Piotr Ba 16 Posted December 1, 2020 Chciałbym spróbować zrobić piwo oparte na dwóch slodach: pszenicznym i pilznenskim w proporcji klasycznej 50%/50% ktore miałoby odfermentowac drozdzami gornej fermentacji o neutralnym profilu - bez banana gozdzika curacao kolendry amerykanskich cytrusow i melona. Po prostu profil lekko slodowy zbozowy od pszenicy skontrowany umiarkowana goryczka? (tu tylko chmiel Marynka). Czy ktoś próbował zrobić takie pseudo pszeniczne? Piwo optymalnie chce by miało 13 Plateau brzeczki nastawnej okolo 5 % abv. Bedzie zacierane oczywiscie infuzyjnie. Pytanie co wybrac zeby robilo to piwo i o to moje typy: 1) danstar nottingam 2) s33 3) us05 4) w34/70 tu boje sie zbyt dużego balansu słodowego pomimo braku fenoli estrow. Piwo ma być nudne ale dobre z posmakiem pszenicy jakąś goryczką bez estrow i fenoli. Moze jakies płynne drozdze warto by użyć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted December 1, 2020 Użyj Danstar Nottingham. Świetne, nie wymagające, neutralne drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkrawc 40 Posted December 1, 2020 (edited) Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Piwo ma być nudne ale dobre z posmakiem pszenicy Nie robiłem takiego eksperymentu, ale nie wiem czy słód pszeniczny ma wystarczająco charakterystyczny aromat że będzie zauważalny, nawet w proporcji 50/50. Wydaje mi się że w zależności od użytych drożdży wyjdzie z tego poprostu zwykły lager lub pale ale. Ale eksperymenty zawsze mile widziane, w ten sposób powstaje wiedza. Jeżeli to ma być szybki eksperyment użyłbym Nottinghamów lub US-05, na lagerowych będziesz dłużej czekał na efekty. Daj znać co z tego wyszło. Edited December 1, 2020 by mkrawc Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted December 1, 2020 Czyli po prostu american wheat bez chmielenia na aromat. W34/70 to już drożdże lagerowe, a piszesz o górnej fermentacji. +1 głos na nottinghamy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 154 1 Items Posted December 1, 2020 No właśnie, poczytaj sobie o stylu American Wheat, bo widzę chcesz wymyślać koło na nowo Jeśli koniecznie polskie chmiele to bedzie zwykła wariacja na temat tego stylu. Tam nie trzeba chmielić na zimno. Z drożdzami suchymi mam niewielkie doświadczenie, ale jeśli mam polecić coś z płynnych to zamierzony efekt osiągniesz z 1056 albo 1272 od Wyeasta, a z White Labsa WPL060. Od biedy FM52 z Fermentum MobileWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
wania23 0 Posted December 20, 2020 American Wheat charakteryzuje się niską goryczką, ale jednak lekko owocowymi, cytrusowymi nutami, zazwyczaj chmielony dodatkowo na aromat zimno. Z eksperymentu wynika, że chcesz uwarzyć coś ala Książęce Pszeniczne, czyli pszenicznego lagera.Zwróć uwagę na temperaturę fermentacji jeżeli chcesz uzyskać neutralny profil piwa, uważaj aby temp nie uciekła za wysoko. najlepiej 16-17 stopni. Uwarzone piwo możesz porównać do tego Książecego pszenicznego i dać znać czy jest podobieństwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites