Jump to content

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Polska
Odmiana: aromatyczna
Średnia zawartość alfakwasów: 2-4%
Krótki opis:
Chmiel aromatyczny uprawiany w okolicach Nowego Tomyśla, wskrzeszony dla piwowarów domowych przez Polish Hops. Nie mam pojęcia czy jeszcze ktoś go uprawia i sprzedaje.

Historia chmielu: http://notopopiwku.blogspot.com/2013/03/historia-miasta-pachnaca-szyszkami.html

 

 

Ktoś używał? Myślałem, żeby spróbować go wrzucić do na przykład Grodziskiego.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używał. Do grodziskiego to nie powinieneś się zastanawiać czy wrzucać, tylko to zrobić ;) Odebrałem jego aromat jako ziołowy. Aktualnie korzystam z własnej szyszki, ale na wiosnę tego roku sypałem granulat z PH i byłem zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sypałem przy warkach 147 i 153, głownie szedł na aromat bo jest zacny, poza nim były inne chmiele. Granulat miał 2,8% alfa kwasów, więc sypanie na goryczkę to jak ktoś lubi spore ilości to też można :)

Teraz chmielę szyszką mix Lubelskiego i Tomyskiego, więc niestety nie doradzę jak wychodzi solo.

Edited by Joosto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.