Jump to content
Sign in to follow this  
Eselchen

Szybkie piwo

Recommended Posts

Cześć, szukam receptury na piwo, które będzie pijalne po 3 tygodniach (gazowanie w kegu). Na początku grudnia będę warzył i chce, żeby na święta się wyrobić. Nachmielone powinno być na ok. 15 IBU - jak dla amatorów piw koncernowych. Wiem, że najlepsze byłoby pszeniczne, ale niestety nie przepadam osobiście za nimi. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie jakie masz drożdże. Jak masz w planach zakupy to się zainteresuj SDS'ami albo Kveikami. Sama receptura be kombinacji - słód pilzneński albo pale, ja bym sypnął jeszcze ze 3% płatków albo najjaśniejszego karmelu. Zacieranie w przedziale 66-68 i chmielenie to już sobie dorobisz do tego IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Wheat fermentowane kveikami. Szybkie drożdże i styl który sam w sobie nadaje się szybko do picia i te 15ibu też pasuje, chociaż ja nigdy nie zszedłem poniżej 20 w tym stylu i raczej nikt nie narzekał że gorzkie.

Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, koval_blazej napisał:

Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie?

Tak, mam na myśli klasycznego waizena.

 

Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Eselchen napisał:

Tak, mam na myśli klasycznego waizena.

 

Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy.

 

Zależy, jakich kveików użyjesz - szczepów jest sporo i efekty są naprawdę różne. Czysty profil można uzyskać np. na Oslo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym też poszedł w kveiki. APA na kveikach jakakolwiek i bedzie git. Zrobiłem APA i na gęstwie po niej planowałem stout.  Zwichnięta noga pokrzyżowała mi plany.

Mi osobiście kveiki pasują do sesyjnych wersji piw, bo dają smaki sprawiające, że piwo sprawia wrażenie pełniejszego, niż jest.

FM53 w 20 st dały mi czysty profil. To podsunęło mi pomysł, żeby zrobić fejk koelscha, zasyp i chmielenie koelsch, drożdze FM53.

 

Powodzenia!

Edited by groszeq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowałem się na kveik FM53. Mam jeszcze pytanie odnoście zasypu. Zawsze używałem 100% pilzneńskiego, ponieważ lubię bardzo jasne piwa. Tym razem chce coś zmienić, ale uzyskać również jasne piwo. Proszę więc o sprawdzenie receptury:

*pale ale 2.5 kg

*pszeniczny 0.5 kg (dla piany)

*wiedeński 0.4 kg (może wywalić?)

 

Zacieranie:

*68 stopni -60 min
*76 stopni i filtracja 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.