Jump to content

EkspeRYEment z yerba mate


Recommended Posts

Czołem,

 

jakiś czas temu popełniłem takie cudo jak poniżej. Wyszło niezłe, a jak poleżało nieco ponad 4 miesiące to powiem, że wręcz wybitnie.

Jako, że eksperyment uznaję za udany to planuje powtórzyć piwko, ale chciałbym je nieco dopracować (np. zamienić ekstrakt na słód, pokombinować z chmieleniem). Najlepsza w piwie były: pełny słodowy smak z wyraźną jakby miodową nutą, delikatna goryczka z yerba mate i cytrynowy finisz. 
 

Mogę liczyć ma porady od bardziej doświadczonych kolegów?

 

ExpeRYEment z yerbą (7)

 

2,5l ekstraktu jasnego bruntal

1kg słodu żytniego + 1 kg słodu karmelowego czerwonego strzegom 40-60 ebc (zacierane infuzyjne 60’ w 66-68st)

 

Chmiel 

oktawia 10g na 60’

Cascade 20g na 20’

Centenial 20g na 5’

 

przy ok. 70st (chłodzone w wannie łącznie przez ok. 8-10h)
Yerba mate 250g

Trawa cytrynowa 45g

Citra 25g

 

Ok. 13,5blg po gotowaniu

 

Drożdże s-04, temp. brzeczki w okolicach 20st (wysoko, wiem)

 

Po 16 dniach dodane pół szklanki skórki z cytryny zalane ginem (coby odkazić)

5 dni później do butelek z 7,5g glukozy na litr (tu dam raczej mniej)

 

blg zatrzymało się na 5,5 (sporo, wiem, ale stało tak prawie tydzień)

Edited by AndrzejJanusz
Dodany tag
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.