Jump to content
Sparrow

Grzałki nurkowe do Gara

Recommended Posts

Cześć, 

 

we wcześniejszym poście pisałem że płyta indukcyjna nie daje rady żeby utrzymywać zagotowaną brzeczkę w 100stopniach przez 60/70minut. Pod koniec gotowania mam 93/95 stopni a brzeczka powiedzmy jest przez cały czas gotowania "spokojna", a raczej powinna "bulgotać".

 

Do zagrzania jej do 100stopni wspomagam się grzałką nurkową 2000w, bardzo przyśpiesza, jednak po osiągnięciu 100stopni w jej okolicy zaczyna "bulgotać" aż za bardzo :) Nie mam możliwości na inne manewry tylko wspomóc płytę indukcyjną grzałkami nurkowymi. Nie chce stosować tej 2000W bo wydaje mi sie to za dużo i punktowo, chciałem to zamienić na 2x500 lub 2x750/900W. Problem w 500W jest taki, że kolba metalowa do grzania jest dość krótka... a znowu 2x900W nie wiem czy nie będzie za dużo :) No i nie wiem w którą opcję brnąć... Ma ktoś jakieś doświadczenie? Nie chce wydać kolejnej kasy w błoto, a szukuje się jeszcze lodówka i termostat :P

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ma fermentor przerobiony na gar warzelny. Dwie grzałki do parników, każda po 1400W. Do tego termostat. Ale myślę jeszcze nad druga wersja sterowania. Dodam regulator fazowy żeby móc regulować moc grzałek. Dobre opcja a kosztuje niewiele. Pomyśl o takim regulatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owinięte taśma izolacyjna. A pod nią oblane klejem na gorąco przemysłowym, topi się w 120 stopnich. No i uziemiona jest każda grzałka bo to podstawa przy takich rzeczach. Wieczorem wrzucę zdjęcie. Raz mi wykipiało, polało się trochę po grzałce i wybiło porażeniówke w skrzynce. Wtedy była tylko taśma. Po tym incydencie obalałem to klejem i dałem dodatkowo też taśmę.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Sparrow napisał:

Cześć, 

 

we wcześniejszym poście pisałem że płyta indukcyjna nie daje rady żeby utrzymywać zagotowaną brzeczkę w 100stopniach przez 60/70minut. Pod koniec gotowania mam 93/95 stopni a brzeczka powiedzmy jest przez cały czas gotowania "spokojna", a raczej powinna "bulgotać".

 

Do zagrzania jej do 100stopni wspomagam się grzałką nurkową 2000w, bardzo przyśpiesza, jednak po osiągnięciu 100stopni w jej okolicy zaczyna "bulgotać" aż za bardzo :) Nie mam możliwości na inne manewry tylko wspomóc płytę indukcyjną grzałkami nurkowymi. Nie chce stosować tej 2000W bo wydaje mi sie to za dużo i punktowo, chciałem to zamienić na 2x500 lub 2x750/900W. Problem w 500W jest taki, że kolba metalowa do grzania jest dość krótka... a znowu 2x900W nie wiem czy nie będzie za dużo :) No i nie wiem w którą opcję brnąć... Ma ktoś jakieś doświadczenie? Nie chce wydać kolejnej kasy w błoto, a szukuje się jeszcze lodówka i termostat :P

 

 

 

https://a.aliexpress.com/_B0DQmD

 

Tutaj masz od majfriendów regulator.

Ja na takim pędziłem, grzałka 2000w + 3000w sterowałem tą wiekszą i wszystko hulało.

No i grzałka 1000w długa w obudowie.

Bo o te kilka brakujacych stopni da radę.

Im mniej w garnku rzeczy tym mniej wypadków.

http://gwarant.czest.pl/shop/grzalki-nurkowe/98-grzalka-nurkowa-1000-w.html

 

🤣Chyba że zrobisz buzałę z brzeszczota🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/26/2020 at 6:31 PM, ewemarkam said:

Owinięte taśma izolacyjna. A pod nią oblane klejem na gorąco przemysłowym, topi się w 120 stopnich. No i uziemiona jest każda grzałka bo to podstawa przy takich rzeczach. Wieczorem wrzucę zdjęcie. Raz mi wykipiało, polało się trochę po grzałce i wybiło porażeniówke w skrzynce. Wtedy była tylko taśma. Po tym incydencie obalałem to klejem i dałem dodatkowo też taśmę.

 

 

 

 

Pokazalbys mi jak masz to ogarnięte :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, wyleciało mi to z głowy. Partyzantka pełną gębą, w zasadzie nie się czym chwalić, ale parę warek już zrobiłem w tym.
Brakuje ocieplenia, grzałki bym dał inaczej, bardziej przy dnie. Dobrze jakby było mieszadło elektryczne np z silnika wycieraczek. Termopara celowo położona na grzałce bo są duże różnice temperatur jak się grzeje i zapomni o mieszaniu.d973bbe0bdc79366431089743ce312d6.jpg3f0885eeeb957915fa90e23fd1f990b3.jpg0c7b58483ae0fcf5871425e0f64b9a4e.jpg966289c8a7ea9aa8ab347738692267a4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.