Zintex 0 Posted November 30, 2020 (edited) Hej, zatrzymała mi się fermentacja mojego pierwszego piwa o początkowym BLG 11.2 na 2 BLG. Piwo robione na brewkicie Gozdawa Golden Ale i na ekstrakcie słodowym pilzneńskim Bruntal 1.7 kg, wyszło 23 L brzeczki. Fermentację zacząłem 22.09. Piwo wyrażnie fermentowało niecałe 2 tygodnie. Fermentowałem przez pewien czas w za wysokiej temperaturze, bo 26C, potem zniosłem do piwnicy gdzie miałem 18C. Po tygodniu przestawiłem do innego pomieszczenia i temperatura wynosiła 22C. Nie zlewałem nigdy na cichą, cały czas ten sam fermentor. Potem przez ponad miesiąc nie spadło niżej niż 2 BLG. Jak widziałem poradniki z tym konkretnym brew kitem, to końcowe BLG wynosiło 0 BLG, dlatego też obawiam się, że fermentacja zakończyła się przedwcześnie i będą granaty. Piwo ma jakby kwaśny zapach (to aldehyd octowy?), ale smaku nie ma kwaśnego. Smakuje dość normalnie, ale trochę estrowo. Jak piłem je dla próby, to trochę bolała mnie po nim głowa (to od aldehydu?). Czytałem, że słabe napowietrzenie i zbyt wysoka temperatura fermentacji mogą spowodować przedwczesne zatrzymanie fermentacji. Wydaję mi się, że słabo napowietrzyłem te piwo. Po ustaniu fermentacji na 2 BLG, próbowałem je pomieszać i napowietrzyć (chociaż podobno po fermantacji źle napowietrzać), zamknąłem fermentor. Uwalnia się CO2 z piwa, ale BLG nie spada zauważalnie, może 0.2 BLG, a może błąd przy odczycie. Po następnych 2 tygodniach dalej nie spadło BLG. Co robić? Butelkować? Ruszy mi refermentacja w butelce, jak fermentacja się zaczęła 2 miesiące temu? Czy jakoś ruszyć fermentację dalej czymś? Jakaś pożywka, nowe drożdże? Edited November 30, 2020 by Zintex Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 32 Posted November 30, 2020 Jakby kwaśny zapach może być od CO2 jak wsadziłeś głowę do wiadra. Nie napisałeś najważniejszego - jakie drożdże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zintex 0 Posted November 30, 2020 Drożdże dołączone do brewkita. Googlowałem numerki na drożdżach, ale nic nie znalazłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted November 30, 2020 Nastawiłeś 22.09? Po takim czasie ciężko, żeby coś jeszcze mogło dofermentować. Szczególnie, że 2blg z 11,2 to całkiem normalny wynik. O 0 raczej ciężko, może po prostu część osób dodaje cukier zamiast ekstraktu... Temperatura, szczególnie początkowo na pewno zbyt wysoka, zadbaj o lepszą kontrolę przy następnej warce. Napowietrzać powinieneś tylko na początku. 1 Zintex reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zintex 0 Posted November 30, 2020 Ok, skoro 2 BLG z 11.2 to normalny wynik, to będę butelkował. Po prostu spodziewałem się 0 BLG i 2 BLG wydawało mi się zbyt wysokie. Granatów się po prostu boję. Drożdże będą miały wystarczającą kondycję, by refermentować dodany cukier po takim czasie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted November 30, 2020 Powinny dać radę, najwyżej zajmie im to trochę więcej czasu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukas79 0 Posted November 30, 2020 (edited) jak ty to fermentowałeś w 26 (otoczenia - to w środku miałeś pod 30) - po temacie było w 3,4 dni ..... przy 15 stopniach 3 tygodnie nie zawsze kończą temat - zawsze przenoszę na dogrywkę do domu cudów się po tym piwie nie spodziewaj skoro masz w piwnicy 18 to tam fermentuj górniaki - jak dla mnie nadal ciut wysoko ... jednak piwo będzie smaczne Cytat Jak piłem je dla próby, to trochę bolała mnie po nim głowa (to od aldehydu?). to ile ty tego wyżłopałeś ? pół wiadra ??? Edited November 30, 2020 by lukas79 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zintex 0 Posted December 1, 2020 Temperatury które opisałem były temeraturami w środku, nie powietrza. 24-26 przez pierwsze dni miało, potem zniosłem do piwnicy gdzie zeszło do 18 po paru dniach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukas79 0 Posted December 2, 2020 nie sądzę, by te drożdże lubiły kąpiele w tak ciepłym akwenie (inaczej drożdże lubią my potem tego piwa nie lubimy ) dla znacznej większości drożdży to temperatura powyżej krytycznej i to dość znacząco masz stalą temp 18 w piwnicy nie kombinuj i tam wstaw wiadro - dla 90% drożdży górnej fermentancji będzie to dość odpowiednia temperatura a na bank 100x (chodzi oczywiście o powstały produkt a nie o komfort pracy) Quote Share this post Link to post Share on other sites