MłodyAl 0 Posted November 27, 2020 Cześć wszystkim! Doświadczenie mam niewielkie, no dobra, nie mam prawie wcale, bo zwracam się do was z prośbą o wsparcie w mojej pierwszej warce. Warzę sobie American Pale Ale z zacieraniem i oczywiście chmieleniem na zimno. Dużo myślałem nad filtracją chmielin i ogólnie osadu z mojej Apy i wpadło mi w oczy takie ustrojstwo. Wydaje mi się, że do filtracji dość dobre, ale pewien nie jestem. Stąd moje pytanie. Czy ktoś z was tego używał w tym celu? Czy myślicie, że w ogóle piwo da radę przez to przepłynąć (ciśnienie cieczy)? I czy macie jakąś inną sprawdzoną metodę filtracji? W załączniku filtr z Allegro o którym myślę. Czekam na wasze wsparcie, i Wasze zdrowie! ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted November 27, 2020 57 minut temu, MłodyAl napisał: I czy macie jakąś inną sprawdzoną metodę filtracji? Tak. Schłodzenie i dekantacja znad osadu z nałożonym na wąż druciakiem do mycia naczyń. Tanio, pewnie, skutecznie i nie natleniasz piwa w czasie przetaczania co jest bardzo ważne. 2 MłodyAl and Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
yoshko 37 Posted November 27, 2020 1 MłodyAl reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
golden_boy 2 Posted November 28, 2020 Yoshko - korzystałeś może z tego filtra? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted November 29, 2020 Czy mi się wydaje czy na tym filmiku oni chmielą szyszką? Bo granulat na 100% zapcha ten filtr.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
yoshko 37 Posted November 30, 2020 (edited) Sam jeszcze nie ale poszukuję zamiennika u chińczyka (na razie znalazłem taki jeden 100 mikronów). http://pl.aliexpress.com/item/1005001504105864.html Na innych filmach preferują filtrowanie poprzez hopstoper a następnie przez ten filtr a nawet trzy o różnej gęstości. Edited November 30, 2020 by yoshko Quote Share this post Link to post Share on other sites