Jump to content
Sign in to follow this  
ad2222

Cześć

Recommended Posts

Jestem tu nowy. Wprawdzie moja przygoda z domowym piwowarstwem rozpoczęła się wcześniej, ok 2012, ale potem zarzuciłem piwo na rzecz wina :), a teraz z powrotem posmakowałem w domowym piwie. W sumie zrobiłem kilka warek, część z "gorących kubków", 2-3 z zacieraniem, ale też kupowałem gotowe zestawy śrutowanych słodów. Teraz dzięki większej ilości wolnego czasu (nie, nie z powodu pandemii, po prostu stwierdziłem, że sama praca w życiu to nie jest dobry pomysł) wróciłem do domowego warzenia. Na pierwszy ogień poszło pszeniczne z samodzielnym zacieraniem, niestety chyba była za niska temperatura fermentacji,  w każdym razie drożdże nie ruszyły i wszystko splesniało, czyli poszło w kanał. Na szybko w ramach pocieszenia zrobiłem gorący kubek - wyszło świetnie, miałem nawet większą grupę degustatorów, bo skrzynkę zawiozłem na narciarski wyjazd, poszła podczas jednej imprezy, i to na początku - więc chyba było ok? 

Teraz mam już zabutelkowaną warkę, też pszeniczne z kubka, degustacja wkrótce. 

 

Z góry przepraszam za czasami pewnie beznadziejnie głupie pytania, ale jak czegoś nie znajdę na forum, to muszę zapytać. Wprawdzie biologii uczyłem się dość długo, ale nie wszystko było na lekcjach w LO i na studiach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.11.2020 o 10:32, ad2222 napisał:

Jestem tu nowy. Wprawdzie moja przygoda z domowym piwowarstwem rozpoczęła się wcześniej, ok 2012, ale potem zarzuciłem piwo na rzecz wina :), a teraz z powrotem posmakowałem w domowym piwie. W sumie zrobiłem kilka warek, część z "gorących kubków", 2-3 z zacieraniem, ale też kupowałem gotowe zestawy śrutowanych słodów. Teraz dzięki większej ilości wolnego czasu (nie, nie z powodu pandemii, po prostu stwierdziłem, że sama praca w życiu to nie jest dobry pomysł) wróciłem do domowego warzenia. Na pierwszy ogień poszło pszeniczne z samodzielnym zacieraniem, niestety chyba była za niska temperatura fermentacji,  w każdym razie drożdże nie ruszyły i wszystko splesniało, czyli poszło w kanał. Na szybko w ramach pocieszenia zrobiłem gorący kubek - wyszło świetnie, miałem nawet większą grupę degustatorów, bo skrzynkę zawiozłem na narciarski wyjazd, poszła podczas jednej imprezy, i to na początku - więc chyba było ok? 

Teraz mam już zabutelkowaną warkę, też pszeniczne z kubka, degustacja wkrótce. 

 

Z góry przepraszam za czasami pewnie beznadziejnie głupie pytania, ale jak czegoś nie znajdę na forum, to muszę zapytać. Wprawdzie biologii uczyłem się dość długo, ale nie wszystko było na lekcjach w LO i na studiach.

jaka to była zbyt niska temp fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, po prostu nie ruszyło, a ja zamiast przenieść nastaw do łazienki, w której mam podłogowe ogrzewanie i mogę tam podnieść temperaturę dość mocno, to zostawiłem w miejscu gdzie ogrzewanie mam wyłączone - temp tego pomieszczenia wtedy ok 17-18 st C. Po kilku dniach zrobiła się pleśń na powierzchni nastawu, i tak zakończyła się jego historia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.