Jump to content
scooby_brew

Klonowanie piw "komercyjnych"

Recommended Posts

Interesuje mnie wasze zdanie na temat klonowania piw "komercyjnych". Klonujesz czy uważasz że piwa "komercyjne" są niegodny twojego zachodu? Jeżeli tworzysz własne receptury "klonów" to w jaki sposób tworzysz tą recepturę?

 

Ja czasami klonuje, czasem z receptury na klony np. z magazynu BYO, czasami tworze własne klony piwa kupnego, które mi zasmakowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak do tej pory próbowałem sklonować stouta owsianego i ciemne noteckie. Ze stouta byłem bardzo zadowolony, chyba był lepszy niżli komercyjny :/ Drugie robiłem na czuja, czyli wypiłem, posmakowałem, potem ponownie wpiłem coby się upewnić. W zapachu jest ładne (w tej chwili jest na cichej), choć pewnie przesadziłem z chmielem i będzie bardziej goryczkowe. Nie wiem czy to można nazwać próbą "klonowania" piwa komercyjnego ale od 4 lat warze grodzisza :/ ale to piwo jak wiecie już nie jest produkowane.

Jeżeli piwo naprawdę mi zasmakuje to wg mnie warto połasić się na sklonowanie tego piwa. A już wyjdzie coś lepszego? :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy klonuję piwo, często używam strony internetowej producenta, oni podają wiele szczegułów na temat ich receptur. Na przykład na początku lata sklonowałem to piwo: http://www.widmer.com/beer_sunburn.aspx . Jest to lekkie, jasne "letnie" Cream Ale o owocowym smaku. Cały smak tego piwa opiera się na chmielu Citra (smak brzoskwiniowo-pomarańczowy).

Na stronie podane są słody (Pale Malt i Crystal 10), gęstość początkowa, poziom goryczki w IBUs, czyli prawie wszystko co potrzebujesz. Chmiel: Citra na "suche" chmielenie a na goryczkę tzw. "alchemy hops". Tutaj trzeba trochę poszukać, co to są te "alchemy"? Gdzieś na stronie jest napisane, że "alchemy hops" to po prostu mieszanka różnych chmieli, które ten browar używa na goryczkę do większości ich piw. Składniki "alchemy" się nieco zmieniają z roku na rok, więc ja w mojej "mieszance" użyłem chmiele Centennial, Cascade i Willamette. Drożdże: Browar Widmer Bros używają własnych "specjalnych" drożdży do większości ich piw. Na temat tych drożdży trzeba trochę poszukać na internecie itp, ale w środowisku piwowarów domowych panuje przekonanie że te "specjalne" drożdże to po prostu Kolsch. Czyli mam wszystkie składniki, potem wrzucasz wszystko na ProMash żeby IBU i OG pasowało i masz:

 

 

 

Sunburn Summer Brew Clone:

 

(19L, 70% eff., 20 IBU, 1.042 OG)

 

8 lbs (3.6kg) pale malt

 

0.5 lbs (225g) crystal 10L

 

1 oz. (28g) mieszanki chmieli Centennial, Cascade i Willamette 45 min

 

1 oz. (28g) chmiel Citra dry hop

 

drożdże WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast

 

:lol:

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prowokacyjnie oddałem głos na opcję odrzucającą klonowanie. Fakt jest bowiem taki, że za wyjątkiem kilku doskonałych piw, na rynku nie ma takich, które bym chciał sklonować. Po drugie wiem, że jest to bardzo trudne. Raz korzystałem z receptury stricte na klona, to był Duvel i piwo ni cholery nie było podobne.

 

Generalnie staram się bardziej utrafić w styl niż w sklonowanie jakiegoś konkretnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prowokacyjnie oddałem głos na opcję odrzucającą klonowanie. Fakt jest bowiem taki, że za wyjątkiem kilku doskonałych piw, na rynku nie ma takich, które bym chciał sklonować. Po drugie wiem, że jest to bardzo trudne. Raz korzystałem z receptury stricte na klona, to był Duvel i piwo ni cholery nie było podobne.

 

Generalnie staram się bardziej utrafić w styl niż w sklonowanie jakiegoś konkretnego piwa.

