Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Czy piwo się sklaruje!!!!

Recommended Posts

Witam!!!

 

1 tydzień od kapslowania tak sobie myślę patrząc na moje butelki że chyba piwo się nie klaruje, ponieważ na ściankach jest w sumie dużo osadu i wewnątrz też jakby coś latało :/. Czy po dłuższym leżakowaniu wszystko opadnie na dno. Piwo nie było klarowanie żelatyną i jest to pale ale. Butelki 3 dni leżały w tem 25C a reszte w 20C.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie każde piwo się idealnie wyklaruje, ale możesz mu trochę pomóc. Trzymaj jeszcze z tydzień-dwa w ciepłym, a później schowaj do lodówki. W zimnie powinno się nieco szybciej wyklarować.

 

P.S. Mętne piwo też jest smaczne :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwo w smaku jest dobre natomiast też nurtuje mnie to że chyba będzie mało gazu ponieważ po potrząśnięciu idzie tylko pare bombelków do góry i tylko trochę sie pieni. Na 19 L piwa dodałem 170 g glukozy. Jestem może przewrażliwiony bo to moje pierwsze piawko :/ które od razu robiłem z zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glukozy dales sporo. Bedzie dobrze, ale potrzeba troche cierpliwosci. Po 2-3 tygodniach od zabutelkowania powinno byc juz poprawnie nagazowane, o ile bedziesz caly czas trzymal w tych 20C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy aby te 170 g glukozy to nie za dużo ?

jak to sobie obliczyłeś ?

obawiam się że przesadziłeś ,możesz podać początkowe i końcowe blg ?

ja bym już przeeniósł te piwka w chłodniejsze miejsce ,

z reguły dwa,trzy dni w temp 20 st wystarcza do nagazowania piwka

Share this post


Link to post
Share on other sites

nieobliczałem tylko czytałem w książce Ziemowita Fałata że można dać nawet 200 g na 20 l piwa i sądziłem że dodanie większej ilości środka fermentującego nagazuje lepiej:) °Blg było po burzliwej 11,5 po cichej 2 °Blg.

 

ps. dopiero teraz mogę się czegoś nauczyć na tym KONKRETNYM FORUM.

 

pozdrawiam :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

170g na 19l to nie jest za dużo, przy butelkowaniu w temp. 20°C da raptem 3.2 vol. CO2, a w wyższej (co bardzo prawdopodobne zważywszy na ostatnie upały) nawet jeszcze mniej.

 

Inna rzecz że nie do każdego piwa tak wysokie nasycenie CO2 pasuje. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

KNX kłania sie pierwsza zasada piwowarstwa domowego CIERPLIWOŚĆ. Daj temu piwu dojrzeć. Przenieś je do chłodniejszego miejsca, jeżeli masz możliwość i daj mu spokój ze 3 tygodnie. Na pewno piwo ci się odwdzięczy. Co do ilości glukozy to wg mnie nie jest jej nazbyt dużo. powinno być dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapraszamy, ale Twojego piwa nie musisz pić codziennie. Wystarczy, że będziesz degustował 1 raz w tygodniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.