Jump to content
Piotr Ba

Eksperyment

Recommended Posts

Chciałbym spróbować zrobić piwo oparte na dwóch slodach: pszenicznym i pilznenskim w proporcji klasycznej 50%/50%  ktore miałoby odfermentowac drozdzami gornej fermentacji o neutralnym profilu - bez banana gozdzika curacao kolendry amerykanskich cytrusow i melona. Po prostu profil lekko slodowy zbozowy od pszenicy skontrowany umiarkowana goryczka? (tu tylko chmiel Marynka). Czy ktoś próbował zrobić takie pseudo pszeniczne? Piwo optymalnie chce by miało 13 Plateau brzeczki nastawnej okolo 5 % abv. Bedzie zacierane oczywiscie infuzyjnie. Pytanie co wybrac zeby robilo to piwo i o to moje typy: 1) danstar nottingam 2) s33 3) us05 4) w34/70 tu boje sie zbyt dużego balansu słodowego pomimo braku fenoli estrow. Piwo ma być nudne ale dobre z posmakiem pszenicy jakąś goryczką bez estrow i fenoli. Moze jakies płynne drozdze warto by użyć? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Piwo ma być nudne ale dobre z posmakiem pszenicy

Nie robiłem takiego eksperymentu, ale nie wiem czy słód pszeniczny ma wystarczająco charakterystyczny aromat że będzie zauważalny, nawet w proporcji 50/50. Wydaje mi się że w zależności od użytych drożdży wyjdzie z tego poprostu zwykły lager lub pale ale. Ale eksperymenty zawsze mile widziane, w ten sposób powstaje wiedza. Jeżeli to ma być szybki eksperyment użyłbym Nottinghamów lub US-05, na lagerowych będziesz dłużej czekał na efekty. Daj znać co z tego wyszło.

Edited by mkrawc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli po prostu american wheat bez chmielenia na aromat.

W34/70 to już drożdże lagerowe, a piszesz o górnej fermentacji.

+1 głos na nottinghamy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, poczytaj sobie o stylu American Wheat, bo widzę chcesz wymyślać koło na nowo :)

Jeśli koniecznie polskie chmiele to bedzie zwykła wariacja na temat tego stylu. Tam nie trzeba chmielić na zimno.

Z drożdzami suchymi mam niewielkie doświadczenie, ale jeśli mam polecić coś z płynnych to zamierzony efekt osiągniesz z 1056 albo 1272 od Wyeasta, a z White Labsa WPL060. Od biedy FM52 z Fermentum Mobile

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Wheat charakteryzuje się niską goryczką, ale jednak lekko owocowymi, cytrusowymi nutami,  zazwyczaj chmielony  dodatkowo na aromat zimno. Z eksperymentu wynika, że chcesz uwarzyć coś ala Książęce Pszeniczne, czyli pszenicznego lagera.Zwróć uwagę na temperaturę fermentacji jeżeli chcesz uzyskać neutralny profil piwa, uważaj aby temp nie uciekła za wysoko. najlepiej 16-17 stopni. Uwarzone piwo możesz porównać do tego Książecego pszenicznego i dać znać czy jest podobieństwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.