Taka prawda, raczej nie da rady zrobić piwa takiego jak w browarze, co najwyżej mniej lub bardziej podobne.

No może z wyjątkiem kilku stylów piwnych.

Najczęściej jedyne podobieństwo to skład.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po drugie wiem, że jest to bardzo trudne.
Taka prawda, raczej nie da rady zrobić piwa takiego jak w browarze, co najwyżej mniej lub bardziej podobne.

Oczywiście że "się da radę" i oczywiście że nie jest trudne ( z wyjątkiem może kilku piw typu Bud Light albo Amstel Light). Tylko kto chce warzyć Bud albo Amstel Light????

 

Możesz "dokładnie" sklonować piwa jak: Bass Ale, Smithwicks, Leffe, Hoegaarden, Two Hearted Ale, Boddingtons, Newcastle, Blue Moon, etc, etc, etc.

 

Dodatkowo, piwo klonowane często będzie świerze i przez to lepsze, ma to duże znaczenie szczególnie w IPAs i piwach pszennych. Nawet piwa "mocne" typu Leffe albo Duvel, które powinno się "odleżeć" w rzeczywistości może siedzieć na półce w sklepie i w świetle przez lata, przaz co nie ma właściwego smaku.

 

 

Moim następnym klonem będzie to piwo: BrewDog's Punk IPA: http://www.brewdog.com/punk_ipa.php . Chcę coś uwarzyć z chmielami z Nowej Zelandii, a w tym piwie używają chmiel Nelson Sauvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim następnym klonem będzie to piwo: BrewDog's Punk IPA: http://www.brewdog.com/punk_ipa.php . Chcę coś uwarzyć z chmielami z Nowej Zelandii, a w tym piwie używają chmiel Nelson Sauvin.

Przymierzam się do sklonaowani tego piwa i szukając receptury trafiałm do tego wątku.

Możesz scooby napisac coś więcej na temat Punk IPA. Udało się piwo? Jakaś receptura?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie uwarzyłem tego piwa głównie dlatego że narazie mam kilka innych projektów na "ogniu". Jednak gdy będę miał szansę, to napewno spróbuję zklonować Punk IPA. To piwo wybrałem dlatego że piwo mi smakuje, ma łatwo dostępne składniki i na stronie browaru jest trochę informacji na temat piwa.

 

Zasyp: 100% Marris Otter

 

OG: 1.053

 

Chmiele: Chinook, Simcoe, Ahtanum, Nelson Sauvin

 

IBU: 45

 

Te informacje to już jest połowa sukcesu. Wystarczy wpisać wszystko do programu żeby ci wyszło właściwe OG i IBU. Kolejności chmieli nie jestem pewien, to trzeba by posmakować albo zrobić kilka "herbatek chmielnych". Z doświadczenia jednak wiem, że Chinook i Nelson Sauvin najczęściej dodaje się na wcześniejsze chmielenie a Simcoe i Anthanum na późne. Gdybym ja projektował podobne piwo, to bym zrobił coś w tym stylu:

 

Chinook 60 min

 

Nelson Sauvin 30-20 min

 

Ahtanum 10-0 min

 

Simcoe dry hop.

 

Ze smaku piwa pamiętam, że ma angielskie drożdże a nie amerykańskie, więc użył bym coś w rodzaju WLP002, London ESB, S-04 albo Nottingham.

Rysmis jak uwarzysz to piwo, to proszę podziel się tu swoją recepturą i spostrzeżeniami.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niestety słód Marris Otter aktualnie w Polsce niedostępny.

 

Chmiele Ahtanum, Nelson Sauvin chyba też.

Użyj Słód Pale, różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami jęczmienia są bardzo bardzo małe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zeszłym roku uwarzyłem piwo, które miało być dobrze chmielonym ale. Dodatkowo chciałem pozbyć się kilograma darmowego słodu orkiszowego, na który nie miałem pomysłu. Absolutny bezstylowiec, którego dla jaj nazwałem Summer light IPA Chev Chelios. W trakcie konsumpcji cały czas mi to piwo strasznie coś przypominało, w końcu się przypomniało co - Brewdog Punk IPA.

