Jump to content
Sign in to follow this  
Dżibril

lekki rozpuszczalnik

Recommended Posts

Warzyłem pierwszy raz piwo, był to flanders red z brewkitu. Drożdże z zestawu (nie było nazwy). Zadałem drożdże za szybko, temp 29stopni. Nie wiem w jakiej temp fermentowałem dokładnie bo nie miałem termometra na wiadrze (temp pomieszczenia 20 stopni). Zapachy były w porządku, po tygodniu przelałem na cichą, dodałem chmiel. Wstawiłem fermentor do tego samego pomieszczenia. Z początku pojawiały się zapachy "owocowe", ale zaczęły przechodzić w rozpuszczalnik. Zabutelkowałem po 2 tygodniach. Po tygodniu spróbowałem i czuć lekko rozpuszczalnik. Jak piwo poleży dłużej to te aromaty się jakoś "ułożą"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poleciałeś na samym początku za ostro ,   na pewno nie było nazwy drożdży  ? Generalnie jak otoczenia miałeś 20 to fermentacji była wyższa  .     Może spróbuj kvejkami fermentować jak nie masz opanowanej kontroli temperatury . 

Edited by witur

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, witur napisał:

Poleciałeś na samym początku za ostro ,   na pewno nie było nazwy drożdży  ? Generalnie jak otoczenia miałeś 20 to fermentacji była wyższa  .     Może spróbuj kvejkami fermentować jak nie masz opanowanej kontroli temperatury . 

Nazwy nie było, w instrukcji temp fermentacji zalecana 22-24. Nie sadze, że za wysoka temp była, bo fermentuje kolejne w temp 23 stopnie i aromaty normalne. Z tym pierwszym coś skopałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Dżibril napisał:

fermentuje kolejne w temp 23 stopnie

To jest fermentacja otoczenia jak domniemam ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Dżibril napisał:

Nazwy nie było, w instrukcji temp fermentacji zalecana 22-24. Nie sadze, że za wysoka temp była, bo fermentuje kolejne w temp 23 stopnie i aromaty normalne. Z tym pierwszym coś skopałem.

 

Skoro zadałeś w 29°, to była zdecydowanie zbyt wysoka, nawet jak na zalecane temperatury, a te przy brewkitach zwykle wydają się mocno naciągane. Stąd też masz rozpuszczalnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, punix napisał:

 

Skoro zadałeś w 29°, to była zdecydowanie zbyt wysoka, nawet jak na zalecane temperatury, a te przy brewkitach zwykle wydają się mocno naciągane. Stąd też masz rozpuszczalnik.

No wiem, że skopałem. Ale w zasadzie to pytałem o to czy te aromaty rozpuszczalnikowe mają szanse się rozjeść po jakimś czasie czy już zostaną?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.