Jump to content
misieq12

Kadź zacierno-warzelna 200l

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem w trakcie modernizacji mojego małego domowego browaru, a mianowicie konstruuje domowej roboty kadź zacierno-warzelną o pojemności 200l. Mam jedną zagwozdkę którą mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać.

 

A dokładnie chodzi o proces wysładzania w w/w kadzi, otóż wpadłem na pomysł aby zamiast fałszywego dna pospawać mniejszy zbiornik z siatki filtracyjnej który byłby umieszczony pomiędzy grzałkami. Celem tego działania miałoby być łatwiejsze usunięcie słodów(słody podczas warzenia wsypywałbym do tego zbiornika) ze zbiornika po wysładzaniu. Dzięki temu proces warzenia skróciłby się znacznie o czas mycia kadzi z pozostałości słodów aby przejść do chmielenia.

 

I tutaj powstaje moje pytanie do was, czy taka siatka nie wpłynie negatywnie na wydajność podczas wysładzania ponieważ słody nie będą przylegały do boków kadzi w 100% tylko powiedzmy w 80% przez co podczas filtracji woda nie będzie w 100% przepływać bezpośrednio przez słody. Wiadomo podczas dolewania wody robiłbym chwilowe przerwy w filtracji aby woda miała dłuższy czas na kontakt ze słodami, ewentualnie przy użyciu odpowiedniej siatki mógłbym uruchomić mieszadło. Jak myślicie ma to sens czy raczej pozostać przy fałszywym dnie?

 

Pozdrawiam.

 

Edited by misieq12

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, misieq12 napisał:

Witam wszystkich, jestem w trakcie modernizacji mojego małego domowego browaru, a mianowicie konstruuje domowej roboty kadź zacierno-warzelną o pojemności 200l. Mam jedną zagwozdkę którą mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać.

 

A dokładnie chodzi o proces wysładzania w w/w kadzi, otóż wpadłem na pomysł aby zamiast fałszywego dna pospawać mniejszy zbiornik z siatki filtracyjnej który byłby umieszczony pomiędzy grzałkami. Celem tego działania miałoby być łatwiejsze usunięcie słodów(słody podczas warzenia wsypywałbym do tego zbiornika) ze zbiornika po wysładzaniu. Dzięki temu proces warzenia skróciłby się znacznie o czas mycia kadzi z pozostałości słodów aby przejść do chmielenia.

 

I tutaj powstaje moje pytanie do was, czy taka siatka nie wpłynie negatywnie na wydajność podczas wysładzania ponieważ słody nie będą przylegały do boków kadzi w 100% tylko powiedzmy w 80% przez co podczas filtracji woda nie będzie w 100% przepływać bezpośrednio przez słody. Wiadomo podczas dolewania wody robiłbym chwilowe przerwy w filtracji aby woda miała dłuższy czas na kontakt ze słodami, ewentualnie przy użyciu odpowiedniej siatki mógłbym uruchomić mieszadło. Jak myślicie ma to sens czy raczej pozostać przy fałszywym dnie?

 

Pozdrawiam.

 

Browar domowy ;) Siatka czyli kosz zacierny?

 

zerknij tu

https://browamator.pl/warzelnia-ba-200-zt-gum,3,8013,1414

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, misieq12 napisał:

 

Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA.

czyli jak w garnkach automatycznych używanych przez wielu piwowarów. Myślę że pompka/ może dwie  która bedzie przelewała brzeczke na górę kosza wystarczy

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, anteks napisał:

czyli jak w garnkach automatycznych używanych przez wielu piwowarów. Myślę że pompka/ może dwie  która bedzie przelewała brzeczke na górę kosza wystarczy

 

Faktycznie pompka zdała by egzamin, że też o tym wcześniej nie pomyślałem 🙄. Dzięki za pomysł 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taką pompkę i struję ręcznie zaworami aby wysładzać czy potem przelać do garnka gdzie zacieram. Koszt na aliexpress 60$.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam taką pompkę i struję ręcznie zaworami aby wysładzać czy potem przelać do garnka gdzie zacieram. Koszt na aliexpress 60$.  
Pokażesz kilka zdjęć jak to wygląda?

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, misieq12 napisał:

 

Po co warzyć 20 razy w sezonie jak można 5 i mieć piwo na cały rok ;). Tak dokładnie chodzi o kosz zacierny z tym, że u mnie byłyby grzałki po bokach, a nie na dnie tak jak w warzelni z BA.

Albo pomyśl może tak, też spoko rozwiązanie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

304 stal głowy pompa magnetyczna 15R , Homebrew Food Grade wysoka  temperatura opór 140C piwa pompa z napędem magnetycznym domowe  warzenie|pump brew|beer brewingpump pump - AliExpress

Taką pompa: wirnik z  stali nierdzewnej , obudowa pompy przy wirniku ze stali nierdzewnej, wytrzymuję pompowanie wrzącej wody 100C, dla bezpieczeństwa mam na nią skierowany wiatrak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
304-stal-g-owy-pompa-magnetyczna-15R-Homebrew-Food-Grade-wysoka-temperatura-op-r-140C-piwa.jpg&key=c93c1cf6149edee418d1b3a050d569b3db0429a12050330424a97a033aa88d20
Taką pompa: wirnik z  stali nierdzewnej , obudowa pompy przy wirniku ze stali nierdzewnej, wytrzymuję pompowanie wrzącej wody 100C, dla bezpieczeństwa mam na nią skierowany wiatrak.
Jakiś link można?

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.