów ciemnych niewiele tutaj pomoże. Wziąłbym po prostu szczep który wytrzyma 12+% alko i na gęstwie zabierał się za takiego risa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 15 Nie wiem czy się coś w tym względzie zmieniło jeśli chodzi o drożdże piwowarskie (nie byłem w temacie jakiś czas) ale ja bym to dofermentował drożdżami winiarskimi lub gorzelniczymi np. bayanus'ami. Były też kiedyś dostępne w BA drożdże na wznowienie fermentacji. BTW - do RIS'a to trzeba się dobrze przygotować. Przy takim stężeniu cukru i zadaniu nawet 2 opakowań suchych (bez uwodnienia pewnie lub porządnego startera) to podział nie był rewelacyjny. Te które przeżyły to już pewnie śpią od względnie dużego poziomu alkoholu. Przy takiej gęstości to jak @anatom mówi zdrowa świeża gęstwa (tak z 1-1,5 litra) lub starter minimum 3 litry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted January 15 Moim zdaniem trzeba na to spojrzeć z innej strony. Ja zrobiłem risa 32blg bo chciałem aby był słodki bez używania laktozy oraz bardzo czekoladowy. Po dodaniu drożdży gorzelniczych czy winnych uzyskasz tylko i wyłącznie duże stężenie alkoholu. Więc teraz pytanie do kolegi @sly fox co chce osiągnąć. Z 32blg do 14 daje 13%. A gorzelnicze potrafią do 18/20 dobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 15 12 minut temu, Xseviser napisał: Więc teraz pytanie do kolegi @sly fox co chce osiągnąć. Racja. Nie przeliczyłem tego i w sumie te 13% (o ile tyle jest) to jest ok dla RIS'a. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sly fox 0 Posted January 15 Kolego punix, zarówno US-05 jaki i S 04 mają taką samą tolerancje na alko, przynajmniej tak pisze producent niby jakies 9-11 %, czyli całkiem nieżle, jak wystartuje z 30 plato to powinny skończyć na około 10 plato, a jak pojadą do 13% alko to jeszcze lepiej co do ilości drożdzy to chciałęm wrzucić 3/4 paczuszki bez uwadniania, myślicie że okej ? dodatkowy tlen jak najbardziej po 8-12 h (czyli początek wysokich krążków- tak przynajmniej pisze Palmer :]) co do leżakowania to mam w planie trzymać to w temperaturze 0 stopni przez nawet 6 m-cy ? jak myślicie ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted January 15 @sly fox ale wiesz że nie ma nic trudnego w rehydratyzacji drożdży? A co do US 05 to powinny głębiej odfermentować. Ale dalej nie rozumiem w czym problem? Chcesz mocniejsze piwo czy bardziej słodkie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sly fox 0 Posted January 15 chciałbym aby było w stylu, nie puste jak porter ale też nie ulep. problemu nie ma poprostu w kiedy podjałem decyzję o robieniu risa zacząlem sie Zastanawiać i powątpiewać czy s04 /us05 poradzą ale chyba powinno być oka chciałem jeszcze dodać mrożone maliny, myślicie że kilka miesięcy na leżaku z malinami nie popsuje piwa ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 106 1 Items Posted January 15 1 godzinę temu, sly fox napisał: chciałbym aby było w stylu, 1 godzinę temu, sly fox napisał: chciałem jeszcze dodać mrożone maliny Albo jedno albo drugie. Jedno wyklucz drugie. 1 godzinę temu, sly fox napisał: nie puste jak porter hmm, porter jest pusty? Może jeszcze bałtycki? Jakiego pustego portera piłeś? Coś mi się wydaje że lektura opisu piwnych stylów by Ci się przydała. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted January 15 2 godziny temu, sly fox napisał: Kolego punix, zarówno US-05 jaki i S 04 mają taką samą tolerancje na alko, przynajmniej tak pisze producent niby jakies 9-11 %, czyli całkiem nieżle, jak wystartuje z 30 plato to powinny skończyć na około 10 plato, a jak pojadą do 13% alko to jeszcze lepiej co do ilości drożdzy to chciałęm wrzucić 3/4 paczuszki bez uwadniania, myślicie że okej ? dodatkowy tlen jak najbardziej po 8-12 h (czyli początek wysokich krążków- tak przynajmniej pisze Palmer :]) co do leżakowania to mam w planie trzymać to w temperaturze 0 stopni przez nawet 6 m-cy ? jak myślicie ?? Tolerancja na alkohol to jedno (choć w praktyce wg mnie 05 i tak mają wyższą tolerancję), druga to zachowanie drożdży przy tak gęstej brzeczce. Jeśli to warka 2l, to 3/4 paczki może wystarczy. Na kilkunastolitrwą warkę potrzebujesz jakichś 5-8 paczek, bądź kilkaset ml gęstwy w dobrej kondycji. Pomijając nawet kwestie ekonomiczne, gęstwa i tak jest zdecydowanie lepszą, żeby nie napisać - jedyną opcją do mocnego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sly fox 0 Posted January 15 @skybert, pusty w sensie bardziej wytrawny i nie tak złożony jak ris, taki skrót myślowy- sory mój błąd a co do malin to myslisz że to dyskwalifikuje stylowośc risa ?może masz rację. no to może tak: chciałbym żeby baza była w stylu + malinki ;] a tak btw to browar stu mostów machnął żytniego riska z malinami... Quote Share this post Link to post Share on other sites