Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kraj pochodzenia: Polska
Odmiana: aromatyczna
Średnia zawartość alfakwasów: 2-4%
Krótki opis:
Chmiel aromatyczny uprawiany w okolicach Nowego Tomyśla, wskrzeszony dla piwowarów domowych przez Polish Hops. Nie mam pojęcia czy jeszcze ktoś go uprawia i sprzedaje.

Historia chmielu: http://notopopiwku.blogspot.com/2013/03/historia-miasta-pachnaca-szyszkami.html

 

 

Ktoś używał? Myślałem, żeby spróbować go wrzucić do na przykład Grodziskiego.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używał. Do grodziskiego to nie powinieneś się zastanawiać czy wrzucać, tylko to zrobić ;) Odebrałem jego aromat jako ziołowy. Aktualnie korzystam z własnej szyszki, ale na wiosnę tego roku sypałem granulat z PH i byłem zadowolony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sypałem przy warkach 147 i 153, głownie szedł na aromat bo jest zacny, poza nim były inne chmiele. Granulat miał 2,8% alfa kwasów, więc sypanie na goryczkę to jak ktoś lubi spore ilości to też można :)

Teraz chmielę szyszką mix Lubelskiego i Tomyskiego, więc niestety nie doradzę jak wychodzi solo.

Edytowane przez Joosto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.