Dżibril 0 Posted December 2, 2020 Warzyłem pierwszy raz piwo, był to flanders red z brewkitu. Drożdże z zestawu (nie było nazwy). Zadałem drożdże za szybko, temp 29stopni. Nie wiem w jakiej temp fermentowałem dokładnie bo nie miałem termometra na wiadrze (temp pomieszczenia 20 stopni). Zapachy były w porządku, po tygodniu przelałem na cichą, dodałem chmiel. Wstawiłem fermentor do tego samego pomieszczenia. Z początku pojawiały się zapachy "owocowe", ale zaczęły przechodzić w rozpuszczalnik. Zabutelkowałem po 2 tygodniach. Po tygodniu spróbowałem i czuć lekko rozpuszczalnik. Jak piwo poleży dłużej to te aromaty się jakoś "ułożą"? Quote Share this post Link to post Share on other sites
witur 13 Posted December 2, 2020 (edited) Poleciałeś na samym początku za ostro , na pewno nie było nazwy drożdży ? Generalnie jak otoczenia miałeś 20 to fermentacji była wyższa . Może spróbuj kvejkami fermentować jak nie masz opanowanej kontroli temperatury . Edited December 2, 2020 by witur Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dżibril 0 Posted December 2, 2020 14 minut temu, witur napisał: Poleciałeś na samym początku za ostro , na pewno nie było nazwy drożdży ? Generalnie jak otoczenia miałeś 20 to fermentacji była wyższa . Może spróbuj kvejkami fermentować jak nie masz opanowanej kontroli temperatury . Nazwy nie było, w instrukcji temp fermentacji zalecana 22-24. Nie sadze, że za wysoka temp była, bo fermentuje kolejne w temp 23 stopnie i aromaty normalne. Z tym pierwszym coś skopałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
witur 13 Posted December 2, 2020 2 minuty temu, Dżibril napisał: fermentuje kolejne w temp 23 stopnie To jest fermentacja otoczenia jak domniemam ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dżibril 0 Posted December 2, 2020 Teraz, witur napisał: To jest fermentacja otoczenia jak domniemam ? nie, w fermentorze Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted December 2, 2020 12 minut temu, Dżibril napisał: Nazwy nie było, w instrukcji temp fermentacji zalecana 22-24. Nie sadze, że za wysoka temp była, bo fermentuje kolejne w temp 23 stopnie i aromaty normalne. Z tym pierwszym coś skopałem. Skoro zadałeś w 29°, to była zdecydowanie zbyt wysoka, nawet jak na zalecane temperatury, a te przy brewkitach zwykle wydają się mocno naciągane. Stąd też masz rozpuszczalnik. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dżibril 0 Posted December 2, 2020 6 minut temu, punix napisał: Skoro zadałeś w 29°, to była zdecydowanie zbyt wysoka, nawet jak na zalecane temperatury, a te przy brewkitach zwykle wydają się mocno naciągane. Stąd też masz rozpuszczalnik. No wiem, że skopałem. Ale w zasadzie to pytałem o to czy te aromaty rozpuszczalnikowe mają szanse się rozjeść po jakimś czasie czy już zostaną? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted December 2, 2020 Nie, niestety się nie zredukuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dżibril 0 Posted December 2, 2020 13 minut temu, punix napisał: Nie, niestety się nie zredukuje. Dziękuję za odpowiedź. No trudno, nauka na przyszłość Quote Share this post Link to post Share on other sites