Skocz do zawartości

Kadź zacierno-warzelna 200l


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem w trakcie modernizacji mojego małego domowego browaru, a mianowicie konstruuje domowej roboty kadź zacierno-warzelną o pojemności 200l. Mam jedną zagwozdkę którą mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać.

 

A dokładnie chodzi o proces wysładzania w w/w kadzi, otóż wpadłem na pomysł aby zamiast fałszywego dna pospawać mniejszy zbiornik z siatki filtracyjnej który byłby umieszczony pomiędzy grzałkami. Celem tego działania miałoby być łatwiejsze usunięcie słodów(słody podczas warzenia wsypywałbym do tego zbiornika) ze zbiornika po wysładzaniu. Dzięki temu proces warzenia skróciłby się znacznie o czas mycia kadzi z pozostałości słodów aby przejść do chmielenia.

 

I tutaj powstaje moje pytanie do was, czy taka siatka nie wpłynie negatywnie na wydajność podczas wysładzania ponieważ słody nie będą przylegały do boków kadzi w 100% tylko powiedzmy w 80% przez co podczas filtracji woda nie będzie w 100% przepływać bezpośrednio przez słody. Wiadomo podczas dolewania wody robiłbym chwilowe przerwy w filtracji aby woda miała dłuższy czas na kontakt ze słodami, ewentualnie przy użyciu odpowiedniej siatki mógłbym uruchomić mieszadło. Jak myślicie ma to sens czy raczej pozostać przy fałszywym dnie?

 

Pozdrawiam.

 

Edytowane przez misieq12
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, misieq12 napisał:

Witam wszystkich, jestem w trakcie modernizacji mojego małego domowego browaru, a mianowicie konstruuje domowej roboty kadź zacierno-warzelną o pojemności 200l. Mam jedną zagwozdkę którą mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać.

 

A dokładnie chodzi o proces wysładzania w w/w kadzi, otóż wpadłem na pomysł aby zamiast fałszywego dna pospawać mniejszy zbiornik z siatki filtracyjnej który byłby umieszczony pomiędzy grzałkami. Celem tego działania miałoby być łatwiejsze usunięcie słodów(słody podczas warzenia wsypywałbym do tego zbiornika) ze zbiornika po wysładzaniu. Dzięki temu proces warzenia skróciłby się znacznie o czas mycia kadzi z pozostałości słodów aby przejść do chmielenia.

 

I tutaj powstaje moje pytanie do was, czy taka siatka nie wpłynie negatywnie na wydajność podczas wysładzania ponieważ słody nie będą przylegały do boków kadzi w 100% tylko powiedzmy w 80% przez co podczas filtracji woda nie będzie w 100% przepływać bezpośrednio przez słody. Wiadomo podczas dolewania wody robiłbym chwilowe przerwy w filtracji aby woda miała dłuższy czas na kontakt ze słodami, ewentualnie przy użyciu odpowiedniej siatki mógłbym uruchomić mieszadło. Jak myślicie ma to sens czy raczej pozostać przy fałszywym dnie?

 

Pozdrawiam.

 

Browar domowy ;) Siatka czyli kosz zacierny?

 

zerknij tu

https://browamator.pl/warzelnia-ba-200-zt-gum,3,8013,1414

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, anteks napisał:

Browar domowy ;) Siatka czyli kosz zacierny?

 

zerknij tu

https://browamator.pl/warzelnia-ba-200-zt-gum,3,8013,1414

 

Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, misieq12 napisał:

 

Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA.

czyli jak w garnkach automatycznych używanych przez wielu piwowarów. Myślę że pompka/ może dwie  która bedzie przelewała brzeczke na górę kosza wystarczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, anteks napisał:

czyli jak w garnkach automatycznych używanych przez wielu piwowarów. Myślę że pompka/ może dwie  która bedzie przelewała brzeczke na górę kosza wystarczy

 

Faktycznie pompka zdała by egzamin, że też o tym wcześniej nie pomyślałem ?. Dzięki za pomysł ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, misieq12 napisał:

 

Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA.

Albo pomyśl może tak, też spoko rozwiązanie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam,

 

Trochę odświeżę temat, zastosowałem jednak tradycyjne fałszywe dno + dodatkowa filtracja wężykiem, lecz jestem średnio zadowolony z efektów filtracji, Zastanawiam się nad użyciem filtra zrobionego z siatki 160 mikronów tylko tutaj powstaje pytanie czy 160 mikronów nie będzie się zapychać za szybko? Z tego co mi wiadomo to hop-spidery robione są z siatki 300 mikronów? 

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.