Jump to content
PanJaqb

Starter

Recommended Posts

Cześć,

Miałem zamiar jutro warzyć neipa w tym celu dzisiaj chciałem zrobić starter, jednak nie mam ekstraktu slodowego. Jestem wstanie jakoś przygotować na jutro sobie ten starter? Mam słód pilznenski odżywkę do drożdży, drożdże fm52. Proszę o pomoc

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, PanJaqb napisał:

 

Cześć,

Miałem zamiar jutro warzyć neipa w tym celu dzisiaj chciałem zrobić starter, jednak nie mam ekstraktu slodowego. Jestem wstanie jakoś przygotować na jutro sobie ten starter? Mam słód pilznenski odżywkę do drożdży, drożdże fm52. Proszę o pomoc

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Możesz zrobić miniwarkę niechmieloną, jakieś 8-10blg, objętość wg kalkulatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak dzięki default_smile.png

Jeszcze jedno pytanie mam gotowy zestaw na 14blg z browamatora od siebie dorzucam tam tylko płatki owsiane dodatkowo, czy bez startera dadzą radę drożdże? Mam je calyczas w lodówce termin mają do 16.01.21 FM52, mam w domu jeszcze suchary s04. Następny wolny termin do warzenia to styczeń...

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro dorzucasz jeszcze płatki, to zrobi się z 15-16blg, zakładam, że warka 20l?

FMów jest zdecydowanie za mało - podają 70mld komórek w fiolce. S-04 też będzie mało, choć już trochę lepiej.

Może ktoś z okolicy ma pasującą gęstwę, którą może się podzielić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak dorzucam ok 1kg płatków, warka 20L. Niestety nie znam nikogo w swojej okolicy (Jaworzno) kto warzy piwo (po za browarem Bury :D), no cóż zamówię ekstrakt i postaram się wygospodarować czas na warzenie.

Dzięki za pomoc

Czy te ekstrakty się czymś różnią (po za stanem skupienia) czy do starterów nie ma znaczenia jaki kupię?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma znaczenia, tylko płynnego potrzebujesz więcej.

Poszukaj jakiejś grupy z okolicy na facebooku, tak najłatwiej się kontaktować z piwowaramizz okolicy, przypuszczam, że coś się znajdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, PanJaqb napisał:

Tak dzięki default_smile.png

Jeszcze jedno pytanie mam gotowy zestaw na 14blg z browamatora od siebie dorzucam tam tylko płatki owsiane dodatkowo, czy bez startera dadzą radę drożdże? Mam je calyczas w lodówce termin mają do 16.01.21 FM52, mam w domu jeszcze suchary s04. Następny wolny termin do warzenia to styczeń...

 

Jeśli nie dasz rady zrobić startera to lepiej użyj tylko tej paczki suchych drożdży a FM zostaw sobie na inną okazję. Druga sprawa. Pamiętaj, że nawet jeśli zrobisz starter to przynajmniej 12h trzeba dać czas drożdżom na namnożenie zanim użyjesz ich do fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem ekstrakt i wczoraj zrobiłem starter a dzisiaj będzie pierwsze warzenie :)

Kupiłem wcześniej kolejny zestaw do uwarzenia z zacieraniem na tych samych drożdżach ale nie pomyślałem o tym, że te drożdże będę mógł odebrać dopiero z wiadra za 2-3 tyg. Czy z tego startera mogę jakoś zrobić sobie porcje na kolejne piwo? Czy za mocno osłabię drożdże na dzisiejsze warzenie?

w załączniku zdjęcie startera po 13h oczywiście zadam po 24h od zrobienia startera, jak to wygląda?

20201202_104927.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz wziąć niewielką część drożdży z tego startera (np. 5%) i na kolejne piwo zrobić starter dwustopniowy.

Druga opcja to zadanie całości do pierwszego piwa i zebranie drożdży z piany w fazie wysokich krążków.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, punix napisał:

Możesz wziąć niewielką część drożdży z tego startera (np. 5%) i na kolejne piwo zrobić starter dwustopniowy.

Druga opcja to zadanie całości do pierwszego piwa i zebranie drożdży z piany w fazie wysokich krążków.

 dwustopniowy tzn.? Chodzi o to aby później zrobić starter na bazie tego 5% co odleje ze słoika?

Jak starter wygląda? Na dnie spory osad a pianka ma małą wysokość, wszystko ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, PanJaqb napisał:

 dwustopniowy tzn.? Chodzi o to aby później zrobić starter na bazie tego 5% co odleje ze słoika?

Jak starter wygląda? Na dnie spory osad a pianka ma małą wysokość, wszystko ok?

 

Wygląda raczej normalnie. Mieszasz go regularnie?

Tutaj spory artykuł o starterach, także dwustopniowych: http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/?fbclid=IwAR1UkhWU6ZAc9-J9UlOE8PZAPxJgTixH7wu3DC2U-xzhNKUhnZxYuJ7xwVc

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak łyżką :D kołysałem na początku ale mało się to mieszało :D następnym razem będę kołysał

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, PanJaqb napisał:

ok oblałem łyżkę wrzątkiem i zamieszałem

 

Mam nadzieję, że nic nie złapiesz. Oblanie wrzątkiem to nie dezynfekcja!!!

I tak jak napisał @anatom - wystarczyło zakręcić słoikiem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie to oblałem wrzątkiem a później spryskałem płynem do dezynfekcji ręce oraz tą łyżkę - lekcja na przyszłość, dzięki za uwagi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy starter 2 litrowy z FM31 kręcony na mieszadle 48h będzie wystarczający dla warki 25-27 litrów o BLG 13*?

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, smola napisał:

Czy starter 2 litrowy z FM31 kręcony na mieszadle 48h będzie wystarczający dla warki 25-27 litrów o BLG 13*?

 

Na oko widać, że starter jest za mały. Będzie ciężko Ci ukręcić 1 stopniowy starter na taką ilość piwa o tej gęstości. Generalnie max 10°Blg i 20l a i tak nie będzie szału ze startem fermentacji. A później możesz robić z gęstwy co dusza zapragnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem w międzyczasie i zrobię dwustopniowy na 20 litrów, lub  trzystopniowy na 27 litrów. Dla mniejszej objętości warki, pierwszy stopień 9blg o objętości 0,5l i drugi stopień 9blg i 2 litry. Rozumiem, że te dwa litry świeżej brzeczki wlewam już do tej z pierwszego stopnia, co da mi razem 2,5l płynu. Następnie całość do fermentowanej? Dla warki o większej objętości pierwszy stopień 0,5l, drugi stopień 1l i trzeci stopień 2l.

Edited by smola

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję. I ostatnie pytanie, czy taka ilość płynu ze startera nie wpłynie znacząco na walory 27litrowej warki? Czy lepiej schłodzić starter by drożdże opadły na dno, zlać płyn i zadać same drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.