Jump to content
Sign in to follow this  
Radi_wroc

Gęstwa - pytanie

Recommended Posts

Witam, pierwszy raz czegoś takiego uświadczyłem i mam pytanie. Gęstwa to kveiki Oslo, wyciagnieta łyżką z wiadra gdyż jej konsystencja była jak gęsta śmietana. Przestrzeń powietrza w słoikach była ok 3cm. Na chwilę obecną wylazło mi z jednego i drugiego po jakieś 60-70ml i dalej wyłażą, czas od zapakowania w sloiki to 4dni. Odfermentowalo z 13 do 3,2 po korekcie

Czy kontakt z tlenem mógł to wywołać i pozostałość cukru, czy coś innego jest przyczyną?

IMG_20201203_174320.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A piwo na pewno skończyło fermentować? Robiłeś jakieś pomiary w odstępach kilku dni? Moja gęstwa Olso grzecznie czekała w słoiku na następne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisałem wcześniej, że odfermentowało do 3.2 blg, czyli jakieś 73% (zacierane w 68-69st) Jak widzisz inne drożdżaki w słoikach zachowują się normalnie. Burzliwą zakończyły w 32st po 2 dniach od zadania, kolejne 2 dni przetrzymałem w tej temperaturze, a następnie poszły do garażu na tydzień, i później do kegów. Nie zaglądam często do wiader, nie ma takiej potrzeby. Jednak by zadośćuczynić odlałem trochę z kega dla próby i na refraktometrze dalej 7,25-7,3, więc nic się nie zmieniło, a piwo w smaku bez oznak infekcji. Z Oslo pierwszy raz mam styczność. Nasuwa mi się też pytanie czy są w pełni czyste, gdyż dostałem je prywatnie w ususzonych płatkach. 

Tak czy siak drożdże w temp. 1-2st powinny spać a nie się rozmnażać. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.