 

Summer light IPA Chev Chelios

Zasyp na 23 litry

 

Recipe Characteristics

Recipe Gravity 1.056 OG Estimated FG 1.014 FG

Recipe Bitterness 50 IBU Alcohol by Volume 5.4%

Recipe Color 7° SRM Alcohol by Weight 4.3%

 

Ingredients

Quantity Grain Type Use

3.30 kg Maris Otter Malt Grain Mashed

1.00 kg Orkiszowy Grain Mashed

0.80 kg Castle Pale Ale Grain Mashed

 

Quantity Hop Type Time

13.00 g Target Pellet 70 minutes 137,8 GPH

11.00 g Northern Brewer Pellet 70 minutes 125,4 GPH

9.00 g Marynka Pellet 70 minutes 68,4 GPH

5.00 g Fuggles Pellet 40 minutes 21 GPH

5.00 g Challenger Pellet 40 minutes 30,5 GPH

10.00 g Styrian Golding Pellet 20 minutes 41 GPH

10.00 g Challenger Pellet 20 minutes 61 GPH

 

Quantity Misc Notes

1.00 unit Danstar Nottingham Yeast

1.00 unit Irish Moss Fining

Ostatecznie do wiadra poszło ok. 22,8 litra 13,5° Blg. (Zawsze odbieram ok 2 litry na startery i mam to uwzględnione w wydajności. Zapewne wyjdzie wam lepsza wydajność, ale nie należy przesadzać z gęstością nastawu). Temp fermentacji ok 18,5° C

 

Według tej receptury warzyłem niedawno kolejne piwo. Zamiast Maris Otter w całości Pale Ale z Castlemalting, zamiast orkiszowego z CM, orkiszowy Steinbach. Wyszło delikatnie ciemniejsze i niż pierwowzór. Na razie jest na cichej.

 

Przepraszam, za słabą czytelność, ale nie potrafię zrobić tego bardziej elegancko.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym bardzo chciał uwarzyć klona Samuel Adams Lager. Z tego co piszą na etykiecie, to chmielony jest tettnangerem i hallertau mittelfruh. Na zagranicznych forach jest troche receptur, ale są od siebie bardzo różne. Pytanie, który chmiel dać na goryczkę, a który na aromat? Bo zasyp pewnie standardowy jak do pilsa/pilsnera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaś ja chciałbym poznać recepturę Roggena Thurn und Taxis... :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
zaś ja chciałbym poznać recepturę Roggena Thurn und Taxis... :okey:

Tess Szamatulski, Mark Szamatulski - Beer Captured, s. 164

 

Nie, nie mam tej książki i nie wiem ile warta jest ta receptura. O recepturach z Clone Brews (ten sam autor) nie mam najlepszego zdania, ale ta książka jest podobno lepsza. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym bardzo chciał uwarzyć klona Samuel Adams Lager.

Clone Brews proponuje coś takiego:

 

Samuel Adams Boston Lager

Boston Beer Company, Boston, Massachusetts, U.S.A.

 

This popular golden Pilsner-type lager uses 100 percent Noble hops. It has a hoppy, floral aroma with some malt leading into a soft, malty mouthfeel that hints at sweetness. This well-balanced flagship beer of the Boston Beer Company lingers with a complex, dry finish.

 

Yield: 5 gallons (18.9 L)

Final gravity: 1.011-1.013

SRM 9.5

Original gravity: 1.049-1.052

IBU 35

4.9% alcohol by volume

 

Crush and steep in ? gallon (1.9 L) 150°L (65.5°C) water for 20 minutes:

? lb. (.23 kg) 60°L US crystal malt

 

Alternate Methods

 

Mini-mash Method: Mash 2.75 lb. (1.25 kg) US 2-row pale malt and the specialty grain at 122°F (50°C) for 30 minutes and 150°F (65.5°C) for 60 minutes. Then follow the extract recipe omitting 2 lb. (.9 kg) DME at the beginning of the boil.

 

All-grain Method: Boston Beer uses a decoction mash but a two stage infusion mash will be fine. Mash 9 lb. (4.1 kg) US 2-row pale malt with the specialty grain at 122°F (50°C) for 30 minutes and 150°F (65.5°C) for 60 minutes. Add 7 HBU (22% less than the extract recipe) of bittering hops for 90 minutes of the boil. Add the flavor hops and Irish moss for the last 15 minutes of the boil and the aroma hops for the last 2 minutes.

