Sparrow 0 Posted November 26, 2020 Cześć, we wcześniejszym poście pisałem że płyta indukcyjna nie daje rady żeby utrzymywać zagotowaną brzeczkę w 100stopniach przez 60/70minut. Pod koniec gotowania mam 93/95 stopni a brzeczka powiedzmy jest przez cały czas gotowania "spokojna", a raczej powinna "bulgotać". Do zagrzania jej do 100stopni wspomagam się grzałką nurkową 2000w, bardzo przyśpiesza, jednak po osiągnięciu 100stopni w jej okolicy zaczyna "bulgotać" aż za bardzo Nie mam możliwości na inne manewry tylko wspomóc płytę indukcyjną grzałkami nurkowymi. Nie chce stosować tej 2000W bo wydaje mi sie to za dużo i punktowo, chciałem to zamienić na 2x500 lub 2x750/900W. Problem w 500W jest taki, że kolba metalowa do grzania jest dość krótka... a znowu 2x900W nie wiem czy nie będzie za dużo No i nie wiem w którą opcję brnąć... Ma ktoś jakieś doświadczenie? Nie chce wydać kolejnej kasy w błoto, a szukuje się jeszcze lodówka i termostat Quote Share this post Link to post Share on other sites
ewemarkam 1 Posted November 26, 2020 Ja ma fermentor przerobiony na gar warzelny. Dwie grzałki do parników, każda po 1400W. Do tego termostat. Ale myślę jeszcze nad druga wersja sterowania. Dodam regulator fazowy żeby móc regulować moc grzałek. Dobre opcja a kosztuje niewiele. Pomyśl o takim regulatorze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sparrow 0 Posted November 26, 2020 Możesz mi pokazać jak połączyłeś tą grzałkę i zaizolowałeś wszystko? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ewemarkam 1 Posted November 26, 2020 Owinięte taśma izolacyjna. A pod nią oblane klejem na gorąco przemysłowym, topi się w 120 stopnich. No i uziemiona jest każda grzałka bo to podstawa przy takich rzeczach. Wieczorem wrzucę zdjęcie. Raz mi wykipiało, polało się trochę po grzałce i wybiło porażeniówke w skrzynce. Wtedy była tylko taśma. Po tym incydencie obalałem to klejem i dałem dodatkowo też taśmę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koora 15 Posted November 26, 2020 5 godzin temu, Sparrow napisał: Cześć, we wcześniejszym poście pisałem że płyta indukcyjna nie daje rady żeby utrzymywać zagotowaną brzeczkę w 100stopniach przez 60/70minut. Pod koniec gotowania mam 93/95 stopni a brzeczka powiedzmy jest przez cały czas gotowania "spokojna", a raczej powinna "bulgotać". Do zagrzania jej do 100stopni wspomagam się grzałką nurkową 2000w, bardzo przyśpiesza, jednak po osiągnięciu 100stopni w jej okolicy zaczyna "bulgotać" aż za bardzo Nie mam możliwości na inne manewry tylko wspomóc płytę indukcyjną grzałkami nurkowymi. Nie chce stosować tej 2000W bo wydaje mi sie to za dużo i punktowo, chciałem to zamienić na 2x500 lub 2x750/900W. Problem w 500W jest taki, że kolba metalowa do grzania jest dość krótka... a znowu 2x900W nie wiem czy nie będzie za dużo No i nie wiem w którą opcję brnąć... Ma ktoś jakieś doświadczenie? Nie chce wydać kolejnej kasy w błoto, a szukuje się jeszcze lodówka i termostat https://a.aliexpress.com/_B0DQmD Tutaj masz od majfriendów regulator. Ja na takim pędziłem, grzałka 2000w + 3000w sterowałem tą wiekszą i wszystko hulało. No i grzałka 1000w długa w obudowie. Bo o te kilka brakujacych stopni da radę. Im mniej w garnku rzeczy tym mniej wypadków. http://gwarant.czest.pl/shop/grzalki-nurkowe/98-grzalka-nurkowa-1000-w.html 🤣Chyba że zrobisz buzałę z brzeszczota🤣 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sparrow 0 Posted November 28, 2020 On 11/26/2020 at 6:31 PM, ewemarkam said: Owinięte taśma izolacyjna. A pod nią oblane klejem na gorąco przemysłowym, topi się w 120 stopnich. No i uziemiona jest każda grzałka bo to podstawa przy takich rzeczach. Wieczorem wrzucę zdjęcie. Raz mi wykipiało, polało się trochę po grzałce i wybiło porażeniówke w skrzynce. Wtedy była tylko taśma. Po tym incydencie obalałem to klejem i dałem dodatkowo też taśmę. Pokazalbys mi jak masz to ogarnięte Quote Share this post Link to post Share on other sites
ewemarkam 1 Posted November 28, 2020 Przepraszam, wyleciało mi to z głowy. Partyzantka pełną gębą, w zasadzie nie się czym chwalić, ale parę warek już zrobiłem w tym.Brakuje ocieplenia, grzałki bym dał inaczej, bardziej przy dnie. Dobrze jakby było mieszadło elektryczne np z silnika wycieraczek. Termopara celowo położona na grzałce bo są duże różnice temperatur jak się grzeje i zapomni o mieszaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites