Jump to content
Sign in to follow this  
gobinu

Pierwsza warka - przepis

Recommended Posts

Witam, otóż kupiłem zestaw surowców na koelsha i cacy, wszystko fajnie, ale, w instrukcji dołączonej proces zacierania zaczynam od temperatury 65 stopni. Czytam sobie teraz książkę Wolfganga Vogla i przepisy zaczynają się od 35 stopni stopniowego podgrzewania do 52 i dopiero do 65. Zakładam że według przepisu z Homebrewing wyjdzie wszystko ok, ale z czego wynika różnica? Czy czegoś nie pominę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnica wynika pewnie z rodzaju użytych surowców - używając dobrych słodów pilzneńskich (Weyermann, Soufflet, Steinbach, Strzegom) można zacząć od razu od przerwy scukrzającej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki. Kolejna wątpliwość w procesie fermentacji zalecana jest temperatura poniżej 10 stopni, naprawdę? Drożdże są górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Dolna granica zakresu pracy drożdży (pewnie ok. 16-17°C), do dojrzewania niżej, z 15°C.

 

Ale w wyższej też będzie dobre, tylko nie w stylu (za bardzo owocowe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę wychodzić na zarozumialca, ale czy górne drożdże (S-33 jak mniemam) będą cokolwiek robić w tak niskiej temperaturze? Ja spotkałem się tylko z poradami, żeby leżakować w niskiej temperaturze, a obie fermentacje robić w zakresie pracy drożdży.

 

Za http://www.piwo.org/forum/t1171-Fermentis-Safbrew-S-33.html\"

Temperatura fermentacji: Zalecana temperatura fermentacji 15C-24C

Wydaje mi się, że w niższej temperaturze drożdże pójdą sobie po prostu spać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecam lagerować w/w właśnie w takich temperaturach. Oczywiście o ile są warunki na to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to dzięki, w piwnicy temp waha mi się od 19,5 do 21, więc tam zrobię burzliwą i cichą a potem butelki do lodówy, dobrze zrozumiałem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już kiedyś była dyskusja na temat S-33 użytych do Alta. Wniosek był taki, że jak najbardziej da się cichą prowadzić w temperaturze grubo poniżej 10°C i tak powinno się robić :lol: Kopyr chyba pisał, że cichą fermentację Alta i Koelsha na S-33 prowadził w temperaturze bliskiej 0°C . Burzliwą trzeba by prowadzić też w dość niskiej temperaturze, 20°C to trochę za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wszystko w lodówce? Fajnie rodzina jest na tyle wyrozumiała że mogę użyć domowej (nie styropianu) ale i tak na 2-3 tyg to trochę czasu jest...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę trochę temat, jako że zlewanie do cichej się zbliża. W zestawach do kupienia online, zazwyczaj znajduję się jeden fermentator z kranikiem i drugi goły, czy stoi co na przeszkodzie aby zakupić dwa takie fermentatory (z kranikiem) i spuszczać piwo z jednego do drugiego bez kontaktu z powietrzem (zamknięty układ z rurką)? Czytałem ostatnio tematy na temat ferm. burzliwej i cichej no i trochę się boję zarażenia piwa przy przelewaniu. Piwo trzymam na burzliwej w piwnicy przy ok. 18,5 do 20 max (od paru dni 18,5 stabilne 20 na początku). Cicha do lodówy na 10 dni.

Edited by gobinu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasem to kranik bywa przyczyna zakazenia. Tam tez zbiera sie sporo brudu, a ciezko go doczyscic. Chyba wiekszosc forumowiczow preferuje uklad bez kranika.

 

Ja mam kranik w 3 na 4 fermentory. Jak prowadze burzliwa w fermentorze z kranikiem, to przez niego zlewam. Wczesniej tylko staram sie kranik porzadnie sparzyc wrzatkiem. Rurka oczywiscie tez odpowiednio zdezynfekowana. Na razie nie mialem problemow z zakazeniami. No moze oprocz pierwszej warki, ale wtedy sam sobie na zakazenie solidnie zapracowalem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.