 

Strain the grain water into your brew pot. Sparge the grains with ? gallon (1.9 L) water at 150°F (65.5°C). Add water to the brew pot for 1.5 gallons (5.7 L) total volume. Bring the water to a boil, remove the pot from the stove, and add:

 

4 lb. (1.8 kg) Superbrau light malt syrup

2.5 lb. (1.1 kg) M&F light DME

2 oz. (57 g) Tettnanger @ 4.5% AA (9 HBU) (bittering hop)

 

Add water until total volume in the brew pot is 2.5 gallons (9 L). Boil for 45 minutes then add:

 

? oz. (14 g) Hallertauer Mittelfrüh (flavor hop)

1 tsp. (5 ml) Irish moss

 

Boil for 13 minutes then add:

 

? oz. (14 g) Tettnanger (aroma hop)

 

Boil for 2 minutes, remove pot from the stove, and cool for 15 minutes. Strain the cooled wort into the primary fermenter and add cold water to obtain 5 gallons (18.9 L). When the wort temperature is under 80°F (26.6°C), pitch your yeast.

 

1st choice: Wyeast's 2206 Bavarian lager yeast

(Ferment at 47-52° [8-11°C])

2nd choice: Wyeast's 2124 Bohemian lager yeast

(Ferment at 47-52° [8-11°C])

 

Ferment in the primary fermenter 5-7 days or until fermentation slows, then siphon into the secondary fermenter and add:

 

? oz. (7 g) Hallertauer Mittelfrüh (dry hop)

 

Bottle when fermentation is complete with:

1? cup (300 ml) M&F extra-light DME

 

Serve at 40°F (4°C) in a mug or pint glass.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro warzę klona piwa Blue Moon - http://www.bluemoonbrewingcompany.com/

 

blue-moon-wheat-beer-glass.jpg

 

Jest to piwo z zasypem podobnym do belgijskiego Wita, ale z bardziej "czystymi" drożdżami, np. typu California Ale (US-05).

 

0.5 kg płatków owsianych

 

2 kg słód pszenny biały

 

2.5 kg słód 2-rzędowy jasny

 

30 g chmieli Hallertauer Mittlefruch, 60 min

 

15 g chmieli Hallertauer Mittlefruch, 5 min

 

1 łyżeczka mchu irlandskiego 5 min

 

1 łyżeczka skórki pomarańcza (słodki zest) 5 min

 

1 łyżeczka nasion koreandry 5 min

 

drożdże US-05

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale w przepisie masz słód pszeniczny,a nie surową pszenice.

 

zrobiłem niedawno wita (znaczy zasyp),ale na drożdżach kolesch i chmielone na zimno citrą czy też cascade(nie pamiętam),wyszło fajne,tylko chmielenie na burzliwej nic nie dało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdybym tylko był w stanie sklonować Duvela bardzo by mnie ucieszył widok 40 butelek takiego piwka w mojej piwniczce, znaczy sie garażu

uważam że wiele mądrości jest w maksymie imitatio est aemulatio

przem

Edited by przemski

Share this post


Link to post
Share on other sites

@scooby:

widziałem wątek o Duvelu, niemniej dziękuję za podrzucenie linków

póki co jestem na etapie prostych brewkitów więc chyba nie mam szans na klona Duvela ale napisałem do browamatora prośbę żeby doradzili jak w prosty (oparty na brewkitach) sposób zrobić piwo które będzie może nie klonem, ale będzie przynajmniej Duvelopodobne

 

p. Andrzej Sadownik z BA doradził:

Najprostsza opcja z aktualnie możiwych do realizacji to użycie gotowca Pilsner Connoiseur Muntonsa (bo to najaśniejszy z ekstraktów) + sacharoza + dedykowane drożdże, np Wyeast#1388.

Bardziej skomplikowana opcja to użycie suchego jasnego ekstraktu chmielowego (9 części wag.) + sacharoza (3 częsci|) + chmielenie chmielem aromatycznym Żateckim lub Lubelskim + dedykowane drożdże, j.w.

 

Pilsner Connoiseur już czeka - zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...