Jump to content

11 brix na 9 brix, jak?


Wert969
 Share

Recommended Posts

Powitać kierowników. 

Próbuję uwarzyć witbier w ostatnim czasie, jednak spotkało mnie coś co mnie przerosło. Mianowicie po wstawieniu brzeczki na burzliwa (11brix) w środę około 17:00. Czw. i pt. burzliwa bardzo się rozkręciła, dzisiaj już praktycznie nic nie bulgocze (raz na 1-2h). I teraz klu całej sytuacji, po tym czasie z 11 brix spadło na 9brix. Piwo było przelane do dwóch osobnych pojemników, drożdże S-33. W obu pojemnikach to samo. Temperatura to 20 stopni. Nie ukrywam zdziwienia, wręcz bym powiedział, co to się stanęło? 

IMG_20201128_221148.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mierzone refraktometrem. Możliwe, że czegoś nie doczytałem ale korektę pomiaru wprowadza się przy obliczaniu zawartości alkoholu. Sam pomiar jest jeden do jednego. Teraz widzę, że temperatura pomieszczenia spadła do 17-18. Jest to temperatura otoczenia. Spróbuję przetargać je w cieplejsze miejsce. Pytanie czy opłaca się wrzucać kolejną paczkę drożdży? 

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Wert969 napisał:

Możliwe, że czegoś nie doczytałem

Zanim wrzucisz drożdże, doczytaj :)

Nie jest tak jak piszesz, to  alkohol zaburza pomiar.

Przeniesienie w cieplejsze miejse to dobry pomysł, byle nie z ciepłe.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Wert969 napisał:

korektę pomiaru wprowadza się przy obliczaniu zawartości alkoholu. Sam pomiar jest jeden do jednego

Nie jest. 

Skala Brix i Plato jest prawie jeden do jednego. To prawda. Ale pomiar już nie jest. Po pierwsze, refraktometr jest skalowany na roztwór cukru w wodzie. Mierząc poziom cukru w brzeczce musimy wprowadzić pierwsza korektę.

To generalnie w twoim problemie mało istotne. Bo różnica między zmierzonym Brix, a faktycznym na etapie brzeczki jest prawie pomijalna.

Istotne zaś jest, wprowadzenie korekty pomiaru fermentującego piwa. Refraktometr pokazuje zawartość cukru w roztworze na zasadzie rozszczepienia światła. W fermentującym piwie światło rozszczepiane jest nie tylko przez cukier, ale też i alkohol, który z tego cukru powstal. Zatem pomiar refraktometrem jest zafałszowany i trzeba wprowadzić korektę.

Dalej sobie sam doczytasz.

Link to comment
Share on other sites

Teorię z refraktometrem raczej chwilowo odpuściłem, z tego względu, że zawsze wskazywał w miarę prawidłowo (ostatnie 4 warki) i nie za bardzo mam w tej chwili jak to sprawdzić. 

Przyjąłem metodę bełtania słoja. Raz dziennie nim zakręcę aby unioslo drożdże. Wczoraj nawet na wieczór zaczęły znowu bulgotać i utrzymało się to do rana. Dzisiaj znowu zakręciłem. 

Przy zlewaniu na cichą sprawdzę balingometrem i refraktometrem to będzie jakieś porównanie. 

Link to comment
Share on other sites

Przelewanie na cichą za mną. Zmierzyłem balingometrem wyszło mi 5 blg, dodatkowo zmierzyłem refraktometrem, nadal zatrzymane na 9blg. Sprawdziłem organoleptycznie i czuć %, piwo nie jest słodkie więc jest ok. 

Zrobiłem też próbę jodową, wyszła na jasno, bez ciemnych zabarwień. 

 

Jeżeli ktoś miałby podobny przypadek, to w moim wypadku pomogło zabełtanie ferentorem raz dziennie, tak przez 3-4 dni i wstawienie do trochę cieplejszej temperatury. 

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Wert969 napisał:

Przelewanie na cichą za mną. Zmierzyłem balingometrem wyszło mi 5 blg, dodatkowo zmierzyłem refraktometrem, nadal zatrzymane na 9blg. Sprawdziłem organoleptycznie i czuć %, piwo nie jest słodkie więc jest ok. 

Zrobiłem też próbę jodową, wyszła na jasno, bez ciemnych zabarwień. 

 

Jeżeli ktoś miałby podobny przypadek, to w moim wypadku pomogło zabełtanie ferentorem raz dziennie, tak przez 3-4 dni i wstawienie do trochę cieplejszej temperatury. 

 

Czyli refraktometr od początku podawał poprawnie i drożdże nic nie dojadły. Po przeliczeniu to jest 5,6°blg, taka różnica z balingomierzem to raczej błąd odczytu i niedokładność przyrządów.

Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, Wert969 napisał:

Zrobiłem też próbę jodową, wyszła na jasno, bez ciemnych zabarwień. 

Ale kiedy ją robiłeś?

Z postu wynika, że podczas przelewania na cichą a nie jest to zwyczajna praktyka.

Link to comment
Share on other sites

Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł. Ciężko było w to uwierzyć z tego względu, że na innych warkach nie było problemu i dodatkowo miałem dwa osobne słoje i na obu to samo. Być może rzeczywiście te Drożdż safbrew s-33 to powodują. Przy następnej warce porównam z innymi drożdżami. 

 

Co do próby jodowej, gdzieś wyczytałem, że można ją zrobić jak fermentacja stanęła, czy nie ma skrobi. 

 

Jednak i tak polecam w takich niepewnych wypadkach kręcić słojem i do trochę cieplejszej temperatury wstawić. Po takich operacjach drożdże zaczynały pracować na jakieś 8-9h.

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Wert969 napisał:

Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł. Ciężko było w to uwierzyć z tego względu, że na innych warkach nie było problemu i dodatkowo miałem dwa osobne słoje i na obu to samo. Być może rzeczywiście te Drożdż safbrew s-33 to powodują. Przy następnej warce porównam z innymi drożdżami. 

 

Co do próby jodowej, gdzieś wyczytałem, że można ją zrobić jak fermentacja stanęła, czy nie ma skrobi. 

 

Jednak i tak polecam w takich niepewnych wypadkach kręcić słojem i do trochę cieplejszej temperatury wstawić. Po takich operacjach drożdże zaczynały pracować na jakieś 8-9h.

Nie zawiódł tylko nie potrafisz go używać

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Wert969 napisał:

Zmierzyłem balingometrem wyszło mi 5 blg, dodatkowo zmierzyłem refraktometrem, nadal zatrzymane na 9blg. 

Refraktometr pokazuje prawie dokładnie tyle samo po przeliczeniu co balingomierz. Refraktometr jest w skali brix, a nie ballinga.

13 godzin temu, punix napisał:

Po przeliczeniu to jest 5,6°blg, 

 

32 minuty temu, Wert969 napisał:

Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł.

Nie zawiódł. Koledzy podpowiedzieli Ci jak używać refraktometru po/w trakcie fermentacji. 

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, anatom napisał:

Koledzy podpowiedzieli

 

W dniu 29.11.2020 o 10:07, Wert969 napisał:

ale korektę pomiaru wprowadza się przy obliczaniu zawartości alkoholu

 

W dniu 1.12.2020 o 19:38, Wert969 napisał:

Teorię z refraktometrem raczej chwilowo odpuściłem

No cóż, na siłę nikogo nie przekonasz...

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Wert969 napisał:

Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł.

Nie zawiódł. Działa prawidłowo. Zignorowałeś sugestie, zeby nauczyć sie go używać. Dlatego łowisz ryby w mętnej wodzie.

1 godzinę temu, Wert969 napisał:

Jednak i tak polecam w takich niepewnych wypadkach kręcić słojem i do trochę cieplejszej temperatury wstawić. Po takich operacjach drożdże zaczynały pracować na jakieś 8-9h.

Ja bym był sceptyczny do tej metody. Piwo po podniesieniu temperatury i zamieszaniu  zaczęło się odgazowywać. To raczej na pewno nie było wznowienie fermentacji. Fermentacja skończyła sie dużo wczesniej.

Teraz, sypiąc cukier na refermentację potrzebujesz go więcej, żeby osiągnąć zakładany poziom nagazowania.

Ale nie wiem, czy jest sens o tym pisac, bo moze znowu zignorujesz.

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, koval_blazej napisał:

Brewersfriend - 7.4, brewness - 7.5 i komu tu teraz wierzyć 😮 Ja zawsze używałem brewersfriend i wydawało mi się, że wyniki zgadzały się z balingomierzem (rzadko porównywałem)

 

Wg mnie najlepiej używać cały czas tego samego kalkulatora - nawet, jeśli wyniki nie są idealne, to przynajmniej wiemy, jakie standardowo wychodzą wartości dla naszych piw i łatwiej wychwycić jakąś anomalię.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.