Skocz do zawartości

Gęstwa - pytanie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pierwszy raz czegoś takiego uświadczyłem i mam pytanie. Gęstwa to kveiki Oslo, wyciagnieta łyżką z wiadra gdyż jej konsystencja była jak gęsta śmietana. Przestrzeń powietrza w słoikach była ok 3cm. Na chwilę obecną wylazło mi z jednego i drugiego po jakieś 60-70ml i dalej wyłażą, czas od zapakowania w sloiki to 4dni. Odfermentowalo z 13 do 3,2 po korekcie

Czy kontakt z tlenem mógł to wywołać i pozostałość cukru, czy coś innego jest przyczyną?

IMG_20201203_174320.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem wcześniej, że odfermentowało do 3.2 blg, czyli jakieś 73% (zacierane w 68-69st) Jak widzisz inne drożdżaki w słoikach zachowują się normalnie. Burzliwą zakończyły w 32st po 2 dniach od zadania, kolejne 2 dni przetrzymałem w tej temperaturze, a następnie poszły do garażu na tydzień, i później do kegów. Nie zaglądam często do wiader, nie ma takiej potrzeby. Jednak by zadośćuczynić odlałem trochę z kega dla próby i na refraktometrze dalej 7,25-7,3, więc nic się nie zmieniło, a piwo w smaku bez oznak infekcji. Z Oslo pierwszy raz mam styczność. Nasuwa mi się też pytanie czy są w pełni czyste, gdyż dostałem je prywatnie w ususzonych płatkach. 

Tak czy siak drożdże w temp. 1-2st powinny spać a nie się rozmnażać